Nazywają ją “czarnym klejnotem kuchni”. W Polsce rzadko jedzona, choć ma mnóstwo zalet
W polskiej kuchni niezbyt jest popularna, pomimo swojego smaku oraz wyjątkowych właściwości. Kiedy zobaczysz ją następnym razem na półce sklepowej, skorzystaj z okazji i weź na próbę. Czarna fasola to bowiem bogactwo składników i liczne korzyści dla zdrowia. Można wykorzystać ją na wiele sposobów, przez co łatwo włączysz ją do codziennego jadłospisu. Przekonaj się zatem, dlaczego czarna fasola to dobry wybór.
Wszystkim dobrze znana jest biała lub czerwona fasola. Mało się jednak mówi o czarnej fasoli, która w daniach kuchni brazylijskiej i meksykańskiej odgrywa wartą podkreślenia rolę. To uniwersalny i przede wszystkim wartościowy składnik, który dostarcza organizmowi wiele cennych składników odżywczych. Nic więc w tym dziwnego, że coraz więcej mówi się o włączeniu tych czarnych ziaren fasoli do zbilansowanej diety.
Czarna fasola to odmiana fasoli zwyczajnej, o niewielkim rozmiarze i ciemnym zabarwieniu. Czarny kolor jest bowiem wynikiem wysokiej zawartości antyoksydantów w skórce. Tę odmianę charakteryzuje nieco bardziej ostry i przy tym pikantniejszy smak w porównaniu do fasoli białej. Często podkreśla się jej orzechowy aromat.
Oprócz intrygującego smaku czarna fasola charakteryzuje się również bogactwem składu. To oczywiście doskonałe źródło białka roślinnego, ale także błonnika i węglowodanów złożonych. Ponadto czarna fasola zawiera w sobie liczne witaminy, w tym witaminy z grupy B, kwasy tłuszczowe omega-3, kwas foliowy, a także minerały, takie jak mangan, żelazo, fosfor czy cynk.
Może cię zainteresować: Pijesz siemię lniane? Uważaj, by nie popełnić tego powszechnego błędu
Tak jak w przypadku innych odmian fasoli, czarnej fasoli również warto dać szansę. Jej oryginalny smak dopełni wiele potraw, zaś wyjątkowe właściwości odżywcze wesprą organizm na wielu płaszczyznach. Czarna fasola między innymi poprzez dużą zwartość błonnika i węglowodanów złożonych reguluje poziom cukru we krwi. Glukoza uwalniana jest do krwi stopniowo, co przekłada się na stabilizację poziomu cukru.
Ponadto wspomniany już błonnik poprawia trawienie, wspierając pracę jelit i tym samym zapobiegając zaparciom. Ponadto wykazana duża zawartość białka w czarnej fasoli jest pomocna w procesie odchudzania. Syci na długo, przez co zmniejsza apetyt i podjadanie pomiędzy posiłkami.
Czarna fasola obfita jest również w antyoksydanty, które wykazują działanie przeciwstarzeniowe, za które odpowiada działanie wolnych rodników. Hamuje więc i przy tym stany zapalne. Dodatkowo ta cenna roślina strączkowa pomaga obniżyć poziom cholesterolu, a także wspiera funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego.
Zobacz także: Jest najzdrowszym owocem na świecie. W Polsce rośnie na każdym kroku
Ilość korzyści płynących z właściwości czarnej fasoli mówi sama za siebie. Coraz więcej osób zaczyna więc dostrzegać zalety płynące z włączenia tej rośliny strączkowej do swojej diety.
Jest to produkt polecany niemal każdemu, a zwłaszcza osobom aktywnym fizycznie, osobom na diecie odchudzającej, a także wegetarianom i weganom. Jeśli nie posada się żadnych przeciwwskazań zdrowotnych, warto regularnie sięgać po czarną fasolę i korzystać z okazji, gdy dostrzeże się ją na półce sklepowej.
Zwłaszcza że jest wiele smakowitych sposobów, dzięki którym można ją włączyć do swojej diety. Sprawdzi się jako składnik wielu sałatek, a także zup i gulaszów. Można z niej przygotować również smaczne pasty i smarowidła do kanapek. Po inspiracje warto zaglądnąć do kuchni meksykańskiej, gdyż gości tam w licznych potrawach.
Zobacz też:
Zaklej pomidory taśmą w ten sposób, a się nie zepsują. Będą świeże przez 2 tygodnie
Wzmacnia odporność i obniża cholesterol. Mało kto słyszał o tym oleju
To mięso jest znacznie zdrowsze, niż kurczak. Polacy jedzą je dość rzadko