To najzdrowsze grzyby. Dietetycy zalecają, by jeść je kilka razy w tygodniu
Boczniaki są smacznymi i bardzo zdrowymi grzybami, ale docenia je niewielu Polaków. W polskich lasach jest ich teraz cała masa, zwłaszcza w pobliżu powalonych drzew i na rozkładających się pni. Znaleźć możemy je również w parkach, a nawet we własnych ogrodach, dlatego warto dobrze się rozejrzeć. Tym bardziej że do regularnego jedzenia boczniaków w filmie na Youtube zachęca doktor Marek Skoczylas.
Jesienią w polskich lasach możemy zebrać wiele smacznych grzybów. Chętnie udajemy się tam po prawdziwki, kurki, rydze czy borowiki, ale zapominamy o innym, powszechnie występującym gatunku, który również jest bardzo smaczny. To prawdziwa bomba witaminowa, ale większość Polaków nie ma o tym pojęcia.
Doktor Marek Skoczylas postanowił więc nagrać krótki film na YouTube, aby przypomnieć nam wszystkim, jakie są właściwości zdrowotne boczniaków. Okazuje się, że to jedne z najzdrowszych grzybów, więc powinniśmy sięgać po nie regularnie.
Boczniaki to grzyby z rodziny ostrygowatych, które w Polsce występują powszechnie. Możemy spotkać je właściwie wszędzie, ale nie należą do naszych ulubionych gatunków. Podczas spacerów po lesie i w sklepie, nieczęsto wkładamy je do koszyka, a to wielki błąd.
Boczniaki mogą pozytywnie wpłynąć na stan naszego zdrowia, dlatego o ich licznych zaletach film na YouTube nagrał Marek Skoczylas. Okazuje się, że zawierają one cenny przeciwutleniacz - ergotioneinę, która dostarczana regularnie, może zmniejszać ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych. A gdy już dostanie się do naszego organizmu, gromadzi się w miejscach, w których stres oksydacyjny jest największy i powoli zmniejsza swoje stężenie. Dlatego raz spożyta, może przynosić korzyści przez długi czas.
Sprawdź: Ten grzyb jest gorszy niż wściekła teściowa. Nie pomyl go z koźlarzem, bo gorzko pożałujesz
Wspomnieliśmy już, że o zawartej w boczniakach ostrygowatych ergotioneinie, która przez długi czas wykazuje pozytywny wpływ na nasz organizm, ale to niejedyna zaleta częstego jedzenia tych grzybów. Powinniśmy wiedzieć, że stanowią one także cenne źródło białka, kwasu foliowego, niacyny, potasu, cynku, wapnia, selenu, sodu, witamin z grupy B i witaminy D. A to i tak niejedyne zalety.
Dzięki swoim właściwościom boczniaki mogą:
- wspomagać leczenie nefropatii cukrzycowej
- chronić układ nerwowy osób chorych na cukrzycę,
- redukować ból związane z chorobami stawów:
- chronić układ krwionośny przed miażdżycą
- chronić układ krwionośny przed metalami ciężkimi
- zmniejszać ryzyko zapadnięcia na choroby neurodegeneracyjne mózgu (walczą z wolnymi rodnikami)
Jedzenie boczniaków ostrygowatych jest uznawane za bezpieczne. Jedynie osoby uczulone lub nadwrażliwe na arabitol po ich spożyciu mogą doświadczać nieprzyjemnych objawów. Przy skuszeniu się na ich zbyt dużą ilość, mogą pojawić się wzdęcia, biegunki lub inne problemy z jelitami. Spożycie dużych ilości boczniaków nie jest zalecane również u osób starszych.
Zobacz też:
Nazywają ją “czarnym klejnotem kuchni”. W Polsce rzadko jedzona, choć ma mnóstwo zalet
Wzmacnia odporność i obniża cholesterol. Mało kto słyszał o tym oleju
To mięso jest znacznie zdrowsze, niż kurczak. Polacy jedzą je dość rzadko