Ten owoc znajdziesz na każdym straganie i w sklepie. Mało kto wie, że można go kisić
Cytryny to egzotyczne owoce, które kojarzymy z plantacjami w Grecji, Hiszpanii, Meksyku, Stanach Zjednoczonych czy Włoszech. Jednak od dawna już możemy bez problemu kupić je w polskich sklepach. Wszyscy znają prozdrowotne właściwości surowego owocu bądź soku, ale mało kto wie, jak dobre dla zdrowia są kiszone cytryny.
Do przygotowania dużego słoika kiszonych cytryn będziesz potrzebować:
- 2 szklanki przegotowanej lub mineralnej wody,
- 5 łyżek soli morskiej,
- 7 średnich cytryn.
Możesz także wzbogacić smak kiszonych cytryn, dodając do nich przyprawy, np. kilka liści laurowych, łyżeczkę czarnego pieprzu, łyżeczkę goździków, gałązkę rozmarynu, kawałek imbiru czy laskę cynamonu.
Sprawdź również: Te grzyby są trujące, a wyglądają jak jadalne. Różni je pewien szczegół
W pierwszej kolejności dokładnie umyj cytryny, by pozbyć się zanieczyszczeń znajdujących się na skórce. Następnie 5 cytryn natnij na krzyż w taki sposób, by nie przeciąć ich całkowicie i by pozostały w jednym kawałku. Do każdej cytryny wsyp łyżkę soli i umieść je w wyparzonym słoiku. Jeśli chcesz dodać dodatkowe przyprawy — również umieść je w słoiku.
Sprawdź również: Nazywają go zielonym złotem. Wystarczą 2 łyżeczki dziennie, by wzmocnić serce i odporność
Do miski lub dzbanka wlej wodę, wyciśnij do niej sok z dwóch cytryn i dokładnie wymieszaj. Mieszanką zalej cytryny w słoiku tak, by były całkowicie zanurzone. Słoik dokładnie zakręć i odstaw w ciepłe i ciemne miejsce na około cztery tygodnie. Co kilka dni możesz potrząsnąć słoikiem. Po tym czasie przełóż je do lodówki, gdzie mogą być przechowywane przez kilka miesięcy.
Kiszone cytryny mają intensywny i lekko słony smak. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do dań z ryżu, duszonych mięs, marynat, ryb, sałatek, sosów, zup. Jednak przede wszystkim jest niezwykle zdrowy element codziennej diety. Przede wszystkim chronią organizm przed infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi, a także poprawiają trawienie, wspomagają pracę jelit i czyszczą je ze złogów. Osoby, które regularnie spożywają kiszone cytryny, pomagają organizmowi w usuwaniu toksyn, a także w regulowaniu poziomu cukru we krwi.
Zobacz też:
Babcia zawsze podawała mi go na przeziębienie. Piję przez całą jesień i nie choruję
Wyglądają jak rydze, lecz są niejadalne. W ten sposób je odróżnisz
Uważaj na tego grzyba. Gdy trafi do garnka, całkiem zepsuje smak zupy