Tego owocu prawie nikt nie zna. Działa na włosy i skórę, a do tego przepysznie smakuje
Egzotyczny owoc, który zachwyca swoim smakiem i w dodatku jest pełen cennych składników odżywczych. Niestety pomimo dostępności, Polacy rzadko po niego sięgają. A szkoda. Gujawa, bo to o niej mowa, wspiera bowiem odporność, a także poprawia kondycję skóry i włosów. Zalet ma jednak o wiele więcej. Poznaj najważniejsze z nich.
W sklepach dostępny jest szeroki wybór owoców, również tych egzotycznych. Najczęściej jednak większość z nas decyduje się na znane i lubiane wybory, takie jak banany, pomarańcze, melony czy liczi. Przy najbliższej okazji warto dać szansę również innym, tym mniej znanym owocom, gdyż mogą nieść ze sobą wiele dobrego. Tak jest, chociażby w przypadku gujawy, która jest prawdziwą skarbnicą witamin i w dodatku można ją wykorzystać w kuchni na wiele sposobów.
Gujawa, często nazywana również guawą, to owoc tropikalny pochodzący z małych wiecznie zielonych drzew i krzewów z rodziny mirtowatych, porastających tropiki. Wywodzi się z Ameryki Środkowej i Południowej, jednak dzisiaj uprawiana jest już w wielu krajach o ciepłym klimacie.
Charakteryzuje się kształtem podobnym do jabłka, cienką skórką oraz dojrzałym miąższem o kolorze lekko czerwonym. Zachwyca niezwykłym aromatem oraz słodko-kwaśnym smakiem, który wiele osób porównuje do ananasa czy też truskawki.
Przyjemny smak, który zachęca do spróbowania gujawy to jednak niejedyna zaleta tego egzotycznego owocu. Jest on pełen cennych składników odżywczych, dlatego warto zadbać, aby znalazł się w naszej diecie. W składzie gujawy obecna jest między innymi witamina C, której jest kilkukrotnie więcej aniżeli w pomarańczach. Ponadto to cenna skarbnica innych witamin, a także minerałów, takich jak potas i magnez. To również dobre źródło antyoksydantów oraz błonnika.
Zobacz także: Pij rano zamiast kawy. Pobudzi cię do działania i w dodatku przyśpieszy metabolizm
Za bogatym składem gujawy podążają więc nieocenione korzyści dla zdrowia organizmu. Przede wszystkim, poprzez witaminę C, wspiera układ odpornościowy, pomagając organizmowi w walce z infekcjami. Obecny potas i magnez wspierają z kolei pracę serca, między innymi regulując ciśnienie krwi.
Gujawa to również cenny sojusznik zdrowia skóry. Poprzez antyoksydanty, takie jak witamina C i likopen, zwalcza wolne rodniki, chroniąc przed stresem oksydacyjnym i spowalniając przez to procesy starzenia. Dzięki licznym składnikom odżywczym jest również wsparciem dla dobrej kondycji włosów i paznokci.
Nie można zapomnieć o wpływie na układ trawienny. A wszystko to przez dużą zawartość błonnika, który działa na perystaltykę jelit, zapobiegając przy tym zaparciom. To nieprzeciętny sprzymierzeniec zdrowia układu pokarmowego.
Może cię zainteresować: Ten owoc rośnie w prawie każdym ogródku. Jest pyszny i dobrze wpływa na serce
Liczne właściwości gujawy w połączeniu z egzotycznym smakiem to przekonujący argument na to, aby włączyć ją do swojej diety. Zwłaszcza że można zrobić to na wiele sposobów. Ten niskokaloryczny owoc cechuje niezwykła wszechstronność. Najlepiej smakuje jednak na surowo. W tym celu wystarczy przekroić go na pół i zjeść miąższ łyżeczką.
Dobrym sposobem jest także pokrojenie gujawy na plasterki i dodanie jej w ten sposób do sałatki owocowej czy też deseru. Sprawdzi się także jako jeden ze składników smoothie. Co ciekawe, poprzez dużą zawartość pektyny, gujawa świetnie nada się do przygotowywania soków, dżemów czy galaretek.
Zobacz też:
Pierzesz czarne ubrania w ten sposób? To dlatego szybko blakną
Męczy cię brzydki zapach w łazience? Tak szybko się go pozbędziesz
Zapomnij o twardym maśle. Dzięki temu zawsze będzie idealne do smarowania