Reklama
Reklama

Polacy nie kupują tych owoców, choć trwa na nie sezon. Doskonale wspierają odporność

Zimą do wyboru mamy nieco mniej owoców i warzyw. Jednak na niektóre to właśnie wtedy trwa sezon. Jedne z pyszniejszych i zdrowszych często omijamy, a to błąd, ponieważ dobrze wspierają odporność, znajdziemy w nich pełno witaminy C, są smaczne, łatwe do obrania i można je wykorzystać w wielu daniach. O jakich owocach mowa? Te wszystkie zalety ma liczi. Dlaczego warto je kupować zimą i nie tylko?

Zima kojarzy się nam z mandarynkami, pomarańczami i jabłkami te owoce najczęściej znajdziemy w sklepach, jednak warto sięgnąć również po nieco mniej znane, egzotyczne pyszności, na które trwa sezon. Liczi jest na tyle uniwersalnym owocem, że sprawdzi się zarówno jako samodzielna przekąska, jak i jako dodatek do deserów, a nawet mięs. 

Dlaczego warto jeść liczi? 

Liczi to mały owoc pokryty różowo-brązową skórką z wypustkami. Przypomina nieco maliny. W tych małych kuleczkach kryje się bogactwo witamin, które wspierają odporność. Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) opracował stronę, na której znajdziemy wartości większości produktów spożywczych. Liczi na 100 g świeżego owocu zawiera m.in. 66 kcal, 1,3 błonnika, 5 mg wapnia, 71,5 mg witaminy C, 171 mg potasu, 10 mg magnezu, 31 mg fosforu i wiele innych witamin oraz minerałów, które wspierają funkcjonowanie organizmu. 

Owoc ten zawiera liczne polifenole, które są silnymi antyoksydantami, dzięki czemu wykazują działanie m.in. przeciwnowotworowe, przeciwzapalne oraz przeciwmiażdżycowe. Witamina C, której dużo znajdziemy w liczi, jest niedocenionym wparciem podczas zimowej aury, kiedy nietrudno o przewianie i przeziębienie. Ponadto spora zawartość potasu dobrze wpływa na serce i może również pomagać w regulowaniu ciśnienia krwi. Warto również pamiętać, że owoc ten nie ma bardzo dużo kalorii, więc będzie dobrą opcją na zdrową przekąskę. Jednak liczi zawiera cukry proste, dlatego też osoby chorujące na cukrzycę powinny ograniczać jego spożywanie. 

Przeczytaj także: Męczy cię kaszel? Ta mikstura z babcinego przepisu szybko się z nim upora

Jak kupić najlepsze liczi? 

Przede wszystkim musimy pamiętać, że owoc ten po zebraniu nie dojrzewa, dlatego też lepiej kupować owoce już dojrzałe, czyli takie o różowo-brązowej skórce. Liczi łatwo się obiera, jadalny jest środek po wyciągnięciu pestki. Skórka jest łamliwa i powinna dawać się łatwo ściągnąć. Co istotne liczi dość szybko się psuje, dlatego też po zakupie warto je zjeść w ciągu maksymalnie kilku dni. Niedojrzałe liczi najłatwiej jest poznać po tym, że skórka nie daje się z niego swobodnie zdjąć. 

Przeczytaj również: Te grzyby możesz zbierać w styczniu. Smakują jak owoce morza, a w Polsce rosną wszędzie

Co warto zrobić z liczi? 

Owoc ten nadaje się do jedzenia na surowo, jednak można z niego przyrządzić również dżemy, konfitury oraz świeże soki. W przypadku soków warto połączyć je z bananami można dodać również truskawki i inne owoce według własnego uznania. Dzięki lekko cierpkiemu smakowi świetnie komponuje się z różnego rodzaju mięsami. Poza tym będą dobrym dodatkiem do owocowych sałatek i rozmaitych deserów. 

W przypadku deserów dla dzieci można je podać z bitą śmietaną. Owoc ten idealnie sprawdzi się jako dodatek do słodko-kwaśnej galaretki. Ponadto można nimi udekorować rozmaite desery bez pieczenia np. budyń. Liczi to świetny dodatek do zimowych dań i nie tylko. 

Zobacz też:

Włącz ten owoc do diety. Ma wiele witamin i spala tłuszcz nawet kiedy śpisz

Zamiast do kosza, wrzuć do pralki. Niepozorne resztki usuwają plamy i wybielają lepiej niż ACE

Tak szybko usuniesz plamy z sosu pomidorowego. Trik zdradziła mi babcia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | zakupy