Reklama
Reklama

Ten owoc rośnie w prawie każdym ogródku. Jest pyszny i dobrze wpływa na serce

Wiosna, lato i wczesna jesień to najlepszy czas dla wielu owoców. Jednak, gdy za oknami powoli zaczyna padać śnieg, możemy sięgnąć po mrożone przysmaki, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Które owoce warto jeść przez cały rok? Jeden z nich jest bardzo popularny, lubiany i można łatwo wyhodować go w przydomowym ogródku, a nadmiar zamrozić. Chodzi o truskawki, które są jednymi ze smaczniejszych i zdrowszych owoców. Dlaczego warto je jeść?

Nowe czteroletnie badania naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego wskazały na prozdrowotne właściwości truskawek. Obejmowały one analizę aż 47 badań klinicznych oraz 13 badań obserwacyjnych, które zostały opublikowane w latach 2000-2023. Na ich podstawie udowodniono, że owoce te przede wszystkim dobrze wpływają na zdrowie kardiometaboliczne.

Dlaczego warto jeść truskawki?

Wspomnianą analizę opublikowano w “Critical Reviews in Food Science and Nutrition". Zgodnie z zebranymi informacjami jedzenie truskawek dobrze wypływa na ogólne zdrowie serca w tym naczyń krwionośnych. Owoce te usprawniają również działanie metabolizmu.  

Ponadto spożywanie truskawek może pomagać w regulacji poziomu cukru i cholesterolu LDL (tzw. złego cholesterolu) we krwi, co bezpośrednio minimalizuje wystąpienia wielu chorób serca. Owoce dobrze wypływają także na zdrowie mózgu. Jedzenie tych pyszności pozwala na opóźnienie spadku funkcji poznawczych i zmniejsza ryzyko rozwoju demencji.  

Przeczytaj także: Seniorzy potrzebują tej witaminy. Niedobory są powszechne

Dlaczego truskawki dobrze wypływają na organizm?  

Głównie jest to zasługa zawartych w nich flawonoidów, które pomagają w zwalczaniu stresu oksydacyjnego, czyli wolnych rodników, które mają bardzo negatywny wpływ na organizm. Mogą one uszkadzać strukturę DNA i wpływać na różne procesy zachodzące w ciele m.in. metabolizm czy też pracę serca.  

Znajdziemy w nich również polifenole o własnościach antyoksydacyjnych, a także błonnik, który wpiera pracę układu trawiennego. Poza tym truskawki zawierają dużo witaminy C — zaledwie jedna szklanka tych pysznych owoców ma dostateczną dzienną dawkę tego niezbędnego dla organizmu składnika. Dlatego też szczególnie w sezonie jesiennym i zimowym, kiedy nietrudno o przeziębienie warto jeść truskawki.  

Polecamy również: Chcesz schudnąć? Nim siądziesz do posiłku, wypij pół szklanki tego napoju

Ile dziennie można jeść truskawek?  

Naukowcy wskazują, że warto jeść od jednej do maksymalnie czterech szklanek dziennie. Co więcej, owoce te są niskokaloryczne. Pół kilograma truskawek ma ok. 150 kcal.  

Dodatkowo w sezonie zimowym świeże owoce możemy z powodzeniem zastąpić mrożonymi bądź liofilizowanymi. Co ważne zdrowsze będę te hodowane w przydomowym ogródku lub organiczne. Te typowo sklepowe warto dokładniej umyć przed spożyciem, aby pozbyć się pozostałości po pestycydach. W tym celu sprawdzi się m.in. ocet z wodą. Do miseczki musimy wlać ok. 200 ml octu i 600 ml wody (proporcję można zmniejszać lub zwiększać w zależności od ilości owoców). W takiej mieszance należy moczyć truskawki przez ok. 20 minut.  

Zobacz też:

​Zmiany w segregacji śmieci tuż po Nowym Roku. Będzie jeszcze jeden kontener

Nie wyrzucaj skorupek jajek. Wrzuć je na patelnię, a pokonasz uciążliwy problem

Wyjmij z apteczki i włóż do bębna. Pranie będzie śnieżnobiałe

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie