Mrożenie tych produktów bywa kłopotliwe. Sprawdź, jak mrozić ser, jogurty czy grzyby
Wiele osób na co dzień mrozi mięso, owoce czy warzywa. Jednak niektóre produkty spożywcze nie tak łatwo przechowywać w niskich temperaturach. Jak mrozić sery, jogurty oraz grzyby, aby zachowały swój smak, konsystencję i aromat? Jak przygotować tego typu produkty do zamrożenia?
Wielu osobom zależy na tym, aby nie marnować jedzenia — zamrażalka jest świetnym sposobem, aby osiągnąć ten cel. Jednak nie każde produkty można bezproblemowo mrozić. Które z nich warto? Z pewnością są to wszelkiego rodzaju mięsa i ryby, które po osuszeniu wystarczy zapakować w woreczki i zamrozić. Produkty te zachowują swój smak i właściwości po rozmrożeniu. W przypadku mięs można mrozić zarówno surowe, jak i przetworzone wyroby, jeśli chodzi o ryby, to lepszym wyborem będą tylko surowe.
Kolejnymi produktami, które warto trzymać w zamrażalce, są warzywa i owoce. W tym przypadku należy wybierać produkty dojrzałe i nieubite. Właściwie przechowywane zachowają swój smak i wartości odżywcze, jednak niekiedy po rozmrożeniu mogą wymagać odsączenia z nadmiaru wody, jeśli mają być użyte np. do ciasta.
Co ciekawe możemy mrozić również pieczywo — wiele bułek i chlebów po rozmrożeniu będzie smakowało niemal jak świeże. To samo tyczy się żółtego sera w kostce. Wyroby seropodobne i w plastrach mogą stać się bardzo kruche po rozmrożeniu.
Mrozić można również różnego rodzaju wypieki np. serniki czy też pyszności z kruchego ciasta. Do zamrażalki warto także schować gotowe dania np. gulasz, zupę bądź pierogi.
Zobacz także: W ten sposób przygotujesz owoce do mrożenia. Nie będą się sklejać ani rozpadać
Po sezonie grzybowym wiele osób zastanawia się co zrobić z pełnymi koszyczkami leśnych przysmaków. Suszenie grzybów to jeden z najpopularniejszych sposobów, jednak można również je zamrozić. Większość wymaga uprzedniego obgotowania i osuszenia. Jednak niektóre z nich w tym m.in. borowiki i podgrzybki można mrozić na surowo. Małe grzyby warto mrozić w całości, większe lepiej pokroić np. w paski. Co ważne najlepiej przechowywać w ten sposób możliwe jak najświeższe grzyby, czyli od razu po zerwaniu i oczyszczeniu. Mrożenie świetnie sprawdzi się w przypadku gatunków, które mają zbity miąższ np. prawdziwki.
Poza tym do mrożenia nadają się również wszelkiego rodzaju zioła. Warto je umyć, pociąć i schować w pojemniczku. Dzięki temu przez cały rok będziesz mieć dostęp do aromatycznych ziół, które będą idealnym dodatkiem do zup i nie tylko.
Należy pamiętać, że nie wszystkie artykuły spożywcze można bezproblemowo mrozić. Ten sposób przechowywania żywności nie będzie najlepszym wyborem w przypadku produktów, które są mocno wodniste np. sałata. Po rozmrożeniu stanie się ona bardzo wiotka. Ponadto jogurt oraz ser biały również są trudne do zamrożenia. Nabiał tego typu po rozmrożeniu może stać się wodnisty. Jednakże, jeśli chcesz przechowywać w ten sposób nadwyżkę m.in. sera białego, który później zostanie wykorzystany do pierogów, to metoda ta może zdać egzamin.
Co więcej, mrożenie ryżu lub makaronu również może być problematyczne. Niekiedy produkty te (szczególnie jeśli zawierają w sobie dużo wody) mogą stać się papkowate. Jednak w przypadku bardziej suchych dań mrożenie powinno się sprawdzić.
Lepiej nie mrozić produktów bogatych w tłuszcze, czyli m.in. majonezu. Świeżo wyciskane soki czy też napoje także nie są najlepszymi kandydatami do mrożenia, chyba że chce się wykonać z nich lody.
Zobacz też:
Zmniejszają ryzyko sklerozy i demencji. Wystarczy jeść kilka sztuk dziennie
Złoty napój z Indonezji. Pij codziennie, a zapomnisz o przeziębieniu i problemach z trawieniem
Zalewasz suszone grzyby taką wodą? Masz jak w banku, że będą twarde i gorzkie