Reklama
Reklama

W ten sposób przygotujesz owoce do mrożenia. Nie będą się sklejać ani rozpadać

Mrożenie owoców to jeden z najlepszych sposobów konserwowania żywności. Dzięki niemu owoce nie utracą swoich cennych właściwości zdrowotnych, a my będziemy mogli długo cieszyć się ich wybornym smakiem. Trzeba je jednak właściwie przygotować do procesu mrożenia. Jak to zrobić? Podpowiadamy, jak mrozić owoce krok po kroku.

W zasadzie wszystkie sezonowe owoce nadają się do mrożenia. Dzięki niemu możemy się cieszyć ich wybornym smakiem o wiele dłużej. Maliny, borówki, jagody, truskawki, gruszki czy morele mogą z powodzeniem trafić do zamrażalnika, gdy są świeże i przydać się w innym terminie. By jednak zachowały smak i walory zdrowotne, trzeba właściwie przygotować je do mrożenia. Jak to zrobić? Wyjaśniamy.

Mrożenie owoców krok po kroku. Jak przygotować owoce do mrożenia?

Mrożenie owoców to popularny sposób przedłużania ich zdatności do spożycia. Trzeba jednak odpowiednio je wybrać, celując w świeże, dojrzałe i nieuszkodzone okazy. Owoce należy starannie umyć i wysuszyć, by się nie skleiły i by nie pojawiły się na nich bryłki lodu. Dokładne przygotowanie owoców zależy od ich rodzaju. Niektóre z nich trzeba bowiem na przykład wydrylować lub obrać ze skórki. Jabłka czy gruszki warto na przykład pozbawić środka i pokroić na mniejsze kawałki.

Wiele osób popełnia popularny błąd i układa je od razu jeden na drugim. Może to jednak tylko spowodować ich sklejenie. Owoce warto ułożyć na płaskiej powierzchni (na przykład na tacce) w taki sposób, by się ze sobą nie stykały. Tak powinny trafić do zamrażalnika na kilka godzin, a dopiero po całkowitym zastygnięciu układamy je w szczelnych workach czy przeznaczonych do mrożenia pojemnikach. 

Czytaj też: Przechowuj czosnek tak, jak mój dziadek. Może leżeć długo i się nie psuje 

Mrożone owoce — jak długo pozostają zdatne do spożycia?

Zamrożone owoce są zdatne do spożycia nawet przez rok. Przez tak długi czas możemy je wykorzystać, szykując z nich na przykład kompot, wykorzystując jako farsz do pierogów lub składnik ciasta. Ważne jedynie, by worki czy pojemniki, w których je przechowujemy, były szczelne.

Musimy też zadbać o utrzymanie stałej, niskiej temperatury w zamrażarce. Najlepiej, by było to -18 stopni Celsjusza lub nawet mniej. Warto również podpisać dane opakowanie. Opatrzenie go informacją o dacie mrożenia ułatwi zarządzanie zapasami. Nie zapomnimy kiedy zamroziliśmy owoce i będziemy wiedzieć, do kiedy należy je spożyć.

Zobacz też:

Jak często trzeba zmieniać poszewkę na poduszkę? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Wiesz, gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Prawie każdy robi to źle

Rachunki za ogrzewanie spadną w mgnieniu oka. Wystarczy, że przykleisz to do okien

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | triki | zdrowie