W ten sposób przygotujesz owoce do mrożenia. Nie będą się sklejać ani rozpadać
Mrożenie owoców to jeden z najlepszych sposobów konserwowania żywności. Dzięki niemu owoce nie utracą swoich cennych właściwości zdrowotnych, a my będziemy mogli długo cieszyć się ich wybornym smakiem. Trzeba je jednak właściwie przygotować do procesu mrożenia. Jak to zrobić? Podpowiadamy, jak mrozić owoce krok po kroku.
W zasadzie wszystkie sezonowe owoce nadają się do mrożenia. Dzięki niemu możemy się cieszyć ich wybornym smakiem o wiele dłużej. Maliny, borówki, jagody, truskawki, gruszki czy morele mogą z powodzeniem trafić do zamrażalnika, gdy są świeże i przydać się w innym terminie. By jednak zachowały smak i walory zdrowotne, trzeba właściwie przygotować je do mrożenia. Jak to zrobić? Wyjaśniamy.
Mrożenie owoców to popularny sposób przedłużania ich zdatności do spożycia. Trzeba jednak odpowiednio je wybrać, celując w świeże, dojrzałe i nieuszkodzone okazy. Owoce należy starannie umyć i wysuszyć, by się nie skleiły i by nie pojawiły się na nich bryłki lodu. Dokładne przygotowanie owoców zależy od ich rodzaju. Niektóre z nich trzeba bowiem na przykład wydrylować lub obrać ze skórki. Jabłka czy gruszki warto na przykład pozbawić środka i pokroić na mniejsze kawałki.
Wiele osób popełnia popularny błąd i układa je od razu jeden na drugim. Może to jednak tylko spowodować ich sklejenie. Owoce warto ułożyć na płaskiej powierzchni (na przykład na tacce) w taki sposób, by się ze sobą nie stykały. Tak powinny trafić do zamrażalnika na kilka godzin, a dopiero po całkowitym zastygnięciu układamy je w szczelnych workach czy przeznaczonych do mrożenia pojemnikach.
Czytaj też: Przechowuj czosnek tak, jak mój dziadek. Może leżeć długo i się nie psuje
Zamrożone owoce są zdatne do spożycia nawet przez rok. Przez tak długi czas możemy je wykorzystać, szykując z nich na przykład kompot, wykorzystując jako farsz do pierogów lub składnik ciasta. Ważne jedynie, by worki czy pojemniki, w których je przechowujemy, były szczelne.
Musimy też zadbać o utrzymanie stałej, niskiej temperatury w zamrażarce. Najlepiej, by było to -18 stopni Celsjusza lub nawet mniej. Warto również podpisać dane opakowanie. Opatrzenie go informacją o dacie mrożenia ułatwi zarządzanie zapasami. Nie zapomnimy kiedy zamroziliśmy owoce i będziemy wiedzieć, do kiedy należy je spożyć.
Zobacz też:
Jak często trzeba zmieniać poszewkę na poduszkę? Odpowiedź może cię zaskoczyć
Wiesz, gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Prawie każdy robi to źle
Rachunki za ogrzewanie spadną w mgnieniu oka. Wystarczy, że przykleisz to do okien