Reklama
Reklama

Te produkty trzymamy w kuchni o wiele za długo. Ich termin ważności może zaskoczyć

Często przeglądając nasze kuchenne szafki i sprawdzając daty przydatności różnych produktów, zapominamy o sprawdzeniu niektórych z nich myśląc, że ich termin ważności nie ma znaczenia. Jednak zdarza się, że jest to mylące i pewne produkty powinniśmy zużyć szybciej, niż nam się wydaje. Podpowiadamy, jak długo i w jaki sposób przechowywać żywność.

Niektóre produkty suche szybko tracą swoje walory, szczególnie jeśli są nieprawidłowo przechowywane. Warto więc zwracać uwagę nie tylko na termin ważności danych rzeczy, ale i na to, w jakim miejscu je trzymamy. Pamiętajmy także o tym, że są produkty, których przydatność do spożycia minęła, choć nic na to nie wskazuje.

Jak długo i gdzie przechowywać produkty sypkie?

Produkty sypkie często przechowujemy, zapominając o tym, że one także posiadają datę ważności. Nie bez znaczenia jest także miejsce, w którym trzymamy produkty, a które może znacznie wpłynąć na ich trwałość.

Jest to istotne szczególnie w przypadku:

  • Przypraw - to produkt, który często uznawany jest za wieczny i używany jest do momentu, aż po prostu się nie skończy. Jednak pamiętajmy o tym, że przyprawy wraz z upływem czasu mogą tracić smak oraz zapach, a w szczególności dotyczy to przypraw mielonych, a także tych, które wyeksponowane są na działanie światła oraz powietrza. Warto wiedzieć, że im mniej rozdrobnione oraz przetworzone są produkty, to okres ich przydatności jest wtedy dłuższy. Suszone zioła mogą zachowywać swoją świeżość nawet do trzech lat.
  • Bułki tartej - mimo że ma ona dłuższy termin przydatności niż zwykły chleb, musimy nadal pamiętać o tym, że bułka tarta także jest pośrednio pieczywem. Wobec tego należy umieścić ją z dala od wilgoci, która mogłaby wywołać pleśń. Jeżeli zadbamy o to, by bułka tarta przechowywana była w szczelnym pojemniku, w chłodnym i ciemnym miejscu, to może przetrwać ona do 6 miesięcy.
  • Brązowego ryżu - z racji tego, że produkt ten może zawierać olej, jego okres przydatności wynosi około 6 miesięcy. Mało kto wie, że brązowy ryż warto przechowywać w lodówce, ponieważ niska temperatura przedłuża jego termin ważności.  

Czytaj również: Prawie każdy odkurzacz ma tę funkcję. Mało kto o niej wie, a bardzo ułatwia sprzątanie

Jak przechowywać mąkę?

Wśród produktów często pomijanych podczas kontroli daty ważności, są także różnego rodzaju mąki. Mają one nie tylko określony czas na spożycie, ale i sprecyzowane to, jak je przechowywać, aby zachowały swoje właściwości. Podpowiadamy, na co warto zwrócić uwagę, gdy trzymamy w szafkach:

  • Mąkę pszenną - jest to produkt, który można przechowywać naprawdę długo, ponieważ w temperaturze pokojowej oraz szczelnie zamkniętym pojemniku, może ona wytrzymać nawet około 12 miesięcy. Co więcej, mąkę możemy również trzymać w lodówce, a nawet ją zamrozić, co sprawi, że będzie zdatna do spożycia przez 2 lata.
  • Mąkę kukurydzianą - powinna być ona przechowywana przez najwyżej rok. Chcąc zachować jej pierwotną jakość, należy trzymać ją w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu, ponieważ zbyt wilgotne i ciepłe stanowisko, mogłoby wywołać pleśń w produkcie. Z tego samego powodu zaleca się, aby unikać przechowywania mąki kukurydzianej w pobliżu zmywarki, kuchenki lub lodówki.
  • Mąkę pełnoziarnistą - ten rodzaj mąki ma najkrótszy termin przydatności, za czym stoją zawarte w niej otręby, zarodki i bielma. Powinna być przechowywana do 3 miesięcy w temperaturze pokojowej i do roku w lodówce lub zamrażarce. Podobnie jest w przypadku mąki owsianej.


Zobacz też:

Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz

Parz przez 15 minut i pij przed posiłkiem. Kilogramy szybko polecą w dół

Tak wyczyścisz stare słoiki na przetwory. Nie ma szybszego sposobu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zakupy