Reklama
Reklama

​Opakowanie tej przyprawy kosztuje kilka złotych. Napar z niej pomoże w przeziębieniu

Większość przypraw i ziół nie kosztuje więcej niż kilka złotych za opakowanie. Jednak czerpiąc z ich właściwości zdrowotnych, można nie tylko wyleczyć niektóre przypadłości, ale również zabezpieczyć się przed o wiele poważniejszymi chorobami. Sprawdź, jak przygotować napar z goździków, który świetnie wpłynie na zdrowie naszego organizmu.

Kupowane przez nas w saszetkach goździki to tak naprawdę wysuszone pąki kwiatowe rośliny znanej jako czapetka pachnąca. Najczęściej wykorzystujemy je do wypieków, jednak ta niepozorna korzenna przyprawa ma świetne właściwości zdrowotne.

Jak przygotować napar z goździków?

Napar z mielonych goździków przygotujemy w... 10 minut. Wystarczy zalać 100 ml wrzątku dwie łyżeczki mielonej przyprawy i odstawić właśnie na 10 minut. Co ciekawe napar z całych goździków przygotujemy jeszcze szybciej. W takim przypadku konieczne jest zalanie łyżeczki goździków jedną szklanką wrzątku, zakrycie filiżanki bądź kubka i odstawienie na jedynie 8 minut. Jedna porcja naparu z goździków powinna wynosić około 100 ml i możemy dziennie spożywać od dwóch do trzech porcji tego specyfiku.

Sprawdź również: Te grzyby są pyszne, a mało kto je zbiera. Teraz jest ich zatrzęsienie

Napar z goździków — kto nie powinien go spożywać?

Jak wiele preparatów, które mają na celu poprawę zdrowia, również przy naparze z goździków istnieje grupa osób, które nie powinny go przyjmować, a przynajmniej zalecana jest konsultacja z lekarzem przed jego spożyciem. Do tej grupy należą przede wszystkim kobiety w ciąży, a także osoby walczące z zaburzeniem krzepliwości krwi oraz nadciśnieniem.

Sprawdź również: Zawsze piorę w ten sposób puchową kurtkę. Dzięki temu jest miękka jak chmurka

Na co pomaga napar z goździków?

Wymieniając właściwości zdrowotne naparu z goździków, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na zawarty w tej przyprawie związek chemiczny, czyli eugenol. Jest to substancja, która wspiera detoksykacyjne działanie wątroby. Ponadto napar z goździków ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Powinniśmy spożywać wyciąg z tej przyprawy także, gdy walczymy z bólem i infekcją gardła, a także bólem brzucha i problemami trawiennymi.

Zobacz też:

Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz

Parz przez 15 minut i pij przed posiłkiem. Kilogramy szybko polecą w dół

Tak wyczyścisz stare słoiki na przetwory. Nie ma szybszego sposobu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie