Reklama
Reklama

Te grzyby można zbierać przez całą zimę. Mało kto wie, że rosną w Polsce

Zimą mało kto wybiera się na grzyby do lasu. Jednak jest to błąd, ponieważ właśnie o tej porze roku możemy spotkać nietypowy gatunek, który jest jadalny i na pewno przypadnie do gustu miłośnikom azjatyckiej kuchni. Podpowiadamy, kiedy i gdzie zbierać te wyjątkowe zimowe grzyby i jak je wykorzystać podczas gotowania.

Pomimo że lasy pokryła już gruba warstwa śniegu, to nadal warto wybrać się do nich w poszukiwaniu pysznych grzybów, które pojawiają się tam właśnie o tej porze roku. Są one nazywane polskimi grzybami mun. Sprawdź, jak wyglądają i gdzie je znaleźć.

Kiedy można zbierać polskie grzyby mun?

Większość ludzi grzyby mun kojarzy głównie z chińską dietą. Jednak mało kto ma świadomość, że do tych grzybów zaliczają się dwa gatunki. Pierwszym z nich jest uszak gęstowłosy, który jest tropikalny i spotkać go możemy głównie w Azji. Natomiast drugim okazem jest uszak bzowy, który właśnie można zebrać w polskich lasach.

Grzyby, o których mowa często są pomijane, ponieważ wiele osób nawet nie wie, że nadają się one do jedzenia. Zaczynają się one pokazywać w lasach już jesienią, ale możemy je znaleźć tam również zimą. Jest to najlepszy czas na poszukiwanie polskich grzybów mun. Rosną one na pniach lub korzeniach drzew. Najczęściej pojawiają się na roślinach liściastych.

Czytaj również: Pamiętaj o tym przed mrożeniem grzybów. Inaczej możesz się pochorować

Co warto wiedzieć o tych zimowych grzybach?

Polskie grzyby mun określane są różnymi nazwami. Najczęściej jednak możemy spotkać się z nazwą taką jak ucho bzowe, ucho judaszowe lub uszak judaszowy. Ich określenia wynikają z tego, że grzyb swoim wyglądem przypomina właśnie uszy.

Grzyby te występują w różnych odcieniach brązu. Ich górna część jest zamszowa, natomiast dolna część przybiera białą barwę u starszych okazów. Warto także wspomnieć, że uszak bzowy jest jadalny. Co więcej, można przyrządzić z niego wiele smacznych potraw.

Włączenie go do swojej diety niesie także dużo korzyści dla naszego organizmu. Uszak bzowy to grzyb, który stymuluje układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Dodatkowo obfituje on w witaminy z grupy B, białko, błonnik, żelazo, selen, wapń, magnez, cynk oraz miedź.  

Jak wykorzystać w kuchni polskie grzyb mun?

Uszak bzowy nie tylko przynosi wiele dobrego dla naszego organizmu, ale i może wnieść nowe smaki do naszej kuchni. Warto go zbierać, szczególnie gdy jesteśmy miłośnikami wschodniej kuchni.

Polskie grzyby mun można marynować, ale także będą świetnie smakowały podduszone lub podpieczone na patelni. Znakomicie sprawdzą się jako dodatek do dań w stylu azjatyckim. Oprócz tego uszak bzowy może być dodawany do sosów, sałatek, makaronów czy zapiekanek. Jest on elementem, który bez wątpienia doda naszym daniom przyjemnego aromatu.


Zobacz też:

Nie wyrzucaj skórek pomarańczy. Zrobisz z nich świąteczną świecę

Powieś kilka gałązek w łazience. Zapomnisz o przeziębieniu na całą zimę

Nie tylko pochłania wilgoć. Zdziwisz się, ile zastosowań może mieć ryż

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby