Reklama
Reklama

​Te grzyby już można znaleźć w lasach. Chwytaj koszyk i leć, nim ktoś cię ubiegnie

Początek okresu na zbieranie grzybów dla większości osób kojarzy się z końcówką sierpnia, a przede wszystkim wrześniem i październikiem. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wziąć koszyk w rękę i wybrać się do lasu na początku wiosny. Grzybobranie w kwietniu może być naprawdę owocne, jeśli wiemy, na co zwracać uwagę.

Nie tylko na spacer

Kwiecień, początek wiosny, to czas, w którym spacery po lasie są naprawdę przyjemne. Temperatura za oknami zaczyna rosnąć, a przyroda budzi się do życia po zimowym śnie. Jednak wypad do lasu w tym okresie może być również świetnym momentem na... poszukiwanie grzybów. Lista gatunków, które możemy znaleźć już na początku wiosny, jest naprawdę długa. Trzeba tylko wiedzieć, jakie grzyby zbierać w kwietniu. Jeśli nie jesteś doświadczonym grzybiarzem mamy dla ciebie pełną listę okazów, których powinieneś szukać.

Sprawdź również: Mrówki już się obudziły, ale nie wejdą do domu. Wystarczy, że rozsypiesz to przy drzwiach

Jakie grzyby zbierać w kwietniu? Lista jest długa

Czarka austriacka rośnie na gałęziach, najczęściej drzew liściastych (klonów, olch czy wierzb) i w miejscach podmokłych oraz ciemnych. Ich czerwony kapelusz przypomina naczynie i można jej jeść nawet na surowo.

Charakterystyczny żółto-zielony kapelusz to z kolei gąska zielona. Znajdziemy ją przede wszystkim w lasach sosnowych. Trzeba uważać przy jej zbieraniu, bo można ją pomylić z gatunkami trującymi. Jest smaczna i pasuje do dań głównych, sosów i zup.

Kurki to grzyby, które większość z nas zna. W sprzyjających warunkach mogą pojawić się już w kwietniu. Świetnie sprawdzą się przede wszystkim do jajecznicy oraz jako składnik wielu sosów. Jeśli nie wybieramy się do lasu, możemy ich szukać na bazarkach lub u przydrożnych sprzedawców.

Sprawdź również: W PRL-u robili tak wszyscy. Ten sposób na czystą pościel jest ponadczasowy

Kolejny grzyb, który możemy znaleźć już w kwietniu to maślak zwyczajny. Naprawdę trudno go pomylić z grzybami trującymi, a przy tym dość łatwo zebrać w lasach iglastych. Maślaki średnio nadają się do suszenia, lepiej je zamarynować w zalewie octowej. Bardzo dobrze sprawdzą się również jako składnik sosu, ale należy pamiętać, by je namoczyć i obrać ze skórki.

W kwietniu zaczyna się także sezon na polskie trufle, czyli smardze. Rosną w pobliżu drzew owocowych, a także jesionów czy topoli. Musimy jednak pamiętać, by nie zbierać ich... w lesie. Za to grozi nam do 5 tys. zł kary. Jednak jeśli wyrosną na działce, możemy je zrywać bez ograniczeń.

Ostatnim z kwietniowych grzybów jest uszak bzowy, nazywany także polskim grzybem mun. Jest bogaty w błonnik, magnez, wapń, witaminy z grupy B oraz żelazo. Znajdziemy go rosnącego na czarnym bzie lub innych starych drzewach i krzewach liściastych. Można go jeść na surowo, ale świetnie smakuje również z patelni z dodatkiem czosnku lub chili.

Zobacz też:

Pij codziennie o poranku zamiast kawy. Serce będzie ci wdzięczne

Tak szybko pozbędziesz się komarów. Wystarczy niepozorny kuchenny odpad

Zamiast pakować kanapki, rozłóż na parapecie. Uciążliwy problem zniknie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby