Te grzyby już można znaleźć w lasach. Chwytaj koszyk i leć, nim ktoś cię ubiegnie
Początek okresu na zbieranie grzybów dla większości osób kojarzy się z końcówką sierpnia, a przede wszystkim wrześniem i październikiem. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wziąć koszyk w rękę i wybrać się do lasu na początku wiosny. Grzybobranie w kwietniu może być naprawdę owocne, jeśli wiemy, na co zwracać uwagę.
Kwiecień, początek wiosny, to czas, w którym spacery po lasie są naprawdę przyjemne. Temperatura za oknami zaczyna rosnąć, a przyroda budzi się do życia po zimowym śnie. Jednak wypad do lasu w tym okresie może być również świetnym momentem na... poszukiwanie grzybów. Lista gatunków, które możemy znaleźć już na początku wiosny, jest naprawdę długa. Trzeba tylko wiedzieć, jakie grzyby zbierać w kwietniu. Jeśli nie jesteś doświadczonym grzybiarzem mamy dla ciebie pełną listę okazów, których powinieneś szukać.
Sprawdź również: Mrówki już się obudziły, ale nie wejdą do domu. Wystarczy, że rozsypiesz to przy drzwiach
Czarka austriacka rośnie na gałęziach, najczęściej drzew liściastych (klonów, olch czy wierzb) i w miejscach podmokłych oraz ciemnych. Ich czerwony kapelusz przypomina naczynie i można jej jeść nawet na surowo.
Charakterystyczny żółto-zielony kapelusz to z kolei gąska zielona. Znajdziemy ją przede wszystkim w lasach sosnowych. Trzeba uważać przy jej zbieraniu, bo można ją pomylić z gatunkami trującymi. Jest smaczna i pasuje do dań głównych, sosów i zup.
Kurki to grzyby, które większość z nas zna. W sprzyjających warunkach mogą pojawić się już w kwietniu. Świetnie sprawdzą się przede wszystkim do jajecznicy oraz jako składnik wielu sosów. Jeśli nie wybieramy się do lasu, możemy ich szukać na bazarkach lub u przydrożnych sprzedawców.
Sprawdź również: W PRL-u robili tak wszyscy. Ten sposób na czystą pościel jest ponadczasowy
Kolejny grzyb, który możemy znaleźć już w kwietniu to maślak zwyczajny. Naprawdę trudno go pomylić z grzybami trującymi, a przy tym dość łatwo zebrać w lasach iglastych. Maślaki średnio nadają się do suszenia, lepiej je zamarynować w zalewie octowej. Bardzo dobrze sprawdzą się również jako składnik sosu, ale należy pamiętać, by je namoczyć i obrać ze skórki.
W kwietniu zaczyna się także sezon na polskie trufle, czyli smardze. Rosną w pobliżu drzew owocowych, a także jesionów czy topoli. Musimy jednak pamiętać, by nie zbierać ich... w lesie. Za to grozi nam do 5 tys. zł kary. Jednak jeśli wyrosną na działce, możemy je zrywać bez ograniczeń.
Ostatnim z kwietniowych grzybów jest uszak bzowy, nazywany także polskim grzybem mun. Jest bogaty w błonnik, magnez, wapń, witaminy z grupy B oraz żelazo. Znajdziemy go rosnącego na czarnym bzie lub innych starych drzewach i krzewach liściastych. Można go jeść na surowo, ale świetnie smakuje również z patelni z dodatkiem czosnku lub chili.
Zobacz też:
Nie pomyl tych trujących grzybów ze smardzem. Są prawie identyczne
Tak szybko wyczyścisz kryształowe wazony. Będą lśniły jak lustro nie tylko na święta
Ubrania po wyjęciu z szafy brzydko pachną? Połóż to na półce, a zapomnisz o problemie