Takie szparagi są najzdrowsze. Zwróć na to uwagę w warzywniaku
Sezon na szparagi zaczął się w pełni. W warzywniach znajdziemy te pyszne warzywa w dwóch rodzajach — białe i zielone. Idealnie pasują do wielu dań i można je przyrządzać na rozmaite sposoby. Jednak, które z nich są najzdrowsze? Na co zwrócić uwagę podczas zakupów?
Szparagi to jedne ze zdrowszych warzyw, mają w sobie wiele witamin i minerałów, niemniej ich ilość jest zależna od tego, jaki rodzaj się wybierze. Białe czy zielone mają więcej mikroelementów? Mimo iż jedne są nieco zdrowsze, to oba rodzaje są dobrym wyborem na urozmaicenie diety.
W warzywie tym znajdziemy wiele witamin m.in. witaminę K, witaminę C, witaminę E oraz witaminy z grupy B. Poza tym zawierają potas, magnez, wapń i błonnik, wspierający właściwą pracę układu pokarmowego. Mają także przeciwutleniacze, kwas foliowy oraz inulinę. Dodatkowo są niskokaloryczne i lekkostrawne.
Na kolor szparagów wpływa to jak są one uprawiane. Zielone wyrastają na słońcu, dzięki czemu mają bardziej wyrazisty smak i są zdolne do wytwarzania chlorofilu, który wpływa na ich kolor. Mogą mieć również nieco gorzkawy posmak. Białe wyrastają pod ziemią (kopczykami), mogę być również przykryte folią. Do nich nie dociera słońce, przez co nie nabierają koloru i zostają blade. To czyni je również bardziej delikatnymi w smaku, a jednocześnie sprawia, że skórka jest twardsze, przez co wymagają obierania.
Sprawdź także: Pij codziennie o poranku zamiast kawy. Serce będzie ci wdzięczne
Warzywa te bez względu na kolor są zdrowym dodatkiem do dań, niemniej zielone mają przewagę nad białymi. Wynika to z ekspozycji na słońce, zielone szparagi zawierają więcej witaminy C, przeciwutleniaczy oraz betakarotenu, więc pod względem mikroelementów są zdrowszą propozycją. Jednak nie oznacza to, że białe nie są zdrowe — zawierają one mniej witamin i minerałów, ale wciąż mają ich sporo. Dlatego też wybierając, to warzywo warto kierować się kulinarnym gustem.
Poza tym podczas zakupów warto pamiętać o tym, aby w przypadku zielonych szparagów wybierać te cieńsze, a w przypadku białych te o średniej grubości. Ważne jest również, aby łodyżki były jędrne, główki nie powinny opadać. Świeże szparagi wydzielają również przyjemny aromat.
Zobacz też:
Czyścisz płytę indukcyjną w ten sposób? Pożegnasz się z nią szybciej, niż myślisz
Tak szybko i skutecznie umyjesz truskawki. Będą o niebo zdrowsze i smaczniejsze
To największe mity dotyczące kleszczy. Wiele osób do dziś w nie wierzy