Reklama
Reklama

Tak sprawdzisz jakość kupowanej herbaty. Wystarczy letnia woda

Czarna herbata to napój o licznych właściwościach zdrowotnych. Aby jednak czerpać pełne korzyści z jej picia, kluczowe jest wybieranie produktów wysokiej jakości. Na szczęście istnieje prosty sposób, aby zweryfikować jakość herbaty. Wystarczy wykorzystać letnią wodę i kilka minut wolnego czasu. Sprawdź, czy herbata, którą pijesz jest warta swojej ceny.

Czarna herbata w torebkach. Jak sprawdzić jej jakość domowym sposobem?

Proces oceny jakości czarnej herbaty jest prosty i można go przeprowadzić w domowych warunkach. Przygotuj szklankę (najlepiej przeźroczystą albo kubek z białym wnętrzem) oraz dzbanek wypełniony wodą o temperaturze pokojowej. Następnie rozerwij woreczek herbaty i wsyp jego zawartość do szklanki. Zalej całość letnią wodą i obserwuj, co się stanie.

Herbata wysokiej jakości nie zabarwi wody w temperaturze pokojowej. Dopiero po zalaniu wrzątkiem stopniowo uwolni swoje naturalne barwniki, nadając naparowi charakterystyczny kolor. Jeżeli jednak zauważysz, że woda (o temperaturze pokojowej) szybko zmienia odcień na żółtawy lub złotawy, oznacza to, że herbata zawiera sztuczne barwniki.

Zobacz takżeW sezonie grypowym pij złote mleko. Jeden kubek dziennie poprawi odporność

Produkt dobrej jakości zachowuje się nieco inaczej. Prawdziwa czarna herbata powinna opadać na dno naczynia, nie wpływając na kolor płynu w początkowej fazie parzenia. Taki proces wynika z naturalnej struktury liści oraz obecności substancji uwalniających się dopiero w wyższej temperaturze. Z kolei herbaty niskiej jakości zawierają syntetyczne dodatki, które natychmiast barwią wodę.

Właściwości czarnej herbaty dobrej jakości

Herbata wysokiej jakości nie tylko wyróżnia się naturalnym składem, ale także przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Dzięki zawartości alkaloidów, takich jak teina, działa pobudzająco, poprawia koncentrację i wspomaga funkcjonowanie mózgu. Regularne spożywanie czarnej herbaty pomaga również w walce z oznakami starzenia, dzięki obecnym w niej przeciwutleniaczom.

Przeciwutleniacze obecne w herbacie wykazują właściwości przeciwzapalne, pomagają utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, takich jak miażdżyca czy nadciśnienie. Czarna herbata ma również pozytywny wpływ na układ trawiennyWspomaga przemianę materii, łagodzi dolegliwości gastryczne, takie jak wzdęcia, bóle brzucha czy nudności, i pomaga w regulacji pracy jelit.

Zobacz też:

Widzisz taki nalot na czekoladzie? Cukiernik zdradza, czy można ją jeść

Wrzuć to do przypalonego garnka. Po 3 minutach będzie jak nowy ze sklepu

Nie wiesz, co zrobić z choinką po świętach? Sprawdź, gdzie ją wyrzucić

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zakupy | zdrowie