Reklama
Reklama

W sezonie grypowym pij złote mleko. Jeden kubek dziennie poprawi odporność

Sezon na przeziębienie trwa, dlatego warto wspomagać odporność napojem wywodzącym się z tradycji ajurwedyjskiej. Wystarczy, że wzbogacimy mleko o konkretne przyprawy, które być może już mamy w szafce kuchennej. Dzięki nim powstanie aromatyczny napar o wielu właściwościach zdrowotnych. Będzie idealny na zimowe wieczory.

W Indiach na przeziębienie od stuleci pije się złote mleko, nazywane inaczej kurkumowym. Jak sama nazwa wskazuje, głównym składnikiem tego napoju jest kurkuma. Wzbogacamy go również o inne przyprawy, nadające niepowtarzalnego smaku i aromatu. Sprawdź właściwości zdrowotne złotego mleka oraz dokładny przepis na nie. Zacznij pić ten napar już teraz i uniknij grypy. 

Złote mleko na przeziębienie i nie tylko - właściwości zdrowotne

Regularne picie złotego mleka wspomaga układ odpornościowy, co ma duże znaczenie w okresie jesienno-zimowym, kiedy częściej dopada nas przeziębienie. Wszystko dzięki kurkumie o właściwościach przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych. Organizm w mig rozprawia się z drobnoustrojami - możemy liczyć na szybki powrót do zdrowia. 

Poza tym kurkuma wspomaga trawienie, ale też pobudza wydzielanie gastryny i innych enzymów, wpływających na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Z kolei imbir zawarty w tym napoju łagodzi wszelkie dolegliwości trawienne. W połączeniu z cynamonem wpływa na obniżanie poziomu cukru we krwi. 

Warto pić złote mleko, ponieważ redukuje stany zapalne organizmu, co jest ważne w przypadku osób mających przewlekłe choroby stawów np. reumatoidalne zapalenie stawów. 

Polecamy również picie tego napoju na dobre samopoczucie. Uznajemy go za środek przeciwstresowy, sprzyjający relaksacji i dobremu snu. Warto rozkoszować się nim zwłaszcza wieczorem. 

Nie każdy jednak może pić mleko kurkumowe. Nie zaleca się tego napoju uczulonym na któryś z jego składników, a także kobietom w ciąży i w trakcie laktacji. Nie powinny spożywać go także osoby z kamicą żółciową, chorobami żołądka czy zaburzeniami krzepliwości krwi. 

Przepis na złote mleko

Żeby zrobić napój na przeziębienie, na początek musimy podgrzać w rondelku szklankę dowolnego mleka - może być krowie, ale też roślinne np. kokosowe czy migdałowe. W kolejnym kroku dodajemy do niego główny składnik, czyli kurkumę - wystarczy jedna łyżeczka tej przyprawy. Dla jej lepszej przyswajalności warto wzbogacić napar o szczyptę czarnego pieprzu i odrobinę oleju kokosowego

Następnie stopniowo dodajemy inne przyprawy tj. imbir, cynamon i kardamon dla podbicia smaku i korzyści zdrowotnych. Na koniec dokładnie mieszamy napój i gotujemy go na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut. 

Po ostudzeniu możemy dodać miód do złotego mleka. Dzięki niemu uzyskamy nie tylko słodszy smak, ale też dostarczymy organizmowi kolejnych właściwości zdrowotnych. To naturalne słodzidło również wzmacnia odporność i łagodzi objawy przeziębienia. 

Zobacz też:

Nie wiesz, co zrobić z choinką po świętach? Sprawdź, gdzie ją wyrzucić

​Tych potraw nie pakuj w folię aluminiową. Możesz sobie poważnie zaszkodzić

Robisz to z miodem? Uważaj, może stracić swoje wartości odżywcze

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie