Dosyp do porannej kawy te 2 przyprawy. Rozgrzeje cię, a metabolizm ruszy z kopyta
Już chyba nikt z nas nie ma wątpliwości co do właściwości zdrowotnych małej czarnej. Okazuje się, że może być jeszcze zdrowsza, jeśli dodamy do niej konkretne przyprawy. Tym razem skupimy się na rozgrzewającej kawie, idealnej na chłodne, zimowe dni. Dodatkowo pomoże zgubić zbędne kilogramy.
Chcesz rozgrzać się w chłodny, zimowy poranek? Zacznij pić kawę z dodatkiem korzennych przypraw, które wspaniale urozmaicą jej smak, ale też dostarczą organizmowi szereg cennych składników. Poznaj przepis na najlepszą małą czarną na zimę.
Zimą warto wzbogacać kawę mieszanką anyżu i kardamonu, dzięki którym stworzymy rozgrzewający napar. Zanim poznamy najważniejsze właściwości zdrowotne tych korzennych przypraw, sprawdźmy najpierw przepis na małą czarną z ich dodatkiem.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia rozgrzewającego napoju kawowego? Oto dokładna lista:
- 1 szklanka kawy;
- 1 nasiono kardamonu;
- 1 gwiazdka anyżu;
- opcjonalnie: mleko i miód.
Na początek musimy zaparzyć ziarna ulubionej kawy i dopiero po 2 minutach wsypać do niej kardamon i anyż. Oczywiście możemy też dodać miód i mleko, aby uzyskać jeszcze lepszy smak.
Anyż i kardamon nie są jedynymi przyprawami korzennymi, które warto dodawać do małej czarnej. Polecamy też inne dodatki tj. goździki, kurkuma, imbir czy gałka muszkatołowa.
Warto pić kawę z anyżem, ponieważ ta przyprawa działa rozkurczająco na mięśnie gładkie jelit i zwiększa wydzielanie soku żołądkowego. Właśnie dlatego wspomaga proces trawienia.
Oprócz tego przypisuje jej się działanie wykrztuśnie i moczopędne. W związku z tym łagodzi kaszel, a także pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu.
Z kolei kardamon przyspiesza tempo przemiany materii, dlatego wspomaga proces odchudzania. Poza tym jest pełen antyoksydantów, które zmniejszają ryzyko chorób serca, cukrzycy i nowotworów.
Obie te przyprawy wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe. Ich działanie może wspierać odporność organizmu w okresie zwiększonego ryzyka zachorowań i pomóc w leczeniu infekcji.
Połączenie anyżu i kardamonu z kawą sprawia więc, że napój staje się naturalnym sposobem na wsparcie zdrowia układu pokarmowego, oddechowego, moczowego, odpornościowego i krążenia. Zaleca się jego picie cukrzykom i borykającym się z insulinoopornością.
Oczywiście takiej rozgrzewającej kawy nie mogą pić osoby uczulone na któryś z tych składników. Poza tym przy przyjmowaniu leków warto skonsultować się z lekarzem.
Zobacz też:
Tak zrobisz domowy odświeżacz powietrza za grosze. Wystarczą 3 składniki
Tak szybko usuniesz ości z karpia. Wystarczy moment
Nie tylko anginka. Ta roślina z domowego parapetu również działa na ból gardła