Znajdziesz ja w każdej kuchennej szafce. Jedna szklanka dziennie zmniejsza ryzyko cukrzycy
Bez wątpienia czarna herbata jest jednym z tych napojów, które znajdziemy w szafce kuchennej praktycznie każdego Polaka. Najczęściej traktujemy ją po prostu jako napój do śniadania czy kolacji, ale jest także świetna dla naszego zdrowia. Dowiedz się, jakie właściwości zdrowotne ma regularne picie czarnej herbaty.
Na świecie czarną herbatę ceni się za smak, ale także właściwości zdrowotne. Przede wszystkim jest świetnym źródłem antyoksydantów ze względu na zawartość polifenoli, głównie flawonoidów. Pomagają one zneutralizować wolne rodniki w organizmie, a także spowalniać procesy starzenia. Czarna herbata wspomaga także procesy trawienne poprzez zawarte w niej garbniki oraz pomaga poprawiać koncentrację i zredukować zmęczenie. Pozytywnie wpływa na układ krążenia i układ odpornościowy. Działa również relaksująco.
Sprawdź również: Dodaj łyżkę tego produktu do wody, a buraki ugotują się w błyskawicznym tempie
Badacze z Uniwersytetu w Adelajdzie oraz Uniwersytetu Południowo-Wschodniego w Chinach sprawdzili wpływ spożycia czarnej herbaty na poziom cukru we krwi. Chodzi o zawarte w niej składniki, które wpływają wrażliwość insulinową i w dalszej konsekwencji na kontrolowanie poziomu glukozy we krwi. Z tych danych ewidentnie wynika, że regularne picie czarnej herbaty jest korzystne, w szczególności dla osób chorujących na cukrzycę typu 2 lub ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia tej choroby. Jeśli codziennie wypijemy szklankę czarnej herbaty, może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2 nawet o 28 proc.
Zobacz też:
Czym nabierasz miód? Pszczelarz tłumaczy, że wybór ma znaczenie
Brudne fugi będą tylko wspomnieniem. Wystarczy 1 łyżka, by lśniły czystością
Gdzie przechowujesz cytryny? Ten błąd sprawia, że szybko się psują