Reklama
Reklama

Tak sprawdzisz, czy pączki są dobrej jakości. W cukierni zwróć uwagę na ten szczegół

Pączki to ulubiony przysmak wielu osób. Entuzjaści tego rodzaju słodkości już niedługo będą mieli okazję do ich zjedzenia, ponieważ nadchodzi tłusty czwartek. Lecz w jaki sposób rozpoznać, że pączek jest świeży? Istnieje pewna metoda, dzięki której już na pierwszy rzut oka ocenisz, czy dany wyrób jest wart zakupu.

Niedługo tłusty czwartek. Jakie rodzaje pączków będzie można kupić w sklepach?

Tłusty czwartek to dzień, w którym rozpoczyna się ostatni tydzień karnawału. Wówczas, zgodnie z tradycją, można "popuścić" pasa i zasmakować w wielu rozmaitych rodzajach pączków. Kiedy wypada tłusty czwartek w 2024 roku? Ulubiony dzień łasuchów przypada na 8 lutego

W tłusty czwartek sklepy, piekarnie i cukiernie oferują mnóstwo rozmaitych rodzajów pączków. Prawdopodobnie najpowszechniejsze są te z lukrem lub cukrem pudrem i nadzieniem malinowym, różanym bądź z budyniem. Spotkać można również warianty wypełnione czekoladą, kremem pistacjowym czy oblane lukrem ciasteczkowym. Popularność zdobywają także amerykańskie donuty. Nie można też zapomnieć o faworkach niekiedy nazywanych chruścikami.

Przeczytaj też: Babeczki a'la pączki. Idealna przekąska na karnawał i tłusty czwartek

Jak rozpoznać, czy pączki są dobrej jakości? Na to musisz zwrócić uwagę

Wybierając się do sklepu po pączki, warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów, dzięki którym można odróżnić świeże wyroby dobrej jakości od tych mniej udanych. Przede wszystkim, decydując się na zakup pączka, należy spojrzeć na lukier. Jeśli jest popękany, to lepiej wybrać coś innego. Popękany lukier na pączku może świadczyć o niepoprawnej proporcji składników lub polewaniu nim pączka jeszcze przed wystygnięciem. Zdarza się też, że jest to efekt złego transportowania wyrobów. 

Dobrze też zwrócić uwagę na kolor oraz kształt pączka. Jeśli jest on cały brązowy, to nierzadko oznacza to, że był smażony w zbyt wysokiej temperaturze. Najlepiej, by pączek miał charakterystyczną, białą obwódkę, był puszysty i nieodkształcony. Co ciekawe, jeśli istnieje taka możliwość, to można go również powąchać. Pączki pachnące starym olejem z pewnością nie będą zbyt smaczne, a zatem warto omijać takie produkty szerokim łukiem.

Zobacz też:

Buty ślizgają się na śniegu i lodzie? Spryskaj je tym, a unikniesz upadku

Zaklej pomidory taśmą w ten sposób, a się nie zepsują. Będą świeże przez 2 tygodnie

Nazywają ją “czarnym klejnotem kuchni”. W Polsce rzadko jedzona, choć ma mnóstwo zalet

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zakupy | zdrowie