Niskokaloryczne pączki z piekarnika. Idealna przekąska dla dbających o linię
Tłusty czwartek za pasem, chcesz pojeść, a jesteś na diecie? Nie martw się, nie musisz z niej rezygnować. Przedstawiamy przepis na pieczone pączki, które są nie tylko niskokaloryczne, ale też szybkie w przygotowaniu. W ogóle nie odczujesz, że czegoś sobie odmawiasz.
Dietetyczne pieczone pączki to przepis, który warto wykonać nie tylko w tłusty czwartek. Sprawdzą się także w dni, w które masz ochotę na słodkie, a mimo wszystko chcesz zadbać o linię. Potrzebować będziesz jedynie kilku składników, a samo przygotowanie pączków jest banalnie proste i szybkie.
Do zrobienia pieczonych, dietetycznych pączków potrzeba zaledwie kilku składników. Większość z nich już najprawdopodobniej masz w domu. Sprawdź, co jeszcze musisz dokupić.
Składniki:
- 250 g twarogu chudego;
- 250 g mąki pszennej;
- 1 jajko;
- 3 łyżki cukru lub słodzika;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- kilka kropli aromatu (opcjonalnie);
- marmolada lub dżem (do nadziania).
Czytaj także: Babeczki a'la pączki. Idealna przekąska na karnawał i tłusty czwartek
Twaróg dokładnie rozgniatamy widelcem. Gdy już będzie odpowiednio wyrobiony, wbijamy do niego jajko i dosypujemy cukier. Składniki mieszamy ze sobą do połączenia się.
Do masy przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość ponownie delikatnie łączymy. Opcjonalnie do masy dolewamy kilka kropli aromatu. Ciasto na pączki dokładnie wyrabiamy, a następnie dzielimy je na sześć równych części.
Każdą część ciasta należy uformować w kulkę, którą dalej spłaszczymy w dłoniach. Do środka każdego z krążków układamy nadzienie z marmolady. Następnie brzegi sklejamy tak, aby ciasto uformowało się w kształt pączka.
Ulepione pączki umieść na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Pieczemy je przez około 20 minut. Po tym czasie pączki serowe powinny się wyraźnie przyrumienić. W razie potrzeby czas pieczenia można wydłużyć.
W tłusty czwartek nie tylko tradycyjnymi pączkami się człowiek zajada. Na święto możesz przygotować również popularne serowe oponki w odchudzonej wersji. Do ich zrobienia potrzebujesz:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g białego sera
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki cukru lub słodzika
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie oponek jest równie proste i szybkie, jak przygotowanie pieczonych pączków.
Połączoną z proszkiem do pieczenia mąkę przesiej przez sitko. Następnie połącz je z cukrem i cukrem waniliowym.
Do suchych produktów dodaj ser, śmietanę, żółtka oraz jajko. Ciasto dokładnie wyrób rękami tak, aby składniki utworzyły jednolitą masę. Gdy tak już będzie, ciasto należy rozwałkować.
W rozwałkowanym cieście wycinamy koła za pomocą szklanki. W środku krążków wycinamy mniejsze kółka za pomocą kieliszka, tworząc kształt oponek.
Serowe oponki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza. Oponki pieczemy przez około 10-15 minut. Gdy ciastka przestygną, podawaj je oprószone cukrem pudrem.
Zobacz też:
Bezglutenowy chleb z serka i masła orzechowego. Nie uwierzysz, jakie to proste!
Pianki do deseru czy gorącej czekolady? Tak zrobisz je w domu i to bez grama cukru
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków