Babeczki a'la pączki. Idealna przekąska na karnawał i tłusty czwartek
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, a co za tym idzie, przygotowanie różnych pyszności. Z tym szczególnym dniem kojarzą nam się przede wszystkim smażone, tłuste pączki. W tym roku wypróbuj jednak coś nowego. W tych babeczkach przypominających pączki zakochasz się od razu.
Babeczki, które zrobisz z tego przepisu, w smaku są niesamowicie podobne do tradycyjnych pączków, a jednak są o wiele mniej kaloryczne. Co więcej, do ich przygotowania wykorzystuje się dokładnie te same składniki jak na popularny, drożdżowy wyrób. Cały proces jest całkiem prosty, więc poradzą z nim sobie nawet początkujący kucharze.
Babeczki a’la pączki zrobimy z ciasta drożdżowego. Z tego powodu wszystkie składniki do przygotowania go powinny mieć temperaturę pokojową. Warto więc wyjąć je z lodówki co najmniej godzinę przed rozpoczęciem przygotowań.
Na te babeczki użyjemy dokładnie takich samych składników jak na tradycyjne pączki. Potrzebne produkty warto podzielić na trzy sekcje, czyli składniki na zaczyn, ciasto drożdżowe oraz dodatki.
Do zrobienia zaczynu będziemy potrzebować:
- 50 g świeżych drożdży;
- 0,5 szklanki ciepłego mleka;
- 4 łyżki mąki pszennej;
- 1 łyżka cukru.
Ciasto drożdżowe zrobimy natomiast z:
- 400 g mąki pszennej;
- 150 g roztopionego masła;
- 50 g cukru;
- 1 jajka;
- 2 żółtek;
- 0,5 łyżeczki soli.
Jako dodatków użyjemy:
- 1 żółtka;
- 1 łyżki mleka;
- cukru pudru;
- konfitury, dżemu lub marmolady.
Do pieczenia będziemy też potrzebować papilotek na muffiniki. To w nich będziemy układać nasze "pączki".
Czytaj także: Poczęstuj gości słodkim mrowiskiem. Zapomniany przysmak na głowę bije pączki i faworki
Świeże drożdże pokrusz do miseczki i zalej je ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Do tego dosypujemy także cukier oraz mąkę. Składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy na około 10 minut. Przez ten czas całość powinna wyrosnąć.
Przygotowanie ciasta zaczynamy od ucierania jajek i żółtek z cukrem. Składniki powinny wspólnie utworzyć puch. Gdy zaczyn jest wyrośnięty, czyli gotowy, wlewamy go do utartych jaj i całość mieszamy.
Do masy stopniowo dodajemy mąkę z solą. Mieszamy i łączymy składniki.
Gdy poprzednio dokładane składniki utworzą w miarę jednolitą masę, to możemy wlać roztopione, ale nie gorące masło. Ponownie mieszamy, a później zaczynamy wyrabiać rękoma przez kilka minut. Wyrobione ciasto będzie jednolite i elastyczne.
Masę przekładamy do miski i przykrywamy ją bawełnianą ściereczką. Naczynie odstawiamy do ciepłego miejsca na co najmniej godzinę, aby przez ten czas ciasto drożdżowe mogło urosnąć.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy. Wystarczy to robić jedynie przez chwilę. Masę dzielimy na 16 w miarę równych części. Każdą z nich spłaszczamy w dłoniach. Następnie na ciasto wykładamy wybrane nadzienie.
Z tego formujemy kulkę, którą wkładamy do papilotki. Proces powtarzamy z każdym kawałkiem ciasta. Po wszystkim babeczki a’la pączki ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, tym razem na 30 minut.
Mleko mieszamy z żółtkiem i smarujemy nim wyrośnięte babeczki. Teraz są już gotowe do wstawienia do piekarnika.
Babeczki a’la pączki pieczemy w 180 st. C. przez około 15 minut. Przez ten czas wypiek powinien się zarumienić.
Po 15 minutach pieczenia babeczki wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy będą już chłodne, posyp je cukrem pudrem.
Zobacz też:
Bezglutenowy chleb z serka i masła orzechowego. Nie uwierzysz, jakie to proste!
Pianki do deseru czy gorącej czekolady? Tak zrobisz je w domu i to bez grama cukru
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków