Szpinak z supermarketu szybko się psuje? Być może popełniasz ten błąd
Szpinak jest warzywem o szerokim zastosowaniu kulinarnym, więc często gości w naszej kuchni. Jednak niejednokrotnie zdarza się, że w zaledwie kilka dni po zakupieniu go, pomimo przechowywania warzywa w lodówce, jest ono już zepsute. Na szczęście istnieje sposób, który pozwoli nam wydłużyć jego świeżość nawet do dwóch tygodni. Sprawdź, co musisz zrobić.
Szpinak to bogate w składniki odżywcze warzywo, które wzmacnia układ odpornościowy i utrzymuje ciało w zdrowiu i energii. Jednak, jeśli będziemy je nieprawidłowo przechowywać, to jego cenne właściwości zaczną zanikać wraz ze składnikami odżywczymi. Podpowiadamy, jak prawidłowo przechowywać szpinak w lodówce.
Szpinak to jedno z najbardziej wartościowych warzyw. W dodatku jest on niezwykle łatwy w uprawie i dostępny przez cały rok. Stanowi on cenne źródło witamin, błonnika i soli mineralnych.
W szpinaku znajdziemy witaminy C, E, K i B, potas i antyoksydanty, które świetnie wpływają na nasz organizm. Co więcej, po to zielone warzywo powinny sięgać osoby, które cierpią na nadciśnienie oraz anemię, ponieważ szpinak jest doskonałym źródłem żelaza. Ze względu na kwas foliowy powinny włączyć go do swojej diety kobiety w ciąży.
Metody przechowywania mogą się różnić w zależności od ram czasowych. Jeżeli planujemy zjeść szpinak w ciągu tygodnia lub dwóch, to możemy trzymać go w lodówce.
Natomiast jeśli planujemy użyć go później, np. za miesiąc, to najlepiej będzie go zamrozić. Dzięki temu znieczulimy wszystkie aktywne składniki, a tym samym spowolnimy proces starzenia. Jednak chcąc mrozić szpinak, najpierw powinniśmy go zblanszować. Sprawi to, że zachowa on swój smak nawet po miesiącach zamrażania.
Czytaj również: Jedyny właściwy sposób na przechowywanie czosnku. Dzięki temu nie będzie gorzki
Jednak często zdarza się, że szpinak pozostawiony w lodówce, już po kilku dniach do niczego się nie nadaje i jest zwiędnięty. Możemy na szczęście temu zaradzić. Wystarczy, że przed przechowywaniem usuniemy wilgoć znajdującą się w szpinaku. W tym celu musimy:
- Umyć i osuszyć szpinak oraz wyjąć go z pierwotnego opakowania.
- Następnie pojemnik wyłożyć ręcznikiem papierowym i ułożyć na nim warzywo.
- Po wyłożeniu pierwszej warstwy przykrywamy szpinak ponownie ręcznikiem papierowym i kładziemy na to kolejną warstwę zieleniny.
- Szczelnie zamykamy pojemnik i wkładamy do lodówki.
Tak zapakowany szpinak może przetrwać w lodówce nawet do 2 tygodni. Możliwe jest to dzięki temu, że ręczniki pochłaniają całą wilgoć ze względu na swoją teksturę i zapobiegają gromadzeniu się jej podczas przechowywania w lodówce.
Zobacz też:
Nie chcesz przepłacać za prezenty? Wykorzystaj te pomysły
Nigdy nie rozmrażaj pierogów w ten sposób. Rozkleją się i będą niesmaczne
Zabierz mężowi i natrzyj okna w mieszkaniu. Pożegnasz problem z zaparowanymi oknami