Nie wylewaj wody po gotowaniu szpinaku. Zdziwisz się, do czego można ją wykorzystać
Wodę po szpinaku najczęściej wylewamy od razu po gotowaniu. Jest to wielki błąd, przez który niepotrzebnie marnujemy pieniądze. Okazuje się, że wykorzystując ją ponownie, możemy zaoszczędzić fortunę na drogich detergentach. Oto, do czego przydatna okaże się woda po ugotowanych warzywach.
- Szpinak to skarbnica witamin i składników odżywczych. Jest niskokaloryczny (w 100 g tylko 23 kcal), a jego zielone liście zawierają liczne foliany, żelazo, wapń i przeciwutleniacze - luteinę, zeaksantynę oraz kwercetynę. Jest także źródłem witaminy A, C, E czy K1, które powinny być dostarczane organizmowi regularnie.
- Jeżeli regularnie sięgamy po szpinak, wspomagamy pracę jelit, wspieramy układ nerwowy i odporność organizmu. A to tylko kilka zalet spożywania tego produktu.
- Trzeba bowiem mieć świadomość, że woda po ugotowanym szpinaku pozwala nam zaoszczędzić kilkanaście złotych miesięcznie na drogich detergentach
Woda po gotowanym szpinaku najczęściej szybko ląduje w zlewie. Jest to jednak błąd, który popełniamy, nie zdając sobie sprawy z jej cennego zastosowania w kuchni. Z powodzeniem możemy bowiem wykorzystać do zrobienia porządków domowych. Oto domowa porada, jak wykorzystać wodę po szpinaku w kuchni tak, by zaoszczędzić na drogich detergentach.
Okazuje się, że woda po szpinaku działa jak naturalny płyn do mycia naczyń. Aby się o tym przekonać, musimy jedynie poczekać, aż ostygnie, a później szybko zanurzyć w niej brudne garnki i sztućce. Dzięki temu rzeczy w kuchni będą lśniły jak nowe.
Woda po gotowanym szpinaku przydatna okaże się jednak nie tylko w kuchni, ale również na balkonie czy w łazience. Zaleca się opłukać w niej czarne ubrania tuż po wyjęciu z pralki. Ten domowy trik ma ożywić ciemną barwę tkanin tak, by szybko nie wyblakły.
Z uwagi na wysoką zawartość żelaza i potasu, woda po szpinaku sprawdzi się również jako nawóz do podlewania kwiatów doniczkowych o intensywnie zielonych liściach. Dostarczy niezbędnych składników odżywczych monsterze i fikusowi.
Przy domowych porządkach pomocne okaże się jednak nie tylko zastosowanie wody po szpinaku. Na co dzień wykorzystać możemy również inne warzywa. Przykładowo, skórki zielonego ogórka w połączeniu z sodą oczyszczoną mogą zostać użyte jako środek czyszczący do mycia zlewu. Natomiast stary ziemniak skutecznie nabłyszczy nam wszelkie matowe powierzchnie.
Zobacz też:
Jesienią podaję rodzinie złote mleko. Od lat nie chorują na przeziębienie
Dodaj szczyptę tej przyprawy do kawy. Zbędne kilogramy znikną
Zapomnij o wybielaczu. Dzięki tym 3 składnikom pranie będzie olśniewająco białe