Smak kwaśnych mandarynek możesz poprawić. Po 15 minutach będą słodkie i smaczne jak nigdy
Czy wiedziałeś, że podczas zakupów można szybko ocenić, które mandarynki są słodkie, a które kwaśne? Jeżeli nie, to teraz masz okazję nauczyć się wybierać te, które najbardziej lubisz. Wyjaśniamy, jak rozpoznać słodką mandarynkę i zdradzamy prosty japoński trik na to, jak zmniejszyć kwaskowatość mandarynek, które już kupiłeś. Dzięki temu twoje cytrusy zawsze będą miały idealny smak!
Mandarynki są egzotycznymi owocami, po które Polacy bardzo chętnie sięgają jesienią i zimą. I bardzo dobrze, bo cytrusy są teraz łatwo dostępne, a ich regularne spożywanie może przyczynić się do poprawy odporności w okresie, w którym jesteś najbardziej narażony przeziębienia.
Na pewno tak jak większość osób uważasz, że to, czy trafią na słodką czy kwaśną mandarynkę w sklepie, jest loterią. To błąd, bo możesz łatwo nauczyć się rozpoznawać te, które najbardziej lubisz. Jeżeli nie przepadasz za kwaśnymi mandarynkami, dokładnie obejrzyj owoc na dziale z warzywami. A jeżeli jakimś cudem źle trafisz, spróbuj zmniejszyć kwaskowatość zakupionych cytrusów, stosując prostą japońską metodę.
Mandarynki są jednymi z najzdrowszych owoców, po które możemy sięgać przez cały rok. Warto jeść je regularnie, aby zapewnić swojemu organizmowi szybki zastrzyk witamin i wartościowych składników odżywczych, m.in.:
- witaminy C
- witaminy A
- magnezu
- potasu
- fluoru
A to dopiero początek, bo przecież orzeźwiające mandarynki zawierają również flawonoidy i inne wartościowe związki, takie jak chociażby salvestrol Q40, który spożywany pod postacią warzyw i owoców, może nawet zminimalizować ryzyko nowotworów wątroby.
Z uwagi na zawartość wielu cennych witamin, mandarynki podnoszą odporność organizmu, pozytywnie wpływają na wzrok, a ich wspaniały zapach pomoże ci ukoić zszargane nerwy po ciężkim dniu.
Jedzenie tych cytrusów pozytywnie wpłynie również na wygląd skóry oraz są twoim sprzymierzeńcem w walce ze zbędnymi kilogramami. To produkt niskokaloryczny, bo jedna mandarynka dostarczy ci zaledwie 29-35 kcal, a że jest źródłem flawonoidów takich jak nobiletyna, zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
Sprawdź: Taką kapustę kiszoną robiła moja babcia. Nigdy nie była gorzka
Aby rozpoznać słodką mandarynkę w sklepie, wcale nie musisz być znawcą. Po prostu, przed zakupem obejrzyj cytrusy dokładnie, zwracając uwagę na te 4 rzeczy:
- Pochodzenie mandarynek
Jeśli nie lubisz kwaśnych mandarynek, raczej nie wybieraj owoców pochodzących z Turcji. Sięgaj po te z Hiszpanii albo Maroko, bo to właśnie tam z reguły rosną najsłodsze odmiany.
- Skórka mandarynki
Skórka mandarynki nie powinna mieć przebarwień ani być obita. To negatywnie wpływa na jej smak. Pamiętaj, że intensywnie pomarańczowe, duże owoce na ogół są słodsze.
- Wgłębienie po łodydze
Oglądając mandarynkę, zwróć uwagę również na wgłębienie po łodydze. Jeżeli jest ono ciemniejsze, to mandarynka najprawdopodobniej jest dojrzała.
- Waga mandarynek.
Wbrew pozorom, nie zawsze większe mandarynki są słodsze. Zwróć uwagę przede wszystkim na wagę owoców. Te cięższe powinny być bardziej soczyste.
Aby nieco osłodzić smak zbyt kwaśnej mandarynki, zastosuj prosty japoński trik. Po prostu wrzuć cytrusy do wody o temperaturze 40 stopni Celsjusza na 10 minut. A po upływie tego czasu, przerzuć je do garnka z chłodną wodą na 5 minut.
Z uwagi na szybką zmianę temperatury, kwaskowatość poddawanym kąpieli wodnej owoców szybko się zrównoważy. Jeśli lubisz słodkie mandarynki, koniecznie wypróbuj tę metodę. Zobaczysz, że kwadransie różnica smaku będzie kolosalna.
Czytaj również: Wzmacnia odporność i wspaniale smakuje. Babcia dawała mi go od dziecka
Zobacz też:
Buty ślizgają się na śniegu i lodzie? Spryskaj je tym, a unikniesz upadku
Zaklej pomidory taśmą w ten sposób, a się nie zepsują. Będą świeże przez 2 tygodnie
Nazywają ją “czarnym klejnotem kuchni”. W Polsce rzadko jedzona, choć ma mnóstwo zalet