Reklama
Reklama

Skandynawski hit lepszy od skyra i jogurtu. Jedz, a schudniesz i jelita ci podziękują

Jeśli wydaje ci się, że tradycyjny jogurt naturalny, serek wiejski i skyr to najlepsze, co możesz znaleźć w sklepie, najwyraźniej mało jeszcze wiesz o życiu. W marketach znajdziesz także inny wielki hit, który ułatwi ci odchudzanie, zawiera masę cennego dla organizmu białka, a twoje jelita ci za niego podziękują. To obłędnie smaczny i kremowy kvarg.

Błądzisz po markecie, wędrując od półki do półki na dziale z nabiałem, bo znudziły ci się już popularne produkty spożywcze? Jeśli szukasz ciekawej alternatywy dla skyra, serka wiejskiego i jogurtu naturalnego, wypróbuj ten skandynawski hit.

Jeśli tylko masz możliwość, włóż do koszyka kvarg, który według niektórych jest od nich nawet lepszy. Jego wpływ na organizm jest korzystny, smak obłędny, a zastosowanie szerokie. Lista powodów, które mogą cię do niego przekonać, jest długa.

Może cię zainteresować: Przed snem włóż pod poduszkę czosnek. Możesz się śmiać, ale nie pożałujesz

Co to jest kvarg i z czym jeść? Jest nawet zdrowszy od skyra

Kvarg to wysokobiałkowy kremowy serek w typie skandynawskim, trochę podobny do skyra - o podobnej kaloryczności i zawartości białka, ale nie tak kwaśny i nieco gęstszy (pod względem konsystencji trochę jak serek homogenizowany albo jogurt grecki). 

Powstaje w wyniku procesu fermentacji odtłuszczonego mleka z wykorzystaniem bakterii mlekowych Lactococcus. Są różne wersje tego produktu np. zarówno waniliowe, jak i zwykłe bez ulepszaczy. Jeśli wybierzesz w sklepie naturalny kvarg bez dodatków tj. owoce, aromaty czy cukier, pozytywnie wpłynie na twój organizm.

Serek świetnie smakuje za to z orzechami, muesli czy pestkami słonecznika, a także dyni czy migdałów. Możesz go także dodawać do omletów czy naleśników albo wykorzystywać jako zamiennik majonezu np. w sałatkach, czy twarogu dodawanego m.in. do ciast.

Czytaj również: Jedną z najzdrowszych roślin możesz hodować na parapecie. Seniorzy powinni jeść regularnie

Dlaczego warto jeść kvarg? Jelita będą ci wdzięczne i szybciej schudniesz

Kvarg jest niskokaloryczny (64 kalorie w 100 gramach), a jednocześnie dostarcza aż 11,2 g białka, jest źródłem cennych bakterii probiotycznych, które wspierają organizm. Pozytywnie wpływa więc na odporność, kości i mięśnie. 

Wspiera także mikroflorę jelitową i wspomaga odchudzanie, także dlatego, że prawie nie ma w sobie tłuszczu, a jest sycący, dzięki czemu redukuje ryzyko podjadania między posiłkami.

Zobacz też:

Wyjmij z kuchennej szafki i zanieś do samochodu. Pożegnasz uciążliwy problem

Nie masz zawieszek do bombek choinkowych? Zamiast szukać nitki, zrób to

Jak wietrzyć mieszkanie zimą? Ekspert wskazuje najlepszą godzinę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie