Rezygnujesz z jedzenia pieczywa? Tymi produktami łatwo je zastąpisz
Choć białe pieczywo jest najpopularniejszym produktem spożywczym, to nie zalicza się do najbardziej dietetycznych wyrobów. Mąka pszenna stanowiąca jego główny składnik, jest przetwarzana w procesie rafinacji, co oznacza, że większość błonnika i składników odżywczych została usunięta. W białym pieczywie znajdziemy również cukier, który ma poprawiać smak i kolor skórki, ale jednocześnie podnosi on poziom kaloryczności. Czy zatem zastąpić białe pieczywo w codziennej diecie? Istnieje wiele pełnoziarnistych produktów, które pomogą ci zachować szczupłą sylwetkę.
Kanapki najczęściej przygotowujemy z białego pieczywa, ponieważ stanowią szybką i wygodną przekąskę na mały i wielki głód. Warto jednak pamiętać, że może ono zawierać dodatki w postaci tłuszczów nasyconych, mających za zadanie poprawę konsystencji i trwałości chleba. Jednak w nadmiarze mogą być one bardzo niezdrowe. Lepszą alternatywę stanowi pieczywo razowe i pełnoziarniste, które jest bogatsze w błonnik oraz witaminy i minerały.
Zastąpienie białego pieczywa produktami pełnoziarnistymi może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Z badań przeprowadzonych w Zakładzie Inżynierii i Technologii Zbóż Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie wynika, że zawartość błonnika pokarmowego w chlebie wieloziarnistym może wynosić od 10,75% do 24,59% suchej masy. Natomiast biały chleb zwykle zawiera znacznie mniej błonnika, często poniżej 3% suchej masy. W rezultacie oznacza to, że w pieczywie wytwarzanym z pełnych ziaren możemy znaleźć aż 8 razy więcej błonnika niż w pieczywie wytwarzanym z mąki pszennej.
Wyższa zawartość błonnika w pieczywie wieloziarnistym pomaga w trawieniu i dłużej utrzymuje uczucie sytości. Wynika to z tego, że błonnik pęcznieje w żołądku, tym samym zapobiegając podjadaniu pomiędzy posiłkami i przyspieszając przemianę materii. Decydując się na produkty o niższej kaloryczności, takie jak chleb z samych ziaren, warzywa i kasze, możemy łatwiej kontrolować swoją wagę i zapobiegać powstawaniu nadwagi.
Zobacz również: To najgorsze pieczywo w supermarkecie. Lepiej go nie kupuj
Warto również zwrócić uwagę na fakt, że produkty pełnoziarniste mają niższy indeks glikemiczny niż białe pieczywo, co oznacza, że powodują wolniejszy wzrost poziomu glukozy we krwi. Jest to szczególnie istotne dla osób, które zmagają się z cukrzycą. Dodatkowo regularne spożywanie wyrobów pełnoziarnistych może obniżyć ryzyko cukrzycy typu 2, chorób serca, a nawet niektórych rodzajów raka.
W składzie zamienników białego pieczywa, znajdziemy m.in.:
- mąkę pełnoziarnistą: jest bogata w błonnik i składniki odżywcze, które są usuwane podczas produkcji mąki białej;
- nasiona i ziarna: takie jak siemię lniane, sezam, nasiona słonecznika, które dostarczają zdrowych tłuszczów, białka i dodatkowego błonnika;
Nie bez znaczenia są również dodatki, z którymi spożywamy pieczywo. Plastry grillowanych warzyw, takie jak bakłażan, papryka czy cukinia, mogą służyć jako baza do kanapek. Są niskokaloryczne oraz bogate w niezbędne witaminy i minerały.
Alternatywą dla białego chleba są również takie produkty jak ryż brązowy, quinoa czy kasza gryczana. Są one nie tylko odżywcze, ale również smaczne i łatwe w przygotowaniu. Naleśniki gryczane z dodatkiem banana lub owsianki mogą być świetnym wyborem na zdrowe i sycące śniadanie lub przekąskę.
Według większości dietetyków śniadanie bez chleba może być równie satysfakcjonujące, jeśli wybierzemy różnorodne kasze, takie jak owsianka lub kasza jaglana. Dodanie garści orzechów i świeżych owoców wzbogaci posiłek o wartości odżywcze i smak. Tortille z pełnoziarnistej mąki to również świetna opcja, która smakowo dorównuje białemu pieczywu, ale jest bogatsza w błonnik.
Zdrowe śniadanie może składać się z porcji jogurtu naturalnego lub twarogu, które są źródłem białka, kluczowego dla zdrowia i długotrwałego uczucia sytości. Dodatek musli z owocami lub wersji bezglutenowej do jogurtu zapewni nam dodatkowe witaminy.
Owsianka to kolejna alternatywa dla chleba. Wystarczy podgrzać mleko, dodać płatki owsiane, wymieszać, i gotowe - pyszne śniadanie na ciepło! Koktajl mleczny lub jogurtowy z owocami i płatkami owsianymi to szybki i energetyczny posiłek na start dnia.
Zobacz również: Co jeść na śniadanie? Dietetyczka zdradza, które pieczywo wybrać
Jeśli chodzi o drugie śniadanie lub kolację bez białego chleba, istnieje wiele opcji. Na drugie śniadanie do pracy można zabrać kanapkę z bułki pełnoziarnistej lub grahamki. Tortille pełnoziarniste pokrojone w małe kawałki to wygodna przekąska. Dietetycy doradzają również, aby postawić na produkty mleczne bogate w białko, takie jak jogurty czy serki proteinowe, uzupełnione o świeże owoce i orzechy.
Na kolację zamiast chleba, można wybrać gęstą, sycącą zupę, jak minestrone lub zupę z soczewicy, które są bogate w błonnik i witaminy. Zielone warzywa liściaste mogą zastąpić chleb w sałatkach, które są idealne na każdy posiłek. Dodanie ciecierzycy lub białej fasoli zapewni uczucie pełności. Zupy i sałatki to doskonały wybór na kolację. Są lekkie, niskokaloryczne i dobrze wypełniają żołądek.
Świeże pieczywo, szczególnie białe, jest gorzej trawione. Może czopować światło jelit i ulegać fermentacji, co wzmacnia przykre dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Jeśli zastąpimy je pełnoziarnistymi odpowiednikami, poprawimy komfort trawienny.
Ponadto warto zwrócić uwagę na fakt, że pszenica użyta do produkcji mąki może być genetycznie modyfikowana i zawierać duże ilości glutenu, co dla niektórych osób może być alergenem. Wykluczając z diety białe pieczywo możemy uniknąć potencjalnych reakcji alergicznych i nietolerancji pokarmowych.
Niektóre badania sugerują, że spożywanie białego pieczywa może przyczyniać się do rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera. Zdrowsze alternatywy mogą zmniejszyć ryzyko ich powstawania.
Zobacz też:
Buty ślizgają się na śniegu i lodzie? Spryskaj je tym, a unikniesz upadku
Zaklej pomidory taśmą w ten sposób, a się nie zepsują. Będą świeże przez 2 tygodnie
Nazywają ją “czarnym klejnotem kuchni”. W Polsce rzadko jedzona, choć ma mnóstwo zalet