Reklama
Reklama

Przechowujesz masło w ten sposób? Nie dziw się, że tak szybko się psuje

Masło to popularny produkt spożywczy, wykorzystywany przede wszystkim do smarowania kanapek, ale nie tylko. Na niektórych stołach pojawia się codziennie. Warto więc wiedzieć, jak przechowywać masło, by zachowało swój smak i właściwości odżywcze. Podpowiadamy, jakich błędów lepiej nie popełniać i dlaczego.

Masło w kuchni może być wykorzystywane w wielu celach. Nie tylko smaruje się nim pieczywo, ale też dodaje do ciast, kremów czy sosów, jak również używa do smażenia czy pieczenia. Właśnie dlatego masło gości w większości domów i to często w dużej ilości.

Z uwagi na jego cenę, gdy tylko udaje się znaleźć jakąś promocję, kupujący robią zapasy. Nieprawidłowe przechowywanie masła może jednak sprawić, że wkrótce nie będzie się do niczego nadawało. Jak prawidłowo przechowywać masło i jakich błędów unikać?

Przechowywanie masła. O czym pamiętać?

Przecena na masło jest jedną z ulubionych i chętnie wykorzystywanych przez Polaków promocji. Masło jest bowiem popularnym dodatkiem do wielu dań i przydaje się w kuchni. Obniżki cen lub promocje 2+2 skłaniają kupujących do nabycia większej liczby kostek. Jeśli jednak kupuje się masło na zapas, trzeba wiedzieć, jak powinno być przechowywane.

Źle przechowywany produkt jełczeje, jego naturalny smak się zmienia i może przechwytywać zapachy z lodówki czy otoczenia. Na powierzchni masła mogą się też rozwijać szkodliwe bakterie. Najważniejsza jest zatem szczelność. Masło jest bowiem tłuszczem wrażliwym na czynniki zewnętrzne. Produkt wymaga odcięcia od światła, tlenu i zapachów.

Gdzie przechowywać masło? Umieść je w lodówce

Masła nie wolno przechowywać w otwartym opakowaniu, na spodku, na drzwiach lodówki czy w otwartym pojemniku na zewnątrz. Takie masło szybko straci swój smak, stanie się obślizgłe i wkrótce nie będzie zdatne do spożycia.

Do trzymania masła najlepiej wykorzystać maselniczkę. Produkt został tak zaprojektowany, by izolować tłuszcz od otoczenia. W dodatku wygodnie jest z niego nabierać masło, na przykład na kanapkę. Bez względu na to, czy zdecydujemy się na ceramiczny, czy szklany pojemnik, najważniejsze by maselniczka była szczelna.

Masło najlepiej przechowywać w lodówce — zwłaszcza w jej najchłodniejszej części, w miejscu oddalonym od produktów o intensywnym zapachu. Sprawdzi się zwłaszcza środkowa półka, gdzie panuje stabilna, optymalna temperatura. Lodówka spowalnia psucie się masła i pomaga zachować jego świeżość oraz smak. Można wyciągać niewielkie porcje na zewnątrz, lecz trzeba zużyć je w ciągu 1-2 dni. Jeśli jednak mamy większy zapas masła, najlepiej by trafiło do zamrażalnika.

Masło w zamrażalniku? Tam przechowuj zapasy

Jeśli kupiliśmy spory zapas masła, najlepszym miejscem do jego przechowywania będzie zamrażalnik. Masło powinno pozostać w oryginalnej folii, a dodatkowo umieśćmy je w zamkniętym pojemniku lub owińmy folią aluminiową. Masło może też trafić do specjalnego woreczka przeznaczonego do mrożenia.

Najlepiej na opakowaniu umieścić datę zamrożenia produktu, gdyż masło można w ten sposób przechowywać od 6 do 9 miesięcy, przy czym smak będzie najlepszy jeśli pozostaniemy przy okresie pół roku. Po rozmrożeniu masło zużyjmy w ciągu 3 tygodni.

Zobacz też:

​Czujesz, że coś cię bierze? Tak zatrzymasz przeziębienie bez wizyty w aptece

Ten sok obniża ciśnienie krwi już w dwa tygodnie. Seniorzy powinni go pić codziennie

Ryby smaż tylko na tym tłuszczu. Zachowasz walory zdrowotne i smakowe

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | triki | zdrowie | zakupy