Nigdy nie trzymaj tu pomidorów. Pozbawiasz je smaku i witamin
Pomidor to jeden z produktów, który gości niemalże w każdym domu bez względu na porę roku — chętnie wykorzystujemy go do licznych dań i wiele osób kupuje go na zapas z myślą o przechowywaniu. Jednak tutaj pojawia się haczyk, nie powinno się ich trzymać w niektórych miejscach, gdyż przez to pozbawimy je smaku oraz części witamin.
Pomidory pod względem botanicznym są owocem, jednak w kuchni najczęściej są traktowane jako warzywo, stąd też większość osób nazywa je warzywem. To jeden z najzdrowszych produktów, które możemy dostarczyć organizmowi, zawiera mnóstwo witamin i minerałów wspierających pracę rozmaitych układów.
Pomidory zawierają najwięcej likopenu — to silny przeciwutleniacz, który pozytywnie wpływa na zdrowie oczu oraz serca. Pomaga regulować poziom cukru we krwi i chroni przed wolnymi rodnikami. Niemniej przechowując pomidory w nieodpowiednim miejscu, możemy znacząco zmniejszać zawartość likopenu w warzywie.
Pomidory cieszą się największą popularnością latem, jednak jesienią i zimą również mają swoich zwolenników. Do wyboru mamy wiele odmian, dzięki czemu można dostosować smak warzywa do potraw i własnego gustu. Na ich popularność wpływa również fakt, że są dość łatwe w uprawie w naszych warunkach. Pomidory można przetworzyć np. na keczup czy sos do pizzy. Świetnie sprawdzą się do marynowania. Jendak kiedy przychodzi do przechowywania świeżych warzyw, mnóstwo z nas popełnia błąd.
Pomidory wiele osób trzyma w lodówce, ale nie jest to wskazane. Niskie temperatury niekorzystanie wpływają na likopen, który jest największą zaletą tych warzyw — w takich warunkach tracą ten związek, a co za tym idzie mnóstwo składników wspierających zdrowie organizmu. Ponadto przechowywanie ich w lodówce zatrzymuje dojrzewanie i zmienia strukturę miąższu.
Ponadto pomidorów nie powinno przechowywać się w ciepłym, nasłonecznionym miejscu np. w misce z owocami. Trzymane w ten sposób stracą smak i zdecydowanie szybciej się popsują, szczególnie źle reagują na towarzystwo bananów, jabłek i gruszek.
Sprawdź także: Nazywają je syberyjskim złotem. Ma więcej witaminy C niż cytryna i pomarańcze
Najlepszą opcją jest przechowywanie pomidorów w chłodnym, zacienionym miejscu m.in. spiżarce — dobrze, aby temperatura utrzymywała się na poziomie ok. 18 st. C (pokojowej lub nieco niższej), ważne, aby nie było to mniej niż 10 st. C jak w przypadku lodówki. Pomidory (szczególnie malinowe) są bardzo delikatne, więc warto usunąć z nich szypułki, aby nie wbijały się w inne warzywa. Najlepiej układać się w jednym rzędzie (nie kłaść kilku na sobie).
Zobacz też:
Zapomnij o pleśni w mieszkaniu. Tak szybko pozbędziesz się wilgoci
Imbir przechowuj tylko w ten sposób. Nie zepsuje się przez wiele tygodni
Babcie dodawały go do herbaty. Pomaga, gdy dopada nas przeziębienie