Nazywają je syberyjskim złotem. Ma więcej witaminy C niż cytryna i pomarańcze
Ta roślina pojawia się w wielu ogrodach. Jednak nie każdy wie, jak cenne są jej owoce. Stanowią one bowiem nie tylko ciekawą ozdobę, ale i są prawdziwą skarbnicą witaminy C. W dodatku można je wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów, zarówno do deserów, jak i przetworów. Sprawdź, o jakiej roślinie mowa.
Krzew ten często można zauważyć na spacerze lub w ogrodach. Jest nie tylko świetną ozdobą, ale i okazuje się, że jego owoce są bardzo zdrowe oraz mają wiele zastosowań w kuchni. Warto więc włączyć je do swojej diety, zwłaszcza jesienią, ponieważ zawierają duże ilości witaminy C, która znana jest z tego, że wspiera odporność.
"Syberyjskie złoto" to określenie odnoszące się do rokitnika. To roślina, która jest dobrze znana w naszych regionach, jednak dla większości jest ona jedynie ozdobą w ogrodzie. Okazuje się jednak, że może być ona niezwykle cenna dla naszego organizmu. Warto więc przygotować z rokitnika przetwory, które wspomogą nasze zdrowie.
Nazywa się tę roślinę "syberyjskim złotem", ponieważ to właśnie z Syberii wywodzi się jedna z najpopularniejszych i najodporniejszych odmian rokitnika. W tamtejszych rejonach okaz ten rośnie dziko i doskonale radzi sobie z silnymi mrozami, ubogą glebą i suszą. Popularne jest tam używanie owoców tej rośliny jako źródła pożywienia zimą, ponieważ owoce te długo utrzymują się na krzewie i nie psują się pomimo niskiej temperatury.
Co więcej, są one niezwykle zdrowe, ponieważ rokitnik obfituje w witaminę C i zawiera aż od 300 do 2500 mg tej witaminy. To znacznie więcej niż ma jej na przykład cytryna czy pomarańcza. Oprócz tego roślina ta ceniona jest także za to, że można w niej znaleźć kwasy tłuszczowe omega-9.
Czytaj również: Na noc zostaw w łazience surowego ziemniaka. Efekt cię zaskoczy
Chcąc zebrać owoce rokitnika, musimy wiedzieć, że nie jest to takie proste, ponieważ gałązki rośliny mają wiele ostrych kolców, a same owoce łatwo zmiażdżyć. Z tego powodu, zaleca się, aby zrywać je po przymrozkach, ponieważ wtedy owoce są miękkie i łatwiej odchodzą od gałązek. Zdarza się nawet, że wystarczy delikatnie potrząsnąć gałęzią, a same się oderwą.
Natomiast jeśli chodzi o smak rokitnika, to jest on dość wyjątkowy. Przypomina on wymieszany aromat niedojrzałej pomarańczy, mango oraz cytryny. Z racji tego, że jest to owoc dość kwaśny, to idealnie pasuje do słodkich produktów, dlatego często podawany jest z ciastami, lodami czy innymi deserami.
Z rokitnika możemy także przygotować soki, dodając owoce do wody i mieszając z odrobiną cukru oraz pasteryzując w butelkach. Niektórzy decydują się także na przyrządzenie domowej konfitury z dodatkiem pomarańczowej skórki czy wanilii. Dobrym pomysłem będzie również połączenie rokitnika z jabłkami i zmiksowanie ich na gładko, aby stworzyć smaczny mus. Warto także zamrozić nieco owoców i regularnie używać ich np. jako dodatek do smoothie czy herbaty.
Zobacz też:
Już nigdy nie kupisz płynu do podłóg. Patent na lśniące panele za kilka groszy
Twoja pościel będzie czysta i miękka, jak w hotelu. Wystarczy, że użyjesz tego
To przyciąga pająki do domu. Większość z nas nieświadomie popełnia ten błąd