Reklama
Reklama

Połącz cytrynę z trzema składnikami i zamknij w słoiku. To najlepszy syrop na odporność

Jesienią nasza odporność narażona jest na wiele ataków. Hulające wokół wirusy w połączeniu z częstym zmarznięciem i przemoknięciem to gotowy scenariusz na przeziębienie. Dlatego zadbaj o swoją odporność - podajemy przepis na syrop z cytryny i trzech składników, który ją wzmocni.

Dlaczego syrop z cytryny, imbiru i miodu wspiera odporność?

Wszystkie składniki tego syropu mają wiele właściwości zdrowotnych. Cytryna to bogate źródło witaminy C, która pomaga walczyć z infekcjami górnych dróg oddechowych. Pomaga też oczyścić organizm z toksyn.  

Imbir łączy w sobie właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybakteryjne. Miód natomiast zwiększa odporność, ma również właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwbólowe. Jeśli do tego dodamy sekretny składnik - sodę, która łagodzi katar oraz ból gardła, mamy przepis na skuteczny syrop wzmacniający odporność.  

Czytaj również: Zwróć na na to uwagę kupując cytryny. Jeden szczegół zdradza, czy są smaczne i soczyste

Przepis na syrop z cytryny, miodu, imbiru i sody

Aby przygotować syrop na odporność, najpierw zgromadź konieczne do jego wykonania składniki:  

  • 2 cytryny;  
  • 3 cm korzenia imbiru;  
  • miód;  
  • łyżka sody. 

Umyj dokładnie cytryny, możesz wyszorować je solą. Wsadź je do miski i zalej ciepłą wodą. Po kwadransie wyjmij cytryny z wody, opłucz i natrzyj sodą, po czym znów zanurz je w misce z letnią wodą. Resztę sody dodaj do miski i odstaw całość na kwadrans.  

W tym czasie obierz i pokrój korzeń imbiru na plastry. Wyparz też słoik, w którym będziesz przygotowywać syrop. Cytryny wyjmij z wody, opłucz i odetnij z nich końcówki. Resztę owoców pokrój w plastry. Usuń pestki z cytryn i układaj ich plastry w słoiku na przemian z plastrami imbiru. Dopełnij słoik miodem tak, by przykrywał cytrynę i imbir. Zakręcony słoik trzymaj do góry dnem przez dwa dni w pokojowej temperaturze.  

Zobacz także: Poprawiają odporność i spalają boczki. Teraz zaczyna się na nie sezon

Jak używać syropu na odporność?

Syrop z miodu, cytryny, imbiru i sody po otwarciu można przechowywać w lodówce przez dwa tygodnie. Możesz dodawać jego łyżkę do szklanki letniej wody i wypijać całość raz dziennie. Nie ma jednak przeciwwskazań, by używać takiego syropu bez rozcieńczania w wodzie.  

Aby wzmocnić odporność, wystarczy łyżka syropu raz na dobę. W przypadku infekcji częstotliwość spożywania może być większa - nawet do trzech razy dziennie.  

Zobacz też:

Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz

Parz przez 15 minut i pij przed posiłkiem. Kilogramy szybko polecą w dół

Tak wyczyścisz stare słoiki na przetwory. Nie ma szybszego sposobu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie