Połącz cytrynę z trzema składnikami i zamknij w słoiku. To najlepszy syrop na odporność
Jesienią nasza odporność narażona jest na wiele ataków. Hulające wokół wirusy w połączeniu z częstym zmarznięciem i przemoknięciem to gotowy scenariusz na przeziębienie. Dlatego zadbaj o swoją odporność - podajemy przepis na syrop z cytryny i trzech składników, który ją wzmocni.
Wszystkie składniki tego syropu mają wiele właściwości zdrowotnych. Cytryna to bogate źródło witaminy C, która pomaga walczyć z infekcjami górnych dróg oddechowych. Pomaga też oczyścić organizm z toksyn.
Imbir łączy w sobie właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybakteryjne. Miód natomiast zwiększa odporność, ma również właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwbólowe. Jeśli do tego dodamy sekretny składnik - sodę, która łagodzi katar oraz ból gardła, mamy przepis na skuteczny syrop wzmacniający odporność.
Czytaj również: Zwróć na na to uwagę kupując cytryny. Jeden szczegół zdradza, czy są smaczne i soczyste
Aby przygotować syrop na odporność, najpierw zgromadź konieczne do jego wykonania składniki:
- 2 cytryny;
- 3 cm korzenia imbiru;
- miód;
- łyżka sody.
Umyj dokładnie cytryny, możesz wyszorować je solą. Wsadź je do miski i zalej ciepłą wodą. Po kwadransie wyjmij cytryny z wody, opłucz i natrzyj sodą, po czym znów zanurz je w misce z letnią wodą. Resztę sody dodaj do miski i odstaw całość na kwadrans.
W tym czasie obierz i pokrój korzeń imbiru na plastry. Wyparz też słoik, w którym będziesz przygotowywać syrop. Cytryny wyjmij z wody, opłucz i odetnij z nich końcówki. Resztę owoców pokrój w plastry. Usuń pestki z cytryn i układaj ich plastry w słoiku na przemian z plastrami imbiru. Dopełnij słoik miodem tak, by przykrywał cytrynę i imbir. Zakręcony słoik trzymaj do góry dnem przez dwa dni w pokojowej temperaturze.
Zobacz także: Poprawiają odporność i spalają boczki. Teraz zaczyna się na nie sezon
Syrop z miodu, cytryny, imbiru i sody po otwarciu można przechowywać w lodówce przez dwa tygodnie. Możesz dodawać jego łyżkę do szklanki letniej wody i wypijać całość raz dziennie. Nie ma jednak przeciwwskazań, by używać takiego syropu bez rozcieńczania w wodzie.
Aby wzmocnić odporność, wystarczy łyżka syropu raz na dobę. W przypadku infekcji częstotliwość spożywania może być większa - nawet do trzech razy dziennie.
Zobacz też:
Jak często trzeba zmieniać poszewkę na poduszkę? Odpowiedź może cię zaskoczyć
Wiesz, gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Prawie każdy robi to źle
Rachunki za ogrzewanie spadną w mgnieniu oka. Wystarczy, że przykleisz to do okien