Zwróć na to uwagę, kupując cytrynę. Ten szczegół świadczy o tym, że jest soczysta
Aktualnie trwa najlepszy sezon na cytryny i w sklepie znajdziemy teraz najświeższe z nich. Jednak jak spośród wielu owoców, wybrać najlepszą, soczystą i wystarczająco kwaśną cytrynę? Są to na sposoby, które ułatwią nam zakup i pomogą wybrać najświeższe owoce. Sprawdź, jak to zrobić.
Cytryna jest niezwykle często używana w naszych domach, jako dodatek do napojów czy niektórych dań. Równocześnie warto ją regularnie spożywać, ponieważ jest owocem o wszechstronnych właściwościach zdrowotnych. Wobec tego będąc w sklepie, powinniśmy wybrać najlepszą i najbardziej soczystą cytrynę, która dostarczy nam wiele witamin i będzie cieszyła smakiem. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę kupując cytryny.
Cytryny warto włączyć do swojego codziennego jadłospisu, ponieważ są prawdziwą bombą witaminą. W jednej cytrynie znajdziemy aż 50 mg witaminy C! Wpływa to pozytywnie na odporność organizmu i wzmacnia go podczas infekcji. Dodatkowo witamina C wspiera profilaktykę chorób serca, wspomaga wchłanianie żelaza, działa detoksykująco i zapewnia młody wygląd skóry.
Oprócz tego spożywanie cytryny oddziałuje pozytywnie na układ trawienny i kostny, a także ochrania nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Co więcej, jej właściwości wykorzystywane są również w kosmetyce, głównie do pielęgnacji cery naczynkowej, wybielania plam pigmentacyjnych i rozjaśniania cery.
Chcąc w sklepie kupić idealną cytrynę, która będzie kwaśna i świeża, musimy zwrócić uwagę na kilka kwestii. Przede wszystkim sprawdźmy, czy jej skórka nie jest zbyt gruba.
Oprócz tego zwróćmy uwagę również na wielkość owoców. Zaleca się, aby kupować cytryny o średnim rozmiarze ze średnicą około 4 cm. Wynika to z tego, że większe cytryny z reguły mają w środku mniej soku i miąższu niż te o mniejszych rozmiarach. Dodatkowo dobrą cytrynę możemy rozpoznać także po jej twardości. Najlepsza będzie taka, która jest sprężysta, dlatego unikajmy cytryn o strukturze gąbczastej i zbyt miękkiej. Zwróćmy także uwagę na kolor, ponieważ najbardziej soczyste są cytryny jasnożółte.
Czytaj również: Cytryny już nigdy nie spleśnieją. Wystarczy przechowywać je w ten sposób
Poza wymienionymi powyżej metodami istnieją także inne triki, które ułatwią nam zakup świeżej cytryny. Jednym z nich jest użycie zmysłu węchu.
Wystarczy, że powąchamy końcówkę cytryny i sprawdzimy, jaki zapach wydziela. Jeżeli jest on orzeźwiający i świeży, to znak, że jest to dobry wybór. Na pewno nie wybierajmy również owoców, które mają pleśń, plamki czy bruzdy. Często zdarza się także, że bardzo lekka cytryna okazuje się być nieświeża. Warto również zwrócić uwagę na to, czy owoc nie jest zbyt lśniący, bo może to oznaczać, że został posmarowany w celu ukrycia jego kiepskiej jakości.
Według ekspertów najlepsze cytryny w polskich sklepach znajdziemy od końca września do końca listopada. Ich świeżość możemy określić powyższymi sposobami, jednak warto również zerknąć na etykiety i naklejki na produktach.
Okazuje się bowiem, że lepszym wyborem będzie zakup cytryn, które pochodzą z Europy niż tych z Afryki. Związane jest to z tym, że im krótsza droga do przebycia, tym dłuższa świeżość owocu.
Zobacz też:
To niepozorne warzywo jest skarbnicą witamin. Polacy jedzą stanowczo zbyt rzadko
Olej pryskający z patelni to prawdziwa zmora. Tak pozbędziesz się problemu
Domowy środek do czyszczenia nagrobka. Będzie lśnił z daleka i nie zniszczysz płyty