Cytryny już nigdy nie spleśnieją. Wystarczy przechowywać je w ten sposób
Cytryna jest jednym z najbardziej dostępnych owoców, który cechuje duża liczba zastosowań w kuchni. Sprawia to, że bardzo często gości ona w naszych domach o każdej porze roku. Jednak nie wszyscy wiedzą, jak ją właściwie przechowywać, aby zachowała swoją świeżość nawet przez kilka tygodni. Podpowiadamy, co należy zrobić i gdzie trzymać cytrynę.
Cytryna jest popularnym i lubianym dodatkiem do herbaty lub wody oraz wielu posiłków. Większość osób trzyma ją po prostu w lodówce. Istnieje jednak lepszy sposób, aby przedłużyć trwałość tego owocu. Sprawdź, w jakich warunkach i gdzie trzymać cytryny.
Wybór odpowiedniego owocu w sklepie również ma znaczenie, jeżeli chcemy jak najdłużej cieszyć się jego smakiem oraz świeżością. Wobec tego, będąc na zakupach, powinniśmy się kierować kilkoma wskazówkami, które ułatwią nam zadanie, jakim jest kupno najświeższej i soczystej cytryny.
Pierwszą rzeczą, na którą musimy zwrócić uwagę, jest wielkość oraz zapach owoców. Warto wiedzieć, że im cytryna ma intensywniejszy zapach, tym kwaśniejszy będzie jej sok. Okazuje się również, że najbardziej opłaca się wybierać mniejsze egzemplarze tego owocu, ponieważ mają one więcej soku, a mniej skórki. Starajmy się także unikać cytryn z grubą skórką. Wyjątkiem jest oczywiście sytuacja, gdy kupujemy owoc konkretnie w tym celu.
Przechowywanie cytryny zależne jest także od tego, w jakiej postaci aktualnie ona się znajduje. Często zdarza się bowiem, że zużyjemy jedynie połowę owocu i zastanawiamy się, jak zachować świeżość pozostałej, niewykorzystanej części cytryny.
W tym przypadku najlepiej będzie umieścić ją w szklanym lub plastikowym pojemniku i włożyć do lodówki. Bardzo ważne jest użycie do tego odpowiedniego pudełeczka, ponieważ przekrojona cytryna bardzo szybko wysycha i traci swoje właściwości. Co więcej, nagromadzona w lodówce wilgoć także mogłaby przyczynić się do jej szybszego zepsucia.
Warto również pamiętać o tym, że umieszczenie cytryny w dedykowanym do tego pojemniku pomoże nam zachować na dłużej jej aromat. Przechowywanie jej w ten sposób uniemożliwia cytrynie przesiąknięcie zapachem innych produktów spożywczych.
Czytaj również: Metoda dziadka na przechowywanie jabłek. Są świeże i smaczne przez całą zimę
Istotne jest także to, jak przechowywać cytryny w całości. Okazuje się bowiem, że zwykłe schowanie jej w lodówce nie jest najlepszym sposobem, ponieważ istnieje trik, dzięki któremu owoce pozostaną świeże nie przez kilka dni, a przez kilka tygodni!
Ta metoda jest banalnie prosta. Wystarczy, że znajdziemy odpowiednio duży słoik i napełnimy go wodą oraz wrzucimy tam cytryny. Następnie nasz słoik wkładamy do lodówki i gotowe. Ten sposób przechowywania sprawi, że dzięki wodzie nie będzie wysychała skórka owoców, a co za tym idzie, nie utracą one swojej soczystości. Bardzo ważne jest jednak to, aby regularnie wymieniać wodę w słoiku.
Okazuje się również, że cytryny można mrozić, aby przedłużyć ich świeżość. Mamy możliwość zrobić to na dwa sposoby. Pierwszy z nich jest bardzo prosty i wystarczy, że do woreczka na mrożonki włożymy owoce w całości i umieścimy je w zamrażarce.
Druga metoda to wykorzystanie tacki na kostki lodu i wlanie do nich soku z cytryny. Tak przygotowany, zamrożony sok będzie świetnym dodatkiem do napojów. Natomiast zamrożony w całości owoc, dobrze sprawdzi się starty na tarce i dodany do dań czy deserów.
Zamrozić możemy również już startą skórkę z cytryny. Pamiętajmy jednak, aby wcześniej włożyć ją do zamykanych woreczków foliowych.
Zobacz też:
Wcale nie ryż. Najlepszy pochłaniacz wilgoci zrobisz z tej przyprawy
Jak często trzeba zmieniać poszewkę na poduszkę? Odpowiedź może cię zaskoczyć
Wiesz, gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Prawie każdy robi to źle