Reklama
Reklama

Olej pryska w czasie smażenia? Nasącz tym wacik i przetrzyj patelnię, a problem zniknie

Często podczas przyrządzania różnych potraw, proces gotowania uprzykrza nam olej, który pryska z patelni na wszystkie strony. Nie tylko jest to niekomfortowe, ale i niebezpieczne, ponieważ może prowadzić między innymi do bolesnych poparzeń. Podpowiadamy, jak tego uniknąć i czego użyć, aby nie martwić się tym problemem.

Olej pryskający z patelni to częsty problem podczas smażenia różnych produktów. Możemy jednak w łatwy sposób go okiełznać, używając prostego składnika, który znajdziemy w naszej kuchni. Dzięki temu uchronimy się przed nieprzyjemnymi konsekwencjami pryskającego oleju. Sprawdź, jak to zrobić.

Co sprawia, że olej pryska na patelni?

Woda jest czynnikiem odpowiedzialnym za pryskanie oleju z patelni. Co istotne nie chodzi tu jedynie o wilgoć, która znajduje się na powierzchni naszego naczynia, ale także o wodę, która zawarta jest w produktach. Wiele z nich wytwarza dodatkowy płyn podczas obróbki termicznej tak, jak np. ryba, mięso czy warzywa.

Na skutek wzrostu temperatury patelni, woda zaczyna parować i próbuje wydostać się na zewnątrz. Sprawia to, że w efekcie rozsadza ona tłuszcz i zaczyna rozpryskiwać na wszystkie strony. Wobec tego warto pamiętać o tym, aby przed włożeniem produktów na patelnię, dokładnie je osuszyć i pozbyć się nadmiaru wilgoci. Dzięki temu unikniemy problemu pryskającego oleju z patelni.

Czytaj również: Zmywarka nie domywa naczyń? Zmień jeden nawyk, a będą lśniły, jak nowe

Co zrobić, by olej nie pryskał? Wystarczy wacik kosmetyczny i jeden produkt z kuchni

Sprawdzonym sposobem na to, by olej nie pryskał na patelni, jest oczywiście doprowadzenie do tego, by powierzchnia naczynia była całkowicie sucha, zanim wlejemy na nią jakikolwiek tłuszcz.

Warto również, zanim przystąpimy do smażenia, przetrzeć naszą patelnię wacikiem kosmetycznym, lekko nasączonym w occie. Następnie delikatnie przecieramy dno patelni oraz jej boki, używając do tego bawełnianej ścierki lub ręcznika papierowego. Pamiętajmy, aby nie wykorzystywać do wycierania naczynia szorstkich materiałów, które mogłyby uszkodzić naszą patelnię.

Dodatkowo możemy użyć soli kuchennej, która także ograniczy ryzyko pryskania oleju podczas przyrządzania różnych potraw. Wystarczy, że posypiemy nią dno patelni, zanim dodamy na nią tłuszcz. Przyprawa wchłonie wilgoć podczas smażenia i zapobiegnie rozpryskiwaniu się oleju.

Jakich innych błędów unikać podczas smażenia na patelni?

Częstym błędem jest także nieprawidłowy dobór tłuszczów do smażenia. Powinniśmy wybierać produkty, które są odporne na wysoką temperaturę. Najlepiej sprawdzi się olej rzepakowy oraz kokosowy. Natomiast do krótkotrwałej obróbki termicznej warto wybierać masło klarowane albo oliwę z oliwek.

Kolejnym popularnym błędem jest smażenie potraw na nierozgrzanej patelni. Sprawia to, że produkty wchłaniają więcej tłuszczu i są po prostu o wiele mniej smaczne i bardziej kaloryczne. Warto więc przed przystąpieniem do smażenia posiłku, upewnić się, że tłuszcz jest wystarczająco gorący.

Zobacz też:

Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz

Parz przez 15 minut i pij przed posiłkiem. Kilogramy szybko polecą w dół

Tak wyczyścisz stare słoiki na przetwory. Nie ma szybszego sposobu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | triki