Odchudzający napój kawowy. Dzięki tej przyprawie boczki znikną
Zrzucanie zbędnych kilogramów to proces wymagający od nas wielu poświęceń oraz czasu. Na szczęście istnieją proste i sprawdzone sposoby, które nieco nam to ułatwią i przyspieszą redukcję. Jedną z polecanych metod jest przygotowywanie odchudzającego koktajlu kawowego, który nie tylko jest bardzo smaczny, ale i świetnie wpływa na metabolizm. Podpowiadamy, jak go zrobić.
Kawowy napój zawiera dwa składniki, które znacząco przyspieszają metabolizm i sprawiają, że tracenie zbędnych kilogramów będzie łatwiejsze, ale i przyjemniejsze za sprawą samego smaku koktajlu. Co więcej, ta nietypowa kawa nie tylko świetnie spala tłuszcz, ale i pobudza, dając zastrzyk energii. Sprawdź, jak ją przygotować.
Kawowy napój przygotowywany z poniższego przepisu zawiera składniki, które wspomagają pracę układu pokarmowego, jest to m.in. kawa, mleko migdałowe, kardamon oraz płatki owsiane. Stanowią one bazę tego napoju i równocześnie świetnie wpływają na nasz organizm. Co więcej, zawarta w kawie kofeina pobudza trawienie.
Oszacowano, że picie czterech filiżanek kawy może zmniejszyć tkankę tłuszczową nawet o 4 procent. Związane jest to z kwasem chlorogenowym, który jest naturalnym przeciwutleniaczem, wspierającym utratę tłuszczu. Co więcej, dodawany do napoju kardamon także ma właściwości, dzięki którym zgubimy zbędne kilogramy. Wynika to z tego, że zawarte w nasionach olejki eteryczne pobudzają wydzielanie soków trawiennych, przyspieszając tym samym przemianę materii w naszym organizmie.
Przygotowanie koktajlu na odchudzanie nie zajmie nam zbyt wiele czasu, ponieważ zrobimy go w zaledwie 15 minut. Wystarczy więc, że poświęcimy każdego dnia zaledwie kwadrans, a zbędne kilogramy będą błyskawicznie znikały.
Oto co potrzebujemy do zrobienia kawowego napoju z kardamonem:
- 100 ml mleka migdałowego,
- 200 ml zaparzonej kawy,
- kardamon,
- 4 łyżki płatków owsianych.
Sposób przygotowania tego odchudzającego koktajlu również nie jest skomplikowany. Musimy wykonać tylko kilka kroków, aby wspomóc nasz układ trawienny:
- Na początku parzymy kawę. Możemy przygotować ją w ekspresie, w kawiarce lub w tradycyjny sposób. Jeżeli jednak nasza kawa zawiera fusy, musimy usunąć je niezwłocznie po zaparzeniu. Jej intensywność jest zależna od naszych preferencji.
- Następnie do miseczki wsypujemy płatki owsiane i zalewamy je kawą, pozostawiając tak na 5 minut.
- Gdy nasza mieszanka ostygnie do temperatury pokojowej, należy przelać ją do miski blendera i dodać pozostałe składniki, czyli mleko oraz kardamon. Całość blendujemy i przelewamy do szklanki.
- Napój możemy spożywać na gorąco lub schłodzić go przez kilka minut w lodówce. Alternatywną opcją jest także dodanie do kawy kilku kostek lodu.
Czytaj również: Victoria Beckham i inne gwiazdy piją go od dawna. Sposób na zgrabną sylwetkę
Ilość kardamonu dodawanego do naszej kawy jest zależna od indywidualnych preferencji. Dosypując go do koktajlu, pamiętajmy, że ma on specyficzny, lekko korzenny i ostrawo-słodki smak.
Wobec tego dodanie nawet szczypty tej przyprawy sprawi, że napój nabierze ciekawego, orientalnego smaku. Co więcej, kardamon jest naturalnym termogenikiem, który podwyższa temperaturę ciała, co pośrednio wpływa na pobudzenie metabolizmu.
Ciekawostką jest także fakt, że kardamon pobudza apetyt poprzez wydzielanie soków trawiennych, a równocześnie redukuje chęć na słodycze. Wobec tego w zależności od tego, jaki efekt jest przez nas pożądany, powinniśmy dodawać do napoju 1-3 szczypty kardamonu. Oznacza to więc, że im więcej przyprawy dodamy, tym bardziej przyspieszymy nasz metabolizm.
Mówi się, że kawa wypita przed śniadaniem zwiększa produkcję kwasu żołądkowego, co może spowodować niestrawność, wzdęcia czy zgagę. Podobnie jest w przypadku koktajlu kawowego.
Najlepiej spożywać go dopiero po pożywnym śniadaniu, unikając picia go na czczo. Co więcej, spożywanie napoju przed jedzeniem mogłoby zaspokoić nasz apetyt tylko na chwilę i sprawić, że po kilku godzinach poczulibyśmy zwiększony apetyt, co nie jest wskazane przy redukcji.
Zobacz też:
Babcia zawsze podawała mi go na przeziębienie. Piję przez całą jesień i nie choruję
Wyglądają jak rydze, lecz są niejadalne. W ten sposób je odróżnisz
Uważaj na tego grzyba. Gdy trafi do garnka, całkiem zepsuje smak zupy