Nowy grzyb pojawił się w lasach. Polacy zacierają ręce, naukowcy się niepokoją
W Polsce niedawno pojawił się nowy gatunek grzyba. Jest jadalny i bardzo smaczny, a do tego wszystkiego ma również bardzo charakterystyczny wygląd, więc trudno pomylić go z "trujakami". Pod wieloma względami może być atrakcyjnym łupem dla zbieraczy, ale naukowcy niepokoją się jego obecnością w naszych lasach.
Borowik amerykański, a właściwie złotoborowik wysmukły to jadalny grzyb, który w polskich lasach pojawił się najprawdopodobniej przed kilkoma laty. Po raz pierwszy zaobserwowano go u nas w 2014 roku.
Początkowo występował głównie na wybrzeżu, ale z roku na rok rozprzestrzeniał się coraz bardziej w głąb kraju. Dziś występuje już niemal na całym jego terenie (pojedyncze okazy można spotkać nawet w Górach Świętokrzyskich czy na Śląsku). Dla grzybiarzy to świetnie, lecz naukowcy niepokoją się jego ekspansją.
Może cię zainteresować: Tak szybko wyczyścisz grzyby z piasku i ziemi. Bez szorowania i długiego moczenia
Grzyb pochodzi z Ameryki Północnej, a w Europie pojawił się dopiero w latach 80-tych XX wieku. Szybko jednak rozprzestrzenił się, najpierw na Litwie, a później w innych krajach. U nas początkowo występował przede wszystkim na Podlasiu i Pomorzu.
Dziś jednak można go spotkać prawie w całym kraju, w pobliżu sosny pospolitej oraz kosodrzewiny (jest z nimi związany mikoryzą). Jest chętnie zbierany, jednak naukowcy nieszczególnie cieszą się z tego, że borowik amerykański tak szybko rozprzestrzenia się w polskich lasach. Wypiera on bowiem prawdziwka, naszego borowika szlachetnego.
Czytaj również: Nigdy nie kupuj takiego ryżu. Zawiera substancje szkodliwe dla zdrowia
Wygląd borowika amerykańskiego jest dość charakterystyczny. Zwłaszcza jeśli chodzi o trzon, który jest mocno bruzdowany ze żłobkowaną powierzchnią, może mieć kolor kremowy, beżowy albo jasnobrązowy.
Kapelusz grzyba jest zaś zazwyczaj jasnobrązowy, na początku kulisty, a potem wypukły i nieco poduchowaty, ma suchą, gładką i matową skórkę i typową dla tego gatunku "falbankę" na krawędzi. Zarodniki borowików amerykańskich są oliwkowo-brązowe, a miąższ ma odcień różowawy.
Smak borowika amerykańskiego powinien przypaść do gustu większości smakoszy. Jest dość łagodny, grzybowy, ale niebanalny, ponieważ ma wyraźnie wyczuwalną ma lekko kwaskowatą nutę.
W kuchni można go wykorzystać na wiele sposobów, zarówno w makaronach, farszach do pierogów, zupach, jak i sosach czy marynatach. Można go smażyć, gotować. Świetnie smakuje także po zasuszeniu.
Zobacz też:
Wciąż mówi się o nim za mało. Łagodzi stany zapalne i właściwościami bije klasyczny na głowę
Chcesz się lepiej wysypiać? Wprowadź ten jeden prosty nawyk
Mój dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Nie psują się całą zimę