Reklama
Reklama

Nowe warzywo w polskich sklepach. Ma masę witamin, a kosztuje kilka złotych

Najpierw pojawiło się w hiszpańskim laboratoriach biotechnologicznych. Potem zyskało nagrodę na gali innowacyjnych produktów spożywczych. W końcu jest dostępne w polskich sklepach. Mowa o zucchiolo, które powstało przez połączenie ogórka z cukinią. Sprawdź najważniejsze informacje o tym tanim warzywie, a być może już niedługo będzie w twojej kuchni.

Zucchiolo to warzywo, które wyglądem przypomina dynię, choć tak naprawdę nie ma z nią nic wspólnego. Powstało przez skrzyżowanie ogórka i cukinii. Stworzyli je hiszpańscy biotechnolodzy z firmy Beyond Seeds i Instytutu Badań i Edukacji w zakresie Rolnictwa i Rybołówstwa, zyskując nagrodę. Poznaj nowość polskich dyskontów spożywczych

Jak wygląda zucchiolo? Spotkasz je w sklepach w dwóch kolorach

Hiszpańscy biotechnolodzy zaczęli pracę nad ziucchiolo 5 lat temu. Tyle czasu trwał proces jego adaptacji do uprawy w klimacie śródziemnomorskim, panującym w Europie. W końcu osiągnięto zamierzony efekt. 

Za warzywo przyszłości biotechnolodzy otrzymali jedną z najważniejszych nagród dla międzynarodowego przemysłu warzywno-owocowego na Fruit Logistica Innovation Awards. Jurorzy nie mieli co do tego żadnych wątpliwości. 

W końcu w europejskich sklepach pojawiło się zucchiolo o wielkości 7-10 cm średnicy, które waży około 250 g. W dyskontach możemy spotkać je w dwóch kolorach - odcieniach zieleni i żółtym. Te cechy odziedziczyło po cukinii. 

Z kolei po ogórku ma cienką, jędrną skórkę i chrupiący, lekki miąższ. Zucchiolo cechuje łagodny smak. Odmiana żółta jest najbardziej słodka. 

Zucchiolo to tanie, wytrzymałe warzywo z masą witamin. Poznaj jego właściwości

Zucchiolo to tanie warzywo, ponieważ możemy kupić je w sieci dyskontów "Biedronka" za jedyne 4 zł. Co więcej, ten produkt jest bardzo wytrzymały - może leżeć poza lodówką w temperaturze pokojowej nawet 4 tygodnie, co jest trudne do osiągnięcia, jeśli chodzi o ogórka czy cukinię. 

Ten produkt wykorzystujemy podobnie jak cukinię. Można go jeść na surowo lub po obróbce termicznej (usmażone albo upieczone). 

Zucchiolo warto jeść, ponieważ jest zdrowym warzywem. W swoim składzie zawiera witaminy A, B, C oraz minerały tj. fosfor, wapń, żelazo i potas. Ma także składniki antyoksydacyjne i polifenole. 

Zobacz też:

Mało znany sposób na chrypkę. Syrop z tego owocu zadziała lepiej niż drogie leki

Wcale nie ryż. Najlepszy pochłaniacz wilgoci zrobisz z tej przyprawy

Jak często trzeba zmieniać poszewkę na poduszkę? Odpowiedź może cię zaskoczyć

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zakupy | zdrowie