Reklama
Reklama

Nie znajdziesz ich w markecie, a to smak dzieciństwa. W PRL-u jedliśmy prosto z drzewa

Na myśl o tych owocach Polacy często ronią łezkę ze wzruszenia. Osobom dorastającym w PRL-u czy latach 90-tych, kojarzą się zazwyczaj z dzieciństwem, latem spędzanym na wsi i dobrą zabawą w babcinym ogrodzie, gdzie jedzono je prosto z drzewa. Są tak smaczne, że dziś niejedna osoba chętnie by je kupiła, jednak na próżno można szukać ich w markecie.

Papierówki są niezwykle ciekawą odmianą jabłek pochodzącą z rejonów nadbałtyckich, która często jest określana także jako oliwki żółte czy inflanckie. Z jednej strony prawie każdy dorosły wie, jak smakują. 

Z drugiej jednak wiele osób nie miało okazji spróbować ich od dzieciństwa, ponieważ papierówek można na próżno szukać w marketach. Sporadycznie pojawiają się na targowiskach w pobliżu lokalnych sadów, dlatego najlepiej uprawiać je samodzielnie. Są bowiem bombą witaminową.

Może cię zainteresować: Skandynawski hit lepszy od skyra i jogurtu. Jedz, a schudniesz i jelita ci podziękują

Dlaczego nie ma papierówek w sklepie? To specyficzne owoce

Papierówki w sklepach są praktycznie nie do zdobycia. Pojawiają się na lokalnych targach w sezonie, jednak w markecie na pewno ich nie uświadczysz z uwagi na naturalną miękkość i delikatność owoców, które łatwo uszkodziłyby się w transporcie. 

Dodatkowo jabłka te mają krótki sezon - od końca czerwca do sierpnia i szybko się psują. Gdy zaczęłyby brązowieć, obiły się i uszkodziły, nie stanowiłyby już łakomego kąska dla kupujących. Z tych powodów w miastach tak trudno je zdobyć.

Czytaj również: Ten kolagenowy deser w PRL-u kobiety jadły non stop. Był najlepszy na wygładzenie zmarszczek

Dlaczego warto jeść papierówki? Są smaczne, niskokaloryczne i zdrowe

Papierówki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. W 100 gramach znajdziesz tylko 40 kalorii, więc możesz śmiało je jeść na diecie redukcyjnej. Stanowią źródło witaminy C wzmacniającej odporność, a także witamin z grupy B pozytywnie wpływających na układ nerwowy czy witaminy E i beta-karotenu, będących nieocenionymi składniami dla skóry i narządu wzorku.

Ponadto, jeśli chodzi o właściwości papierówek, znajdziesz w nich także witaminę K, potas, fosfor, magnez, wapń czy żelazo. Wszystkie one są niezbędne dla prawidłowej pracy organizmu - serca, kości czy krwi. 

Nie wspominając już za bardzo nawet o błonniku wspomagającym trawienie, przeciwutleniaczach chroniących przed negatywnym wpływem wolnych rodników (polifenole opóźniają starzenie) i pektynach, które znajdują się także pod skórką.

Zobacz też:

Co ile dni zmieniasz piżamę? Większość ludzi robi to za rzadko

Moja babcia zawsze tak wybielała tkaniny. Zrób to z białą koszulą, a będzie jak nowa

Zerwij podczas spaceru i zaparz pyszną herbatę. Pozwoli ci szybciej zasnąć i rozświetli skórę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | zakupy | owoce