Ten kolagenowy deser w PRL-u kobiety jadły non stop. Był najlepszy na wygładzenie zmarszczek
Żeby wygładzić zmarszczki, wcale nie musisz wydawać kroci na suplementację kolagenu. Okazuje się, że pewien deser z PRL-u ma pozytywny wpływ na skórę, włosy i stawy. Zachwyca smakiem i konsystencją. Na jego bazie przygotowywano delicje w kawiarniach. Już wiesz, o jaki przysmak chodzi?
Pyszne, kolorowe i zdrowe - takie są galaretki, którymi zajadano się w PRL-u. Dla wielu osób to smak dzieciństwa jednak warto skupić się na ich właściwościach zdrowotnych. Mało kto wie, że pomagają wygładzić zmarszczki, a to dopiero początek... Zacznij jeść je regularnie, a po czasie zauważysz znaczną poprawę wyglądu i zdrowia.
Kolagen jest białkiem, występującym naturalnie w organizmach zwierzęcych i ludzkich. Stanowi podstawowy element tkanki łącznej i odgrywa kluczową rolę w budowie wielu struktur organizmu, tj. skóra, kości, ścięgna, chrząstki oraz zęby.
Nadaje tkankom wytrzymałość i elastyczność, a także uczestniczy w procesach regeneracyjnych. Wspiera odbudowę uszkodzonych błon komórkowych oraz dostarcza organizmowi aminokwasów o działaniu leczniczym. Związki te pomagają w leczeniu zespołu nieszczelnego jelita, refluksu żołądkowego oraz choroby Leśniowskiego-Crohna.
Kolagen uznajemy za białko młodości, ponieważ to dzięki niemu skóra jest elastyczna i nawilżona. Z wiekiem natomiast staje się sucha i wiotka, a na jej powierzchni powstają zmarszczki. Mała ilość tego składnika w organizmie objawia się również łamliwymi włosami, a także bólami stawów i problemami z krążeniem.
Przeczytaj również: Orzechy włoskie. Naukowcy potwierdzają ich rewolucyjne działanie
Galaretki, które były ulubionym przysmakiem wielu osób w PRL-u, bez dwóch zdań stanowią źródło kolagenu. Mają zatem zbawienny wpływ na wygląd naszej skóry. Dzięki regularnemu spożywaniu tego deseru zapobiegamy powstawaniu zmarszczek. To nie wszystko...
Poprawiamy również kondycję włosów - stają się zdrowsze i mocniejsze. Kolagen występujący w galaretce ma pozytywny wpływ na zęby, kości, ścięgna, naczynia krwionośne i chrząstki. Wszelkie stany zapalne i bóle zostają złagodzone.
Co więcej, ten przysmak rodem z PRL-u działa korzystnie na pracę jelit. W końcu pożegnamy wzdęcia i zaparcia.
Sklepowe galaretki mogą zawierać duże ilości sztucznych barwników i słodzików. Właśnie dlatego najlepiej przygotować ten deser w domu.
Jakich składników potrzebujemy do przygotowania tego pysznego i zdrowego deseru? Oto lista:
- 0,5 l wody;
- 3 łyżeczki żelatyny;
- świeże lub mrożone owoce np. borówki, maliny, truskawki;
- opcjonalnie: słodzidło w postaci erytrytolu lub ksylitolu.
Żeby zrobić kolagenową galaretkę, na początek miksujemy owoce na mus. Następnie słodzimy go wedle uznania i podgrzewamy, jednak nie doprowadzamy do wrzenia.
W kolejnym kroku dodajemy do musu żelatynę rozpuszczoną w ciepłej wodzie. Całość mieszamy i przelewamy powstałą masę do pucharków lub foremek. Ostudzony deser wkładamy do lodówki na kilka godzin, żeby stężał.
Zobacz też:
Nie kupuj nowego materaca. Wystarczy, że wyczyścisz swój tym tanim patentem
To jeden z najzdrowszych soków na świecie. Ma w sobie od groma witamin i minerałów
Jak pozbyć się mrówek z ogrodu? Wykorzystaj obierki po obiedzie