Reklama
Reklama

Nie wyrzucaj skórek z cytryny. Wykorzystaj je w ten sposób, a sporo zaoszczędzisz

Cytryna, choć naturalnie nie rośnie w Polsce, jest u nas niezwykle popularna i dostępna przez cały rok. O właściwościach zdrowotnych soku z cytryny wie każdy. Doskonale smakuje dodana do wody czy lemoniady. Nie każdy jednak wie, że także skórka z cytryny ma wiele ciekawych zastosowań. Poznaj je i już nigdy nie wyrzucaj skórki z cytryny!

Skórka z cytryny także zawiera witaminę C jak sok z cytryny! Wyrzucając ją, pozbawiasz się wspaniałego źródła tego ważnego dla odporności i zdrowia antyoksydantu. Ponadto skórka z cytryny dostarcza witamin z grupy B, kwasu mrówkowego, pektyn i błonnika. Jej właściwości sprawiają, że znajduje szereg zastosowań w kuchni, w domu i w pielęgnacji ciała.  

Zastosowanie skórki z cytryny w kosmetyce

Skórka z cytryny jest doskonałym dodatkiem do domowych kosmetyków. Możesz wykorzystać ją na szereg sposobów do pielęgnacji swojego ciała. Oto niektóre zastosowania skórki z cytryny: 

Przeczytaj także: Zwróć na to uwagę, kupując cytrynę. Ten szczegół świadczy o tym, że jest soczysta

  1. świetnie wybiela zęby. Wystarczy regularnie przecierać nią zęby, a szybko pozbędziesz się przebarwień po kawie czy winie. Twój uśmiech będzie lśnił bielą; 
  2. twoje dłonie pachną zrywanym, obranym czosnkiem czy rybami? Skórka z cytryny pozwoli ci pozbyć się niechcianego zapachu. Wystarczy przetrzeć nią skórę dłoni, a pozostanie na nich jedynie świeży zapach cytryny;   
  3. szybciej pozbądź się kurzajek za pomocą skórki z cytryny! Wystarczy przez noc namoczyć skórkę z cytryny w occie, a następnie nałożyć na kurzajkę. Dzięki temu przyspieszysz leczenie się zmiany skórnej!  

Jak wykorzystać skórkę z cytryny w domu?

Cytryna odnajduje także szereg zastosowań w domu. Choć najczęściej sięga się po kwasek cytrynowy lub świeżo wyciśnięty sok, w wielu zadaniach pomoże ci także skórka z cytryny.  

Przeczytaj także: Cytryna nigdy więcej nie spleśnieje. Zrób to przed włożeniem jej do lodówki

  1. Skórkę z cytryny możesz użyć jako odświeżacza do powietrza. Wystarczy położyć ją w kilku miejscach w domu.  
  2. W domowym środku czyszczącym na bazie sody i octu zastąpi kwasek cytrynowy. Dzięki takiej mieszance szybko usuniesz tłuste plamy i zabrudzenia z umywalki, wanny czy kuchenki.  
  3. Skórka z cytryny świetnie sprawdza się jako odkamieniacz do czajników. Wystarczy włożyć ją do czajnika, zalać wodą i pozostawić na kilka godzin.  
  4. Skórka z cytryny działa antybakteryjnie. Za jej pomocą możesz odkazić deski do krojenia i kuchenne blaty. W ten sposób będą nie tylko lśnić, ale także będą wolne od bakterii i mikroorganizmów.  

Co zrobić ze skórki z cytryny w kuchni?

W kuchni sprawdzi się zarówno skórka z cytryny świeża, jak i suszona czy kandyzowana. Sprawdź koniecznie, jak ją wykorzystać!  

  1. Suszona skórka cytrynowa stanowi doskonały dodatek do zup i dań pikantnych. Dodaje im świeżego cytrynowego aromatu.  
  2. Świeżą skórkę z cytryny możesz wykorzystać jako dodatek i dekorację do napojów i drinków.  
  3. Kandyzowana skórka z cytryny z kolei idealnie nadaje się jako dodatek do ciast i słodkich deserów.  

Kandyzowaną skórkę z cytryny możesz zrobić samodzielnie. Wystarczy pozbawić skórkę białej warstwy, pokroić ją w drobną kostkę, włożyć do słoika i zasypać cukrem. Słoik należy przechowywać w lodówce. Po tygodniu twoja skórka z cytryny będzie gotowa do użycia.  

Zobacz też:

Tym sposobem wybielisz zżółknięte trampki po praniu. Wszystko czego potrzebujesz, masz w kuchni

Tego lata otarcia na udach nie będą problemem. Tak pozbędziesz się ich w zaledwie chwilę

Ukryte zastosowanie papieru do pieczenia. Potrafi zdziałać cuda w łazience

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | triki | czyszczenie