Reklama
Reklama

Cytryna nigdy więcej nie spleśnieje. Zrób to przed włożeniem jej do lodówki

Cytryny są zdrowe i mają niepowtarzalny smak, dzięki któremu jesienią herbata smakuje nam o wiele bardziej. Pomimo wielu zalet te kwaskowate owoce posiadają jednak również wadę. Przechowywane luzem na półce w lodówce mogą szybko się zepsuć i utracić swoją soczystość. Na szczęście istnieje prosta domowy trik, dzięki któremu cytrusy pozostaną świeże przez długi czas.

Po cytryny możesz sięgać przez cały rok, ale najlepiej smakują one właśnie w okresie jesienno-zimowym. Dodawane do herbaty w chłodne dni, sprawiają, że napar nabiera niepowtarzalnego smaku, rozgrzewa i wzmacnia odporność. W listopadzie powinieneś więc zawsze mieć je pod ręką. 

Wiedz jednak, że wcale nie musisz jednak kupować cytrusów co drugi dzień, w obawie przed zepsuciem zbyt wielu owoców. Podczas zakupów nie wahaj się włożyć kilku cytryn na zapas do koszyka. Istnieje bowiem prosty sposób na przechowywanie cytryn w lodówce, dzięki któremu wszystkie cytrusy pozostaną świeże i soczyste nawet kilka tygodni.

Jak przechowywać cytrynę tak, by była świeża przez kilka tygodni?

Najbardziej soczyste są z reguły cytryny z cienką skórką. To właśnie takie owoce smakują najlepiej z jesienną herbatą, więc zawsze powinieneś zwracać na to uwagę podczas zakupów w sklepie spożywczym. Jednak nawet najsmaczniejsze cytrusy nie będą wartościowe, jeśli szybko spleśnieją lub zaschną. Dlatego koniecznie powinieneś dowiedzieć się, jak przechowywać cytrynę tak, by była świeża nawet przez kilka tygodni

Aby cytrusy na długo zachowały świeżość, nie wkładaj ich do małej szuflady w lodówce. Oczywiście jest to lepsze rozwiązanie, niż gdyby owoce leżały luzem na półce w kuchni. Lepiej jednak zrobisz, umieszczając cytryny w dużym słoju wypełnionym wodą. Zamknij go szczelnie i wymieniaj wodę raz na 6-7 dni, a twoje owoce pozostaną świeże przez długi czas. Ten trik możesz stosować również w przypadku marchwi, kopru czy pietruszki. 

Może cię zainteresować: Wzmacnia odporność i wspaniale smakuje. Babcia dawała mi go od dziecka

A co z połówką cytryny? Dzięki temu szybko się nie zepsuje

Jeżeli po przygotowaniu ciasta lub zdrowego soku z cytryny, pozostała ci do wykorzystania połowa cytryny, również nie wkładaj jej luzem do lodówki. Aby móc wykorzystać ją ponownie, przełóż owoc do czystego i suchego pojemnika i dopiero wtedy postaw na półce w lodówce. Dzięki temu po kilku dniach nadal będzie idealnie świeża. 

Czytaj również: Powieś w kuchni woreczek z tą przyprawą, a muszki owocówki znikną

Zobacz też:

Tego sposobu na mycie podłogi nie znałeś. Będzie czysta i pachnąca

Zbierz młode pędy teraz, a syrop będziesz wykorzystywać przez cały rok

W ten sposób przygotujesz grzejnik na sezon letni. Mało kto o tym pamięta

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | triki