Reklama
Reklama

Nasze babcie zbierały nie tylko owoce, ale i liście. Herbata z nich wspomaga odchudzanie

Morwa ceniona jest od lat za swoje drogocenne właściwości. Z jej liści możemy przygotować napar, który nie tylko pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie, ale i sprawi, że zgubimy zbędne kilogramy. Warto więc regularnie pić herbatę z morwy, by cieszyć się piękną figurą i dobrą kondycją zdrowotną. Podpowiadamy, jak przygotować napar i jakie korzyści niesie za sobą regularne picie go.

Właściwości morwy białej znane już były naszym babciom. Obfituje ona w wiele cennych składników oraz wykazuje dobroczynne działanie dla całego organizmu. Dodatkowo jest ona świetnym wsparciem podczas diety redukcyjnej i pomaga zgubić więcej kilogramów. Sprawdź, jak przygotować i jak stosować napar z morwy.

Morwa biała - jakie ma właściwości?

Morwa oraz jej liście mają wiele zastosowań w kuchni, lecznictwie i przemyśle. Drogocenne właściwości morwy białej sprawiają, że bardzo często przygotowuje się z niej herbaty oraz nalewki. Jej liście są prawdziwą skarbnicą tłuszczów, białka, węglowodanów, a także witamin B, B1, B2, a także C.

Napary z morwy potrafią skutecznie obniżyć poziom cholesterolu, a także poziom glukozy we krwi. Dodatkowo herbata tego typu obfituje w aminokwasy oraz przeciwutleniacze, wspierające naszą odporność.

Czytaj również: Zbierz w parku i zaparz. Pij wieczorem, a zapomnisz o stresie i bezsenności

Co więcej, regularne picie napojów z morwy sprawi, że dostarczymy swojemu organizmowi magnezu, potasu, sodu i wapnia. Oprócz tego, liście tej rośliny wspierają pracę serca i zapobiegają chorobom, takim jak np. miażdżyca. Dodatkowo morwa biała zmniejsza stany zapalne w organizmie i niweluje stres oksydacyjny.

Dobrą informacją jest także to, że napar z morwy pomaga podczas diety odchudzającej. Wynika to z tego, że morwa ma właściwości, które pozwalają obniżyć rozkład skrobi na cukry proste, co sprzyja utracie kilogramów. Dzieje się tak, ponieważ zmniejszenie wchłaniania węglowodanów doprowadza do mniejszego odkładania się tkanki tłuszczowej. Dodatkowo udowodniono także, że morwa ma działanie zmniejszające łaknienie.

Jak zrobić napar z liści morwy i jak często go pić?

Herbata z morwy nie jest trudna do przygotowania i wystarczy zaledwie chwila, aby cieszyć się jej cennymi właściwościami. Do przyrządzenia jej, potrzebujemy 1 łyżeczki suszonych liści morwy białej oraz 100 ml wrzącej wody.

Wystarczy, że zalejemy suszone liście wrzątkiem, wymieszamy i przykryjemy kubek. Pozostawiamy go na około 5-10 minut i po tym czasie możemy wypić napar. Najlepiej spożywać go 15 minut przed posiłkiem. Pamiętajmy jednak, aby herbatę z morwy wprowadzać stopniowo do swojej diety i pić od 2 do 6 filiżanek dziennie.

Zobacz też:

Żadne środki nie pomagają usunąć plam z materaca? Wystarczy żelazko i ten przedmiot

Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz

Parz przez 15 minut i pij przed posiłkiem. Kilogramy szybko polecą w dół

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie