Reklama
Reklama

Najlepszy napar na kaszel. Przygotujesz go w 15 minut

Uporczywy kaszel możemy leczyć zarówno środkami z apteki, jak i domowymi, naturalnymi metodami. Napar z majeranku jest uznawany za szczególnie skuteczny w walce z męczącym kaszlem. Jak go przygotować? Podpowiadamy.

Męczący kaszel — zarówno suchy, jak i mokry — potrafi znacznie utrudnić codzienne funkcjonowanie. Mokry kaszel wiąże się z częstym odkrztuszaniem gęstej wydzieliny i odczuwaniem dyskomfortu w okolicy gardła. Zwykle to skutek zapalenia zatok i spływania wydzieliny po tylnej ścianie gardła, przez co ulega ono podrażnieniu. Uporczywy kaszel może nawet spowodować ból w klatce piersiowej. Warto więc wiedzieć, co zrobić, by pozbyć się męczącego kaszlu. Na szczęście są na to domowe sposoby. 

Napar na kaszel — jak go przygotować? Najlepszy przepis

Niezwykle pomocny w leczeniu uporczywego kaszlu może się okazać specjalny napar, przygotowany przy pomocy majeranku i miodu. Jak go wykonać?

  • Trzy łyżki suszonego lub świeżego majeranku wsypujemy do szklanki i zalewamy gorącą wodą.
  • Szklankę przykrywamy spodeczkiem i pozostawiamy na 15 minut.
  • Po tym czasie napar przecedzamy, pozbywając się części rośliny.
  • Do gotowego naparu z majeranku dodajemy odrobinę miodu i mieszamy. Gotowe!

Napar z majeranku i miodu należy pić 3 razy dziennie. Pomoże uporać się z męczącym kaszlem — przede wszystkim tym mokrym.

Czytaj też: Masz problemy z zasypianiem? Pij wieczorem ten napar, a szybko zobaczysz różnicę 

Majeranek i miód — właściwości. Dlaczego potrafią pomóc?

Majeranek ogrodowy, znany też jako lebiodka majeranek, to gatunek rośliny z rodziny jasnotowatych. Od lat wykorzystywany jest w medycynie naturalnej, jako doskonały środek na kaszel i na katar. Majeranek wykazuje bowiem działanie wykrztuśne. Warto sięgnąć po niego przy zapaleniu oskrzeli, ale również przy bolącym gardle. Może być stosowany w postaci naparu, ale też prozdrowotnej płukanki. Z majeranku można również przygotować inhalacje, które pomogą poradzić sobie z chorymi zatokami.

Miód to z kolei produkt spożywczy, wytwarzany głównie przez pszczoły i ceniony nie tylko z uwagi na smak, ale również wzmacnianie odporności. Wykazuje działanie przeciwzapalne, antybakteryjne, a nawet przeciwbólowe. Pomaga złagodzić infekcje dróg oddechowych i wspiera przy kłopotach z gardłem czy zatokami. Wspomaga też leczenie kaszlu. Najsilniejsze działanie antybiotyczne spośród wszystkich polskich miodów wykazują miód lipowy, gryczany, rzepakowy i spadziowy. Napar wykonany z połączenia majeranku i miodu potrafi więc wspomóc organizm w walce z przeziębieniem. Warto po niego sięgać, gdy męczą nas uporczywy katar i kaszel. 

Zobacz też:

Nie masz zawieszek do bombek choinkowych? Zamiast szukać nitki, zrób to

Jak wietrzyć mieszkanie zimą? Ekspert wskazuje najlepszą godzinę

Tak naprawisz lampki choinkowe. Twoje drzewko zalśni nowym blaskiem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie