Reklama
Reklama

Najlepszy napar na kaszel. Przygotujesz go w 15 minut

Uporczywy kaszel możemy leczyć zarówno środkami z apteki, jak i domowymi, naturalnymi metodami. Napar z majeranku jest uznawany za szczególnie skuteczny w walce z męczącym kaszlem. Jak go przygotować? Podpowiadamy.

Męczący kaszel — zarówno suchy, jak i mokry — potrafi znacznie utrudnić codzienne funkcjonowanie. Mokry kaszel wiąże się z częstym odkrztuszaniem gęstej wydzieliny i odczuwaniem dyskomfortu w okolicy gardła. Zwykle to skutek zapalenia zatok i spływania wydzieliny po tylnej ścianie gardła, przez co ulega ono podrażnieniu. Uporczywy kaszel może nawet spowodować ból w klatce piersiowej. Warto więc wiedzieć, co zrobić, by pozbyć się męczącego kaszlu. Na szczęście są na to domowe sposoby. 

Napar na kaszel — jak go przygotować? Najlepszy przepis

Niezwykle pomocny w leczeniu uporczywego kaszlu może się okazać specjalny napar, przygotowany przy pomocy majeranku i miodu. Jak go wykonać?

  • Trzy łyżki suszonego lub świeżego majeranku wsypujemy do szklanki i zalewamy gorącą wodą.
  • Szklankę przykrywamy spodeczkiem i pozostawiamy na 15 minut.
  • Po tym czasie napar przecedzamy, pozbywając się części rośliny.
  • Do gotowego naparu z majeranku dodajemy odrobinę miodu i mieszamy. Gotowe!

Napar z majeranku i miodu należy pić 3 razy dziennie. Pomoże uporać się z męczącym kaszlem — przede wszystkim tym mokrym.

Czytaj też: Masz problemy z zasypianiem? Pij wieczorem ten napar, a szybko zobaczysz różnicę 

Majeranek i miód — właściwości. Dlaczego potrafią pomóc?

Majeranek ogrodowy, znany też jako lebiodka majeranek, to gatunek rośliny z rodziny jasnotowatych. Od lat wykorzystywany jest w medycynie naturalnej, jako doskonały środek na kaszel i na katar. Majeranek wykazuje bowiem działanie wykrztuśne. Warto sięgnąć po niego przy zapaleniu oskrzeli, ale również przy bolącym gardle. Może być stosowany w postaci naparu, ale też prozdrowotnej płukanki. Z majeranku można również przygotować inhalacje, które pomogą poradzić sobie z chorymi zatokami.

Miód to z kolei produkt spożywczy, wytwarzany głównie przez pszczoły i ceniony nie tylko z uwagi na smak, ale również wzmacnianie odporności. Wykazuje działanie przeciwzapalne, antybakteryjne, a nawet przeciwbólowe. Pomaga złagodzić infekcje dróg oddechowych i wspiera przy kłopotach z gardłem czy zatokami. Wspomaga też leczenie kaszlu. Najsilniejsze działanie antybiotyczne spośród wszystkich polskich miodów wykazują miód lipowy, gryczany, rzepakowy i spadziowy. Napar wykonany z połączenia majeranku i miodu potrafi więc wspomóc organizm w walce z przeziębieniem. Warto po niego sięgać, gdy męczą nas uporczywy katar i kaszel. 

Zobacz też:

Jak często trzeba zmieniać poszewkę na poduszkę? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Wiesz, gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Prawie każdy robi to źle

Rachunki za ogrzewanie spadną w mgnieniu oka. Wystarczy, że przykleisz to do okien

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie