Imbir przechowuj tylko w ten sposób. Nie zepsuje się przez wiele tygodni
Obecnie trwa sezon na przeziębienia. Właśnie dlatego niemal każdy ma imbir w swojej kuchni. Można robić z nim rozgrzewające napary. Tym razem skupimy się na przechowywaniu aromatycznego korzenia. Co zrobić, żeby zachował świeżość przez wiele tygodni? Odpowiadamy.
Imbir już po kilku dniach marszczy się i twardnieje. Wtedy traci swoje właściwości. Może też zdarzyć się, że zacznie szybko pleśnieć i będzie całkowicie niezdatny do spożycia. Właśnie dlatego warto poznać prawidłową metodę jego przechowywania. Nie wystarczy włożyć go do lodówki...
Imbir można przechowywać w lodówce, jednak jest parę haczyków. Przede wszystkim należy owinąć go w papier albo lnianą ścierkę. Wówczas zabezpieczymy korzeń przed szybkim wyschnięciem.
Nie polecamy owijać imbiru w zwykłą torebkę foliową, ponieważ gromadzi się w niej wilgoć sprzyjająca gniciu i rozwojowi pleśni. Z kolei papier czy lniana ścierka przepuszczają powietrze. Korzeń "oddycha" i na dłużej zachowuje świeżość.
Warto włożyć go do szuflady z warzywami. W tym miejscu panuje lekko wilgotne środowisko chroniące przed wyschnięciem. Poza tym mamy pewność, że nie pochłonie zapachu innych produktów np. kiełbasy.
Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zamrozić aromatyczny korzeń. W tym celu na początek obieramy go, osuszamy i kroimy w plasterki lub ścieramy na tarce. Na koniec przekładamy przyprawę do szczelnego woreczka. Możemy przechowywać ją w zamrażarce nawet przez 6 miesięcy. Od razu po wyjęciu nadaje się do użytku, nie trzeba jej rozmrażać.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Na co pomaga kawa z octem? To prosty sposób na czystość bez chemii
Najprostszym, domowym sposobem na przechowywanie imbiru poza lodówką jest użycie sody oczyszczonej. Ten produkt kuchenny słynie z pochłaniania wilgoci i zapobiegania rozwojowi pleśni. W związku z tym korzeń nie wyschnie i nie spleśnieje, zachowa swój aromat. Będzie zdatny do spożycia przez kilka tygodni.
Jak przechowywać tę przyprawę w sodzie oczyszczonej? Na dnie pojemnika kładziemy ręcznik papierowy i lekko obsypujemy go białym proszkiem. Następnie dajemy nieobrane kawałki korzenia i przykrywamy je papierem, a na koniec szczelnie zamykamy i odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce.
Imbir możemy przechowywać również w słoiku z odrobiną octu bądź oleju. Nie tylko zachowa na dłużej świeżość, ale też stanie się bardziej aromatyczny - będzie idealny jako przyprawa do dań.
W krajach azjatyckich przechowuje się korzeń w ryżu albo w piasku. Wystarczy wsypać jeden z nich do słoika, zakopać w nim imbir i szczelnie zamknąć. Te dwa produkty, podobnie jak soda oczyszczona, pochłaniają nadmiar wilgoci.
Zobacz też:
Babcie dodawały go do herbaty. Pomaga, gdy dopada nas przeziębienie
Kosz na śmieci brzydko pachnie? Włóż to do środka, a pożegnasz problem
Gdzie wrzucasz rozbite lustra, wazony i szklanki? Zdziwisz się, ale popełniasz błąd