Reklama
Reklama

Myjesz truskawki na sitku? Wiele osób tak robi, nie wiedząc, że to błąd

Sezon na truskawki jeszcze nie dobiegł końca. Warto więc ruszyć czym prędzej na targ i kupić te sezonowe owoce, aby nacieszyć się w stu procentach ich smakiem i świeżością, zanim znikną. Przed przystąpieniem do degustacji nie zapomnijmy umyć truskawek. Samo płukanie na sitku nie wystarczy...

W maju i czerwcu w naszych kuchniach królują świeże, soczyste, słodkie truskawki. Najczęściej zjadamy je prosto z miski, ale też wykorzystujemy w wypiekach, dżemach, koktajlach czy deserach. Wiele osób przed spożyciem przepłukuje te sezonowe owoce na sitku pod bieżącą wodą. Ta metoda jest niewystarczająca. Sprawdź, jak poprawnie myć truskawki

Dlaczego samą wodą nie domyjemy truskawek?

Na początek warto zastanowić się, dlaczego mycie truskawek samą wodą na sitku, mimo że popularne, jest niewystarczające? Otóż te sezonowe owoce mają bezpośredni kontakt z ziemią, a przez swoją porowatą strukturę chłoną zanieczyszczenia niczym gąbka. 

Poza tym rolnicy często stosują w ich uprawie pestycydy, czyli ochrony roślin. Osadzają się na powierzchni truskawek i za żadne skarby świata nie zejdą z nich po płukaniu zwykłą wodą. Za jej pomocą możemy jedynie usunąć widoczny gołym okiem piasek i inne zabrudzenia. Wszelkie chemikalia i mikroorganizmy pozostaną na owocach. 

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: To najgorsza czekolada według dietetyka. Nigdy nie wkładaj jej do koszyka

Czym myć truskawki, żeby pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń?

Doczyścimy truskawki ze wszystkich zanieczyszczeń, jeśli zastosujemy metodą z dwuetapowym myciem. Na czym polega?

W pierwszym etapie myjemy owoce roztworem octowym. W tym celu mieszamy w misce 3 szklanki wody z 1 szklanką octu. Do tak przygotowanej mieszanki wkładamy truskawki na około 5 minut. Ten kuchenny produkt ma właściwości kwasowe, dlatego w mig usunie bakterie oraz pleśń. 

W drugim etapie przygotowujemy kolejny roztwór. Tym razem mieszamy 1 l wody z 1 łyżeczką sody oczyszczonej. Wrzucamy owoce do tej mieszanki również na 5 minut. Dzięki sodzie pozbędziemy się z powierzchni truskawek pestycydów

Mycie truskawek należy zakończyć dokładnym opłukaniem owoców pod bieżącą wodą, aby pozbyć się pozostałości octu i sody oczyszczonej. Na koniec standardowo suszymy je na ręczniku papierowym, żeby zapobiec szybkiemu zepsuciu. 

Pamiętajmy również o tym, aby odrywać szypułki truskawek dopiero po całkowitym myciu. W przeciwnym wypadku woda dostanie się do wnętrza truskawek, przez co ulegną szybszemu zepsuciu. Poza tym zostaną z nich wypłukane cenne składniki odżywcze. 

Zobacz też:

Gdzie na grzyby w świętokrzyskim? Z tego lasu grzybiarze wychodzą z pełnymi koszami

Młode ziemniaki wychodzą wodniste? Wystarczy, że dodasz to podczas ich gotowania

​Tych jogurtów lepiej nie kupuj. Są bardzo popularne, ale niezdrowe

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | triki | domowe sposoby