Reklama
Reklama

​Dietetyk ostrzega: to najgorsza czekolada. Niestety kupujemy ją dość często

Czekolada to z pewnością jeden z ulubionych produktów Polaków z kategorii "słodycze". Jednak na półkach sklepowych wybór jest tak duży, że czasem możemy przez kilka minut stać i bezradnie patrzeć, a nadal nie będziemy wiedzieć, co wybrać. Dowiedz się, jaka jest najgorsza czekolada według dietetyczki Katarzyny Bosackiej i nigdy nie wkładaj jej do koszyka.

To najgorsza czekolada według dietetyka

Dietetyczka Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę czekolady, które możemy znaleźć na sklepowych półkach. Wszak wybór jest duży — mleczna, gorzka, biała, z orzechami, z owocami czy ostatnio bardzo popularna dubajska. Co ciekawe, z perspektywy ilości kalorii mogą one się znacznie nie różnić, ale ich wartości odżywcze to druga kwestia. W tym przypadku najgorszym wyborem, jakiego możemy dokonać w sklepie, jest biała czekolada. W większości składa się ona z cukru z dużym dodatkiem mleka w proszku oraz tłuszczu (najczęściej najtańszego, czyli palmowego).

Sprawdź również: Tych ziemniaków lepiej nie jedz. GIS ostrzega i wycofuje ze sklepów

Spożycie tak dużej ilości cukru oraz tłuszczu palmowego wprawia nasz organizm w permanentny stan zapalny. Po drugie regularna obecność takiej bomby kalorycznej w diecie (która dodatkowo ma naprawdę mało składników odżywczych, bo prawie nie zawiera kakao) to prosta droga do cukrzycy, miażdżycy, nadciśnienia, otyłości, udaru czy zawału. Konsekwencją zbyt dużej masy ciała może być także gorsze samopoczucie, do tego dochodzi także brak energii i kondycji do poruszania się, nawet krótkiego, 10-minutowego spaceru z psem.

Sprawdź również: Wszyscy uważają je za zdrowe, a prawda jest zupełnie inna. Lepiej je ograniczyć

Na co zwracać uwagę przy wyborze czekolady?

Jak w przypadku większości produktów spożywczych, również kupując czekoladę, powinniśmy przeczytać skład. Jej głównym składnikiem powinno być kakao. W czekoladzie gorzkiej jego zawartość powinna wynosić przynajmniej 70 proc. W przypadku czekolady mlecznej powinno to być minimum 25 proc. kakao, ale warto wybierać te, które mają go najwięcej. W dalszej kolejności powinniśmy zwrócić uwagę na dodatki. Unikajmy tych, które mają w składzie sztuczne dodatki, a także niepotrzebne substancje tzw. zapychacze.

Zobacz też:

Tyle kroków dziennie powinni robić seniorzy. Zyska na tym serce, płuca i kondycja

GIS ostrzega przed zakupami w Biedronce. Wykryto salmonellę

Masz skierowanie do sanatorium? Sprawdź, ile będziesz czekać

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | zakupy