Reklama
Reklama

Moja babcia sadzi tylko te truskawki. Są soczyste i słodkie, jak landrynki

Truskawki najsmaczniejsze są prosto z krzaczka, najlepiej z własnego ogródka. Wszyscy pamiętamy z dzieciństwa smak słodkich owoców zrywanych na wakacjach u babci. Okazuje się, że nasze babcie wybierały do sadzenia konkretne odmiany truskawek, stąd były one wyjątkowo soczyste i słodkie.

Zalet truskawek nie sposób zliczyć. Są smaczne, zdrowe i co więcej, niskokaloryczne. Przez cały rok czekamy, aby skosztować ich owoców prosto z krzaczka. Które odmiany wybrać, by były jak najsłodsze?  

Które odmiany truskawek są najsłodsze?

Jeśli marzą ci się truskawki słodkie jak u babci, postaw na konkretne, sprawdzone w naszym klimacie odmiany. W sklepach dostępny jest ich ogrom i warto wiedzieć, które obrodzą wyjątkowymi owocami. Które odmiany truskawek są najsłodsze?  

  • Truskawka ‘Lambda’: uznawana za najsłodszą odmianę w Polsce, o soczystych owocach. Sadzonki są jednak mało wydajne.  
  • Truskawka ‘Polka’: Wyjątkowo słodka, z lekką nutą karmelu. Jej owoce są średniej wielkości, idealne do jedzenia na surowo. Jest odporna na chłody, dlatego nadaje się do uprawy w naszych warunkach.  
  • Truskawka ‘Kent’: jedna z najwcześniejszych i najsłodszych odmian, o dużych i odpornych owocach.  
  • Truskawka kaszubska: w 2023 roku uznana za najsmaczniejszą w Polsce truskawkę. Jej uprawa jest chroniona prawem unijnym.  

Jeśli sięgniesz po te odmiany truskawek, możesz mieć pewność, że nie skwasisz się przy ich podjadaniu na surowo, prosto z krzaczka.  

Czytaj też: Jeszcze w marcu rozrzuć to pod truskawkami. Zbierzesz najwięcej owoców w okolicy

Które odmiany truskawek wybrać na przetwory?  

Truskawki są z nami przez krótki okres w roku, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by zamknąć ich smak w słoikach. Przetwory typu dżemy, konfitury czy kompoty pozwolą cieszyć się nimi przez cały rok. Odmiany truskawek przeznaczonych na przetwory powinny mieć zwarte owoce. Nadają się do tego:  

  • Truskawka ‘Senga Sengana’: jej owoce podczas obróbki termicznej całkowicie się rozpadają, tworząc gładką masę, idealną na dżemy. 
  • Truskawka ‘Kent’: słodko-kwaskowata, idealna na kompoty i galaretki. Bardzo łatwo się miksuje.  
  • Truskawka ‘Roxana’: ma duże, mięsiste owoce, które nie puszczają wody. Dzięki temu przetwory będą miały wyrazisty, truskawkowy smak. Idealna na konfitury, zachowuje kawałki owoców.  
  • Truskawka ‘Dukat’: o dużych owocach w kolorze ciemnoczerwonym. To stara odmiana, znana naszym babciom, które wiedziały, że do przetworów z tej odmiany nie trzeba dodawać dużo cukru.  

Do przygotowywania przetworów wybieraj zawsze zdrowe i świeże owoce. Warto też pamiętać, że truskawki z powodzeniem można mrozić i dodawać potem do ciast czy deserów.  

Zobacz też:

Widzisz dziury na liściach rzodkiewki? Ogrodnik wyjaśnia, co zrobić

Wertykulujesz trawnik po zimie? Tych błędów wystrzegaj się, jak ognia

​Nie wyrzucaj skórek z awokado. Tak możesz je wykorzystać

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: działka | uprawa roślin