Reklama
Reklama

Moja babcia sadzi tylko te truskawki. Są soczyste i słodkie, jak landrynki

Truskawki najsmaczniejsze są prosto z krzaczka, najlepiej z własnego ogródka. Wszyscy pamiętamy z dzieciństwa smak słodkich owoców zrywanych na wakacjach u babci. Okazuje się, że nasze babcie wybierały do sadzenia konkretne odmiany truskawek, stąd były one wyjątkowo soczyste i słodkie.

Zalet truskawek nie sposób zliczyć. Są smaczne, zdrowe i co więcej, niskokaloryczne. Przez cały rok czekamy, aby skosztować ich owoców prosto z krzaczka. Które odmiany wybrać, by były jak najsłodsze?  

Które odmiany truskawek są najsłodsze?

Jeśli marzą ci się truskawki słodkie jak u babci, postaw na konkretne, sprawdzone w naszym klimacie odmiany. W sklepach dostępny jest ich ogrom i warto wiedzieć, które obrodzą wyjątkowymi owocami. Które odmiany truskawek są najsłodsze?  

  • Truskawka ‘Lambda’: uznawana za najsłodszą odmianę w Polsce, o soczystych owocach. Sadzonki są jednak mało wydajne.  
  • Truskawka ‘Polka’: Wyjątkowo słodka, z lekką nutą karmelu. Jej owoce są średniej wielkości, idealne do jedzenia na surowo. Jest odporna na chłody, dlatego nadaje się do uprawy w naszych warunkach.  
  • Truskawka ‘Kent’: jedna z najwcześniejszych i najsłodszych odmian, o dużych i odpornych owocach.  
  • Truskawka kaszubska: w 2023 roku uznana za najsmaczniejszą w Polsce truskawkę. Jej uprawa jest chroniona prawem unijnym.  

Jeśli sięgniesz po te odmiany truskawek, możesz mieć pewność, że nie skwasisz się przy ich podjadaniu na surowo, prosto z krzaczka.  

Czytaj też: Jeszcze w marcu rozrzuć to pod truskawkami. Zbierzesz najwięcej owoców w okolicy

Które odmiany truskawek wybrać na przetwory?  

Truskawki są z nami przez krótki okres w roku, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by zamknąć ich smak w słoikach. Przetwory typu dżemy, konfitury czy kompoty pozwolą cieszyć się nimi przez cały rok. Odmiany truskawek przeznaczonych na przetwory powinny mieć zwarte owoce. Nadają się do tego:  

  • Truskawka ‘Senga Sengana’: jej owoce podczas obróbki termicznej całkowicie się rozpadają, tworząc gładką masę, idealną na dżemy. 
  • Truskawka ‘Kent’: słodko-kwaskowata, idealna na kompoty i galaretki. Bardzo łatwo się miksuje.  
  • Truskawka ‘Roxana’: ma duże, mięsiste owoce, które nie puszczają wody. Dzięki temu przetwory będą miały wyrazisty, truskawkowy smak. Idealna na konfitury, zachowuje kawałki owoców.  
  • Truskawka ‘Dukat’: o dużych owocach w kolorze ciemnoczerwonym. To stara odmiana, znana naszym babciom, które wiedziały, że do przetworów z tej odmiany nie trzeba dodawać dużo cukru.  

Do przygotowywania przetworów wybieraj zawsze zdrowe i świeże owoce. Warto też pamiętać, że truskawki z powodzeniem można mrozić i dodawać potem do ciast czy deserów.  

Zobacz też:

Komary to dla niej przysmak. Tę roślinę doniczkową musisz mieć w domu

Nie musisz chodzić po lesie. Te grzyby bez trudu wyhodujesz we własnym ogrodzie

Storczyk nie chce kwitnąć? Zamiast podlewać "cud mieszankami", zrób tę prostą rzecz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: działka | uprawa roślin