Mrozisz truskawki? Uważaj na ten błąd, bo inaczej będą paskudne w smaku
Sezon na jedne z najsmaczniejszych i najbardziej lubianych owoców trwa. Mowa o truskawkach. Wiele osób kupuje je w sporych ilościach z myślą o zatrzymaniu ich smaku na dłużej poprzez mrożenie. Warto jednak wiedzieć, jak to prawidłowo robić, aby owoce zachowały swoją konsystencję oraz wszystkie inne wartościowe walory. Sprawdź, jakich błędów nie popełniać podczas mrożenia truskawek.
Mrożenie produktów pozwala przedłużyć ich świeżość. Wykorzystując ten zabieg do owoców, możemy dzięki temu dłużej cieszyć się ich smakiem nawet poza sezonem. Niestety, jeżeli zrobimy to w sposób nieprawidłowy, to utracą swoje walory smakowe. W przypadku truskawek mogą się one rozwodnić i stracić swoją jędrność. Jak temu zapobiec i jak prawidłowo mrozić owoce? Wyjaśniamy.
Popularnym błędem podczas mrożenia truskawek jest dobór nieprawidłowych okazów. Nie powinnyśmy umieszczać w zamrażarce owoców, które są uszkodzone, miękkie czy przejrzałe. Te sztuki lepiej przeznaczyć np. na dżem lub sos. Natomiast do mrożenia używajmy truskawek, które są świeże i jędrne.
Kolejną rzeczą, której nie powinniśmy robić, jest odcinanie szypułek, ponieważ podczas opłukiwania truskawek, to właśnie tamtędy do wnętrza dostanie się woda, która po rozmrożeniu owoców, wpłynie negatywnie na ich konsystencję.
Wobec tego warto wiedzieć, jak należy mrozić truskawki. Po starannym wyselekcjonowaniu owoców myjemy je w zimnej wodzie, delikatnie obracając je dłonią pod kranem i unikając mocnego szorowania. Następnie, zanim wsypiemy owoce do woreczka, należy wyłożyć je pojedynczo na tacce tak, aby się nie stykały. Wkładamy je w takiej formie do zamrażarki na około 1-2 godziny.
Dzięki temu owoce się nie zgniotą i nie wypuszczą soków oraz zachowają swój oryginalny smak. Dopiero po tym czasie wyciągamy truskawki i przekładamy je ostrożnie do woreczków strunowych, a następnie umieszczamy w zamrażarce.
Czytaj również: Tych roślin nie sadź w ogrodzie. Szerszenie lecą do nich, jak ćmy do światła
Istotne jest również to, jak rozmrażamy truskawki. Z pozoru nie jest to nic skomplikowanego, jednak proces ten także ma wpływ na konsystencję oraz smak owoców. Zazwyczaj zamrożone produkty umieszczamy poza lodówką, aby rozmrażanie poszło sprawniej.
Jest to jednak błędem, ponieważ tak potraktowany produkt, może utracić znaczną część wartości odżywczych. Znacznie lepszym pomysłem jest powolne zwiększanie temperatury owoców, poprzez przełożenie ich z zamrażarki do lodówki. Warto także dodatkowo osypać je cukrem, aby zabezpieczyć owoce przed nadmiernym oddziaływaniem tlenu.
Zobacz też:
Możesz zamrozić rabarbar. Pamiętaj o tym, a będzie smaczny i chrupiący
Przynieś ze spaceru, zaparz i pij przed snem. Więcej nie kupisz melisy
Ma mnóstwo witaminy C i dobrze wpływa na pęcherz. Seniorzy powinni pić go regularnie