Reklama
Reklama

Mrozisz koperek? Prawie na pewno robisz to źle. Traci smak i właściwości

Koperek to świetny dodatek do ziemniaków, zup, sosów i sałatek. Jego wyjątkowy, świeży smak nadaje charakteru większości polskich potraw. Dlatego w sezonie staramy się zabezpieczyć takie ilości jego natki, by wystarczyły nam przez całą zimę. Wszyscy mrozimy koperek, ale wielu z nas popełnia przy okazji duży błąd. Wyjaśniamy, jak zrobić to dobrze.

Błędy popełniane podczas mrożenia koperku 

Mrożąc koperek, najczęściej go siekamy i wkładamy do plastikowego pudełka po innym produkcie. To duży błąd, bo te pojemniki źle znoszą mrożenie. Z upływem czasu koperek przejdzie zapachem plastiku i straci swój wyjątkowy aromat.   

Innym problemem jest mrożenie koperku w dużych pojemnikach. Później, w razie potrzeby, otwieramy pudełko i wyjmujemy z niego tyle zioła, ile nam potrzeba. W ten sposób za każdym razem niepotrzebnie przewietrzamy koperek. Z każdym otwarciem będzie on tracił swój pierwotny aromat.   

Blanszowanie koperku przed zamrożeniem 

Koperek możemy mrozić zarówno w całości, jak i poszatkowany. Ta druga forma jest po prostu wygodniejsza w późniejszym użyciu. Zanim jednak zamrozisz koperek, warto go zblanszować. Ten krótki zabieg sprawi, że zioło swój aromat zatrzyma na dłużej.  

Aby zblanszować koperek, musisz użyć wrzątku. Zanurz w nim koperek na minutę, po czym wyjmij i natychmiast przelej zimną wodą. Po wysuszeniu koperek będzie gotowy do mrożenia. Blanszowanie to poddanie zioła terapii szokowej. Sprawi ono, że gałązki dłużej będą oddawały swój aromat i smak.  

Jak prawidłowo mrozić koperek?  

Najlepszym sposobem na mrożenie koperku jest użycie woreczków strunowych. Są one przystosowanie do mrożenia i można je szczelnie zamknąć. Łatwiej też je upchnąć w pełnej zazwyczaj zamrażarce. Dzięki woreczkom strunowym możemy mrozić mniejsze ilości zioła.  

Aby prawidłowo zamrozić koperek, najpierw go zblanszuj lub umyj pod zimną, bieżącą wodą. Następnie dokładnie wysusz. Suchy koperek szatkuj i wkładaj do przygotowanych wcześniej woreczków strunowych. Przed zamknięciem z każdego woreczka pozbądź się powietrza. Szczelnie zamknięte woreczki wkładaj do zamrażarki. Za każdym razem, kiedy używasz mrożonego koperku, zadbaj o to, by dokładnie zamknąć woreczek. 

Czytaj też: Gdzie wyrzucasz zepsute jedzenie? Większość osób wybiera źle 

Czy mrożony koperek zachowuje swoje właściwości? 

Koperek nie tylko dodaje aromatu naszym potrawom, ma też właściwości zdrowotne. Wspomaga trawienie, łagodzi bóle stawów i ma działanie antybakteryjne. Pomaga też obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Jest bogaty w magnez i witaminy z grupy B, dzięki czemu ma działanie wspierające układ nerwowy.  

Czy jednak mrożony koperek zachowuje te właściwości? Jeśli jest mrożony prawidłowo, to tak. Straty witamin z grupy B podczas mrożenia to około 10% - 20%, w przypadku minerałów i składników odżywczych są one jeszcze niższe. Z pewnością mrożenie koperku jest lepszym sposobem na jego przechowywanie niż suszenie. 

Zobacz też:

Tak samodzielnie odpowietrzysz kaloryfer. Nie musisz wzywać fachowca

Mało znany sposób na chrypkę. Syrop z tego owocu zadziała lepiej niż drogie leki

Wcale nie ryż. Najlepszy pochłaniacz wilgoci zrobisz z tej przyprawy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | triki