Reklama
Reklama

Mrozisz koperek? Prawie na pewno robisz to źle. Traci smak i właściwości

Koperek to świetny dodatek do ziemniaków, zup, sosów i sałatek. Jego wyjątkowy, świeży smak nadaje charakteru większości polskich potraw. Dlatego w sezonie staramy się zabezpieczyć takie ilości jego natki, by wystarczyły nam przez całą zimę. Wszyscy mrozimy koperek, ale wielu z nas popełnia przy okazji duży błąd. Wyjaśniamy, jak zrobić to dobrze.

Błędy popełniane podczas mrożenia koperku 

Mrożąc koperek, najczęściej go siekamy i wkładamy do plastikowego pudełka po innym produkcie. To duży błąd, bo te pojemniki źle znoszą mrożenie. Z upływem czasu koperek przejdzie zapachem plastiku i straci swój wyjątkowy aromat.   

Innym problemem jest mrożenie koperku w dużych pojemnikach. Później, w razie potrzeby, otwieramy pudełko i wyjmujemy z niego tyle zioła, ile nam potrzeba. W ten sposób za każdym razem niepotrzebnie przewietrzamy koperek. Z każdym otwarciem będzie on tracił swój pierwotny aromat.   

Blanszowanie koperku przed zamrożeniem 

Koperek możemy mrozić zarówno w całości, jak i poszatkowany. Ta druga forma jest po prostu wygodniejsza w późniejszym użyciu. Zanim jednak zamrozisz koperek, warto go zblanszować. Ten krótki zabieg sprawi, że zioło swój aromat zatrzyma na dłużej.  

Aby zblanszować koperek, musisz użyć wrzątku. Zanurz w nim koperek na minutę, po czym wyjmij i natychmiast przelej zimną wodą. Po wysuszeniu koperek będzie gotowy do mrożenia. Blanszowanie to poddanie zioła terapii szokowej. Sprawi ono, że gałązki dłużej będą oddawały swój aromat i smak.  

Jak prawidłowo mrozić koperek?  

Najlepszym sposobem na mrożenie koperku jest użycie woreczków strunowych. Są one przystosowanie do mrożenia i można je szczelnie zamknąć. Łatwiej też je upchnąć w pełnej zazwyczaj zamrażarce. Dzięki woreczkom strunowym możemy mrozić mniejsze ilości zioła.  

Aby prawidłowo zamrozić koperek, najpierw go zblanszuj lub umyj pod zimną, bieżącą wodą. Następnie dokładnie wysusz. Suchy koperek szatkuj i wkładaj do przygotowanych wcześniej woreczków strunowych. Przed zamknięciem z każdego woreczka pozbądź się powietrza. Szczelnie zamknięte woreczki wkładaj do zamrażarki. Za każdym razem, kiedy używasz mrożonego koperku, zadbaj o to, by dokładnie zamknąć woreczek. 

Czytaj też: Gdzie wyrzucasz zepsute jedzenie? Większość osób wybiera źle 

Czy mrożony koperek zachowuje swoje właściwości? 

Koperek nie tylko dodaje aromatu naszym potrawom, ma też właściwości zdrowotne. Wspomaga trawienie, łagodzi bóle stawów i ma działanie antybakteryjne. Pomaga też obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Jest bogaty w magnez i witaminy z grupy B, dzięki czemu ma działanie wspierające układ nerwowy.  

Czy jednak mrożony koperek zachowuje te właściwości? Jeśli jest mrożony prawidłowo, to tak. Straty witamin z grupy B podczas mrożenia to około 10% - 20%, w przypadku minerałów i składników odżywczych są one jeszcze niższe. Z pewnością mrożenie koperku jest lepszym sposobem na jego przechowywanie niż suszenie. 

Zobacz też:

W takiej temperaturze powinnaś prać franki. Będą niepogniecione i białe jak śnieg

Chodzisz na bieżni? Takie tempo musisz utrzymywać, by schudnąć

Pieczesz ciasto, ale skończyły ci się jajka? Nie martw się, zastąpisz je tym produktem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | triki