Masz problemy ze zgagą? Nigdy nie jedz tego na pusty żołądek
Jedna z dolegliwości, która może skutecznie uprzykrzyć codzienne funkcjonowanie, to bez wątpienia zgag. Co więcej, choć czasami bywa bagatelizowana, może wskazywać na poważniejsze problemy zdrowotne. Dowiedz się, czego nie jeść na pusty żołądek, aby zminimalizować ryzyko wystąpienia tego uciążliwego objawu.
Zgaga to uczucie pieczenia w przełyku, które często promieniuje w kierunku gardła. Jest wynikiem cofania się kwasu żołądkowego do przełyku, co może być spowodowane osłabieniem dolnego zwieracza przełyku. Często jest związana z refluksem żołądkowo-przełykowym, ale może występować także po spożyciu nieodpowiednich produktów, szczególnie na pusty żołądek. Czynniki sprzyjające zgadze to m.in. stres, palenie papierosów, nadwaga, a także dieta obfitująca w produkty o wysokiej kwasowości czy tłuszcze. Niewłaściwe nawyki żywieniowe mogą pogorszyć objawy i prowadzić do dyskomfortu.
Sprawdź również: Azjaci jedzą to warzywo codziennie i długo żyją. Polacy prawie go nie znają
Niektóre produkty spożywcze spożywane na czczo, mogą powodować nadprodukcję kwasu żołądkowego oraz drażnić śluzówkę. Potrawy, których nie powinno się jeść na pusty żołądek, jeśli chce się uniknąć zgagi, to:
- ciastka i herbatniki — produkty o wysokiej zawartości cukru i tłuszczu trans nasilają objawy zgagi,
- kawa i herbata — mimo że wiele osób rozpoczyna dzień od filiżanki kawy, na pusty żołądek może to prowadzić do nadprodukcji kwasu żołądkowego,
- owoce cytrusowe — pomarańcze, grejpfruty i cytryny zawierają kwasy organiczne, które mogą podrażnić żołądek i wywołać zgagę,
- pomidory — wysoka zawartość kwasu cytrynowego i jabłkowego sprawia, że pomidory nie są dobrym wyborem na pusty żołądek,
- potrawy smażone — tłuszcze i ciężkostrawne składniki mogą powodować cofanie się treści żołądkowej do przełyku.
Oczywiście spożywanie powyższych produktów na czczo nie u każdej osoby będzie powodować zgagę. Jednak jeśli w przeszłości zdarzało ci się mieć taki dyskomfort, powinieneś dobrze zapamiętać tę krótką listę.
Sprawdź również: Brudny czajnik wyczyścisz bez wysiłku. Domowa pasta usunie przypalenia i osad
Aby zminimalizować ryzyko zgagi, warto wprowadzić 5 prostych nawyków do codziennej rutyny:
- Dbaj o prawidłową masę ciała.
- Jedz regularne posiłki, by utrzymać stabilny poziom kwasu żołądkowego.
- Ogranicz spożycie kawy i alkoholu, bo mogą osłabiać zwieracz przełyku.
- Unikaj kładzenia się bezpośrednio po jedzeniu, najlepiej odczekaj około 2 godzin.
- Zaczynaj dzień od lekkostrawnych potraw (np. bananów, jogurtów naturalnych czy owsianek).
Oczywiście w przypadku nawracającej zgagi należy skonsultować się z lekarzem, bo odpowiednia diagnoza i leczenie mogą pomóc uniknąć poważniejszych powikłań.
Zobacz też:
Perfumy szybko tracą zapach? Najpewniej źle ich używasz
Budzi jak zwykła kawa, a nie zawiera kofeiny. Poprawia koncentrację i nie wypłukuje magnezu
Myszy grasują w śmietniku przed domem? Rozsyp ten proszek, a szybko uciekną