Azjaci jedzą to warzywo codziennie i długo żyją. Polacy prawie go nie znają
W Polsce wciąż pozostaje nieznana, podczas gdy w kuchni azjatyckiej ceniona jest od wieków za swoje walory smakowe oraz prozdrowotne właściwości. Kapusta pak choi, bo to właśnie o niej mowa, to warzywo będące prawdziwą bombę witaminową. Przekonaj się, dlaczego warto wsadzić ją do sklepowego koszyka, gdy następnym razem zobaczysz ją podczas zakupach.
Azjatycka kuchnia zyskuje coraz większą popularność w Polsce, przez co jej podstawowe składniki przenikają do naszego codziennego jadłospisu. Pomimo swojej wszechstronności i właściwości, kapusta pak choi wciąż pozostaje w naszym kraju niedoceniana. Bogata w witaminy, minerały i antyoksydanty jest w stanie działać na organizm na wielu płaszczyznach. Jest to więc prawdziwa skarbnica dobra, na którą warto zwrócić swoją uwagę.
Kapusta pak choi to chińska odmiana kapusty, która nie wytwarza główek, tak jak ma to miejsce w przypadku tradycyjnych kapust. Pochodzi z Azji Wschodniej, gdzie uprawiana jest w Chinach. Roślina posiada tak zwane rozety liściowe, które nadają się do spożycia w całości, zarówno na świeżo, jak i po odpowiedniej obróbce.
Pak choi można spotkać również pod takimi nazwami jak bok choy, pak choi lub buk choi. Czasami dwuczłonowa nazwa zapisywana jest razem. Ta chińska kapusta skryta pod mnogością nazw znana jest w Azji od tysięcy lat, a od jakiegoś czasu zyskuje popularność również w Europie. W Polsce także ląduje na stołach, jednak patrząc na jej właściwości, zdecydowanie za mało Polaków po nią sięga.
Chińska kapusta jest bowiem prawdziwą skarbnicą, jeśli chodzi o cenne składniki dla organizmu. To między innymi źródło takich witamin jak A, C, K, a także witamin z grupy B. Ponadto bogata jest w minerały, wśród których wymienia się wapń, magnez, potas czy fosfor. Na tym jednak wciąż nie koniec, gdyż pak choi to szeroka gama antyoksydantów, które wspomagają walkę z wolnymi rodnikami, odpowiadającymi między innymi za procesy starzenia. Nie można również zapomnieć o błonniku, który również pełni ważną rolę w kontekście zdrowia i funkcjonowania organizmu.
Może cię zainteresować: Przyspiesza metabolizm i poprawia trawienie. O tym naparze mówiły już nasze babcie
Ze względu na swój bogaty skład, kapusta pak cho spożywana regularnie jest w stanie pozytywnie wpłynąć na organizm na wielu płaszczyznach. Między innymi poprzez dużą zawartość witaminy C wspiera układ odpornościowy, a także pobudza syntezę kolagenu oraz zwalcza szkodliwy wpływ wolnych rodników. Inne witaminy również korzystnie wpływają na organizm. Chociażby witamina B6 oddziałuje na pracę układu nerwowego, zaś witamina K jest koniecznym składnikiem dla prawidłowego przebiegu procesu krzepnięcia krwi.
Co więcej, obecność niektórych minerałów oraz antyoksydantów pomaga regulować ciśnienie krwi i oraz chronić serce. Pak choi uwzględniona w diecie to także nieocenione wsparcie dla układu trawiennego. Zawarty w kapuście błonnik poprawia perystaltykę jelit, a także wspomaga prawidłowe trawienie.
Warto wspomnieć, że kapusta pak choi to jedno z nielicznych warzyw, które zawiera w sobie selen. Dzięki temu wspiera procesy odtruwania organizmu, a także korzystnie wpływa na stany zapalne. Dla wielu dużą zaletą będzie natomiast niska kaloryczność kapusty, przez co sprawdzi się ona w czasie odchudzania. W połączeniu z takimi składnikami wpływa także na prawidłowy poziom cukru czy spowolnienie procesów starzenia się organizmu.
Sprawdź też: Zadba o odporność i dobry poziom cukru. Wystarczy dorzucić garść do zupy
Pak choi to niepozorna kapusta, która może wnieść do diety wiele dobrego, za co twój organizm z pewnością będzie ci wdzięczny. Ponadto to niezwykle wszechstronne warzywo, które można jeść na wiele sposobów, przez co z pewnością szybko się nie znudzi. Oczywiście dopuszczalne jest jedzenie kapusty chińskiej na surowo. Wtedy nie trzeba martwić się o utratę niektórych składników odżywczych. Sprawdzi się tak między innymi w surówkach oraz sałatkach.
Można jednak poddać ją również obróbce termicznej i to na wiele sposobów. Między innymi sprawdzi się jako dodatek do zup, takich jak popularny ramen czy miso soup. Ponadto można gotować ją na parze, dzięki czemu zachowa większość składników odżywczych. Co ciekawe, można ją również zapiec w piekarniku bądź air frayerze z przyprawami. Dzięki temu z łatwością kapustę pak choi można wkomponować w swoje codzienne menu.
Zobacz też:
Tak szybko wyczyścisz toster i gofrownicę. Nie musisz ich rozkręcać
Zapomnij o podawaniu hasła do Wi-Fi. Wystarczy, że wciśniesz ten przycisk na routerze
Dodawaj do porannej kawy łyżeczkę tego produktu. Szybko poczujesz luz w pasie