Przyspiesza metabolizm i poprawia trawienie. O tym naparze mówiły już nasze babcie
Napary roślinne są nieocenionym wsparciem dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niosą ze sobą wiele dobrego, dlatego warto włączać je do swojej codzienności. Dobrze znane są między innymi napary z mięty pieprzowej czy rumianku. Istnieją również i takie, które posiadają wiele zalet, a pomimo tego mało się o nich słyszy. Jednym z nich jest napar z centurii pospolitej, który znany był już naszym babciom. Dowiedz się, kiedy warto po niego sięgać.
Centuria pospolita to jedna z tych roślin, która była niezawodnym środkiem na wiele dolegliwości, chętnie stosowanym przez nasze babcie. Dzisiaj odeszła nieco w zapomnienie, lecz pora przywrócić ją do łask. Zwłaszcza że posiada wiele drogocennych właściwości wspomagających ogólną kondycję organizmu. Ponadto warto zwrócić na nią uwagę w kontekście odchudzania.
Centuria pospolita często nazywana jest również centurią zwyczajną lub tysięcznikiem. To ceniona roślina z rodziny goryczkowatych, która występuje na terenie Europy, Afryki i Azji. W Polsce naturalnie występuje na całym terytorium, jednak dość rzadko i między innymi dlatego objęta jest ochroną, przez co nie należy jej zrywać.
Charakteryzuje się delikatnymi, różowymi kwiatami skupionych w pęczkach, a także intensywnie gorzkim smakiem. O właściwościach leczniczych tej rośliny mówiło się już w czasach starożytnych i według legend, centuria miała pomóc centaurowi Chironowi w wyleczeniu ran i właśnie stąd wzięła się taka nazwa. W Polsce funkcjonuje również jako tysiącznik.
Zobacz także: Wygładza zmarszczki lepiej niż botoks. Zamiast wklepywać kremy, pij szklankę dziennie
Centuria poprzez zawartość składników aktywnych może być remedium przy wielu dolegliwościach. Zawdzięcza to między innymi obecności goryczy, flawonoidów działających przeciwzapalnie, alkaloidów, garbników, a także olejków eterycznych, które mogą działać relaksująco oraz rozkurczowo.
Dzięki temu centuria pospolita często stosowana jest w przypadku dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Między innymi wspiera trawienie, pobudzając wydzielanie soków żołądkowych i enzymów trawiennych. Reguluje również pracę żołądka i jelit, pomagając przez to na takie objawy jak zgaga, gazy, uczucie przelewania czy niestrawność. Dodatkowo wspomaga apetyt, przez co polecana jest dla osób starszych oraz dla osób osłabionych chorobą.
Ponadto ziele tysięcznika wzmacnia cały organizm, a także działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie, działając między innymi przy infekcjach układu pokarmowego. Dodatkowo może pomóc przy regulacji ciśnienia krwi oraz poziomu glukozy. Działa także uspokajająco, pomagając przy bólach głowy i problemach ze snem.
Warto zainteresować się centurią w kontekście odchudzania, gdyż wspomaga metabolizm. Przyspiesza przemianę materii i poprawia pracę jelit, co szczególnie jest przydatne podczas procesu odchudzania. Dodatkowo działa oczyszczająco, eliminują nadmiar toksyn z organizmu.
Może cię zainteresować: Pij zamiast zwykłej herbaty. Ochota na słodycze minie w kilka dni
Chcąc cieszyć się z właściwości centurii pospolitej, warto regularnie sięgać po przygotowany z niej napar. Tak jak już zostało wspomniane, nie należy zrywać rośliny w tym celu, tylko zaopatrzyć się w ziele centurii w sklepie zielarskim lub ze zdrową żywnością.
Samo przygotowanie naparu z centurii jest niezwykle proste. Wystarczy 1 łyżeczkę ziela zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem na około 10-15 minut. Warto odcedzić napar i pić go małym porcjami przez cały dzień. Dobrze sięgać po niego między innymi przed posiłkami.
Co ważne, nie należy przekraczać zalecanej dawki, czyli około 2 g ziela centurii dziennie. Ponadto dobrze się upewnić, czy nie posiada się przeciwwskazań zdrowotnych do włączenia naparu z centurii do swojej codziennej rutyny. Jeśli nic nie stoi na przeszkodzie, warto czerpać z tej rośliny to, co najlepsze.
Zobacz też:
Kup mężowi taki prezent na walentynki. Każdej zimy będzie ci dziękował
To najlepsze ćwiczenia dla seniorów. Obniżają biologiczny wiek organizmu
Zmieszaj i umyj wnętrze lodówki. Pozbędziesz się zabrudzeń i nie zaszkodzisz żywności